Desenes de fans imitaven el “kame hame” de “Bola de Drac”, en ple carrer, la nit de dimarts a Barcelona.
A les portes del Teatre Victòria, concretament, on TV3 celebrava una gala per celebrar els 30 anys de “Bola de Drac” a Catalunya, coincidint amb la recuperació de les primeres temporades de la mítica sèrie japonesa a la plataforma 3Cat.
No hi faltava el terrassenc Cesc Estrada: “Hi va haver karaoke, versions de cançons, un Kahoot, es va emetre el primer capítol de la història…”, rememora.
De 37 anys, Estrada és seguidor de la sèrie des dels 3. “Un dia vaig arribar del ‘col·le’ i la meva mare em va dir: ‘hi ha una sèrie d’un noi amb una cua que pinta bé’. I mira!”.
Estrada és membre del col·lectiu La Frikassa i fervent aficionat. “A veure, la sèrie ja me la sé de memòria, així que potser no em foto una marató de ‘Bola de Drac’… Però alguns capítols sí que veuré”, explica Estrada.
I és que aquest desembre és el mes de “Bola de Drac”, ja que també estrenen un nou format de còmics en edició col·leccionista. Es poden trobar a llibreries com L’Andròmina (al carrer de Sant Llorenç), Kame Kame (al carrer de Topete) i Nikochan (al carrer Cervantes). També hi ha marxandatge de la sèrie.
“Bona rebuda”
Gala Porté, companya a La Frikassa, afegeix: “La inclusió de Bola de Drac en català al catàleg de la plataforma 3Cat s’ha rebut molt bé des de la comunitat friqui i encara més des de la comunitat friqui en català. Perquè com, ja sabem, és un introductor per la llengua”.
I prossegueix: “La sèrie és antiga, però els pares i mares d’avui en dia posaran ‘Bola de Drac’ als seus fills. Per tant, hi ha molta esperança, per retornar la canalla a l’anime al català, cosa que ja han fet altres projectes com ‘Shakura’, ‘Guardians de la nit’”.
Ara bé, Porté també vol fer una pinzellada crítica sobre la política cultural i lingüística de TV3 i les grans editorials de manga. “S’ha donat molt de bombo a ‘Bola de Drac’, però a altres animes, gens ni mica. I no només torna ‘Bola de Drac’. Ara aviat també s’emetran nous capítols de ‘Detectiu Conan’ i justament Catalunya és el país a nivell internacional on hi ha hagut més seguiment de la sèrie”, enraona. D’aquí que precisi: “Més enllà de quedar-nos sempre en ‘Bola de Drac’, no podem deixar de banda altres animes”.
I el manga femení?
I ara afina encara més la crítica: “Els animes de demografia femenina són els més oblidats. Gairebé no se’n compren. I del que tenim, no se’n fan tant de ressò. Enguany, per exemple, s’ha emès ‘Jo, la princesa de l’alba’. Però no s’editarà més en català”, sosté.
El seu col·laborador a La Frikassa, Cesc Estrada, afegeix: “A veure si gràcies a ‘Bola de Drac’, ara la gent s’enganxa a altres mangues, com ‘One Piece’”.
Un mural a Terrassa
Per una altra banda, i a proposta de La Frikassa, l’Ajuntament de Terrassa va aprovar en Ple realitzar un mural dedicat a Akira Toriyama (creador de “Bola de Drac”).
“La proposta va endavant. De fet, ja està en mans dels tècnics municipals, els quals s’han posat en contacte amb nosaltres i estan veient quines parets són adequades per fer-hi el mural”, avança Gala Porté. “Terrassa tindrà el seu mural de ‘Bola de Drac’”.
I és que la mort del creador de “Bola de Drac” i “Doctor Slump” va ser un tret a la memòria sentimental de diverses generacions de catalans.
Concurs de Fafics
Per una altra banda, La Frikassa va fer divendres l’entrega de premis del seu Concurs de Fanfics, en un acte al centre cívic Evelí Estrenjer. Un fanfic és un relat en que apareix un personatge admirat d’una obra ja existent.