Terrassa

Alerta veïnal sobre l’estat d’un torrent de Terrassa

Poble Nou demana la neteja del Torrent Mitger per prevenir inundacions

Tram final del torrent, a prop del camp de futbol de Poble Nou / ALBERTO TALLÓN

No és la primera vegada que transmet la demanda, però la catàstrofe de la DANA a València ha actualitzat la llarga reivindicació de Poble Nou-Zona Esportiva per a condicionar el llit del Torrent Mitger i prevenir inundacions en una zona de Terrassa en creixement, amb milers d’habitatges projectats.

L’associació veïnal (AV), “La Sosi”, recorda el desenvolupament actual de les obres d’urbanització i construcció de 4.400 habitatges previstos en el pla parcial de Can Colomer-Torrent Mitger, amb els “instruments urbanístics d’execució i gestió aprovats des del 2008”, però amb un ritme que la crisi immobiliària de llavors va obligar a alentir. Només s’ha executat una petita part del sector, però en aquests moments “s’estan construint 258 habitatges públics de lloguer assequible” en una promoció pròxima a un col·lector.

“La perillositat màxima d’inundabilitat del sector ve del tram no urbà del Torrent Mitger, per sobre de la B-40, amb una llera en estat lamentable, com una selva impenetrable, amb arbres caiguts i malesa sense límits”, diu l’associació veïnal

El Torrent Mitger neix en terrenys elevats del parc natural del Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Té el llit a cel obert fins a la B-40, per passar per sota d’aquesta autovia per un petit col·lector i seguir després, una altra vegada a l’aire, per part dels terrenys del citat pla parcial, fins a la carretera de Rellinars. Torna a passar per sota de la superfície a través d’un altre petit col·lector, segueix a cel obert prop d’una promoció de pisos del pla parcial ja construïts i ve a confluir en un col·lector (aquest ja de grans dimensions) que creua part de Poble Nou i desemboca en la riera del Palau.

Una llera “en estat lamentable”

Quin és el problema principal? “L’estat adequat de manteniment i neteja del llit del Torrent Mitger té i tindrà incidència en la seguretat dels habitatges”; de les construïdes i de les quals s’han de construir. L’associació veïnal, membre de la comissió mixta de seguiment del plan parcial, reclama que els trams de la llera més pròxims al col·lector (i, per tant, als habitatges ara en construcció) estiguin nets “per evitar que una pluja intensa provoqui arrossegaments que tapin la boca del col·lector” que passa per sota de la B-40. Les aigües es podrien desbordar.

Al juliol, l’Ajuntament va dur a terme una operació de neteja en la zona, però els veïns la consideren insuficient. Demanen major implicació de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que té la competència en el domini hidràulic, i un compromís ferm i permanent de col·laboració entre aquest organisme de la Generaltat i el consistori. “La perillositat màxima d’inundabilitat del sector ve del tram no urbà del Torrent Mitger, per sobre de la B-40, amb una llera en estat lamentable, com una selva impenetrable, amb arbres caiguts i malesa sense límits. I, a més a més, sense el més mínim vial d’accés per als equips d’emergència”.

L’ACA “no ha fet cap actuació de condicionament en aquest lloc, ni tenim constància que la tingui prevista”. Els veïns demanen celeritat en les mesures i col·laboració institucional per desenvolupar “un nou estudi d’inundabilitat”.

To Top