Hi ha relacions que són fermes en la majoria dels seus sentits i res ho pot evitar. La ciutat es va nodrir de moltes persones que van deixar la seva terra per buscar un futur millor i han contribuït al seu creixement i prosperitat. Molts d’ells, procedents de terres andaluses, van fer arrels i han deixat empremta amb la seva descendència. Com a reconeixement “als terrassencs i terrassenques nascuts a Andalusia”, es va crear l’escultura que porta per nom “Amalgama”.
Jordi Plana i Nieto, en el seu blog “Passejant per Terrassa”, la situa “pràcticament tocant a l’avinguda Jaume I i en un dels extrems de la plaça d’Andalusia que forma part del parc del Pla de la Font de l’Apotecari. L’egarenc Ramon Suau i Pomés va ser-ne l’autor. És una “planxa d’acer soldada i pintada”, com es descriu en la pàgina web de l’artista, suau.cat. El mateix Suau explica que va començar la seva elaboració el mes de gener de 2003 i la va tenir resolta el mes de febrer del mateix any. Es va inaugurar el 23 de febrer, coincidint amb el Dia d’Andalusia.
Les vuit províncies
A la seva base, de forma octogonal, es poden llegir les vuit províncies andaluses. Fa vuit metres d’alt per tres d’ample. Al blog “Arquiterrassa”, José Luis Montoya recorda que, en el seu dia, l’autor va exposar que les tres “branques” de l’escultura, que brollen d’un mateix tronc, “simbolitzen diverses persones que van passar per diferents vicissituds per arribar a un mateix punt de trobada”. A la vegada, totes tres representen tres cultures, la catalana, l’andalusa i la fusió que neix de totes dues, que es defineix com l’amalgama cultural.