Terrassa

ERC proposa una xarxa de dipòsits per evitar inundacions en grans aiguats

El grup porta al ple l’elaboració d’un informe de zones inundables i la creació d’un primer reservori d’aigua al portal de Sant Roc

El grup municipal d’Esquerra Republicana porta al ple de divendres la proposta de fer un estudi de les zones inundables de la ciutat i crear una gran xarxa de dipòsits que emmagatzemin l’aigua en cas de grans aiguats. “Són dipòsits de recollida d’aigües pluvials que ja funcionen a ciutats com Barcelona – explica Pep Forn, regidor d’ERC-. En grans precipitacions, el sistema permet evitar el col·lapse dels col·lectors recollint aigües i emmagatzemar-les, per bolcar-les de nou a la xarxa quan passi l’episodi de pluges o bé reutilitzar l’aigua per a reg o neteja”.

ERC recorda que “la ciutat es va preparar després de la riuada de 1962 amb infraestructures com la riera del Palau i la riera de les Arenes. En un context de canvi climàtic, amb episodis de sequera i pluges més torrencials, ara cal anar més enllà i protegir les zones inundables”. Els republicans mencionen la catàstrofe de la DANA a València com a exemple “d’un episodi que, a banda de la nefasta gestió de l’emergència, posa de manifest que la creació d’infraestructures ferroviàries i viàries que desborden, raó per la qual es va inundar la part baixa de l’horta valenciana”.

Terrassa té un Pla Director de Rieres que va fer l’Agència Catalana de l’Aigua i desenvoluparà el Pla Estratègic de Rieres l’any 2025. “Ara la mirada ha de ser més àmplia. En un context de canvi climàtic, cal parar atenció en totes les zones inundables de la ciutat”.

En un context de canvi climàtic, diu ERC, cal anar més enllà del debat sobre les rieres i “parar atenció en totes les zones inundables”

El grup municipal es pregunta “què passaria a Terrassa si cauen 700 litres a la serra de les Pedritxes o a dalt de Sant Llorenç? Bona part de la ciutat quedaria negada. Cal treballar per minimitzar els efectes d’un gran aiguat”.

La proposta consisteix en la redacció d’un estudi de les zones inundables de la ciutat i el disseny d’una xarxa de dipòsits de laminació per la recollida d’aigües pluvials. “Barcelona en té 15 i projecta fins a 50. A Terrassa es podrien projectar un terç”, entre 15 o 20, tot i que serà l’estudi el que determini el nombre de cavitats, la ubicació i la seva funcionalitat, que pot ser diferent a cada punt de recollida.

Esquerra proposa que el primer dipòsit es faci a l’antic aparcament del portal de Sant Roc. “Permetria recollir les aigües del col·lector de la Rambla en cas de grans avingudes i evitar les inundacions del tram sud, a la zona del Doré”, explica Forn. El grup municipal calcula que transformar l’estructura del pàrquing en un dipòsit d’aigua “estanc” costaria “uns 6 milions d’euros, amb la reurbanització de la superfície. És molt menys del que costaria refer el pàrquing, uns 15 milions, i molt menys que fer també la connexió amb l’aparcament de la plaça Vella, que supera els 20 milions d’euros”.

Ona Martínez, portaveu d’ERC, defensa que la proposta “vol crear reservoris d’aigua per protegir la ciutat, però en un context de sequera i episodis de pluges més torrencials, és important també aprofitar cada gota d’aigua“.

Els grups municipals negocien en aquests moments la proposta d’ERC, que es portarà a votació al ple ordinari d’aquest divendres. Tot apunta que prosperarà, com a mínim parcialment. El punt de discrepància amb el govern estaria en la idea d’habilitar un primer dipòsit d’aigua al portal de Sant Roc. Aquesta entraria en col·lisió amb el projecte del govern de recuperar l’aparcament i reurbanitzar la superfície.

To Top