Diners

Pictogrames per trencar la bretxa digital de persones amb discapacitat

Leitat col·labora en el desenvolupament d’una aplicació de missatgeria instantània inclusiva que ha sortir al mercat aquesta setmana

L’aplicació TalX, ideada per l’empresa emergent 3DThinksi que ha estat desenvolupada en col·laboració amb el centre tecnològic terrassenc Leitat, ja ha sortit al mercat. Els usuaris de dispositius Android la poden trobar des d’aquesta setmana a Google Play Store, mentre que al desembre es llançarà la seva versió per al sistema iOS d’Apple.

Els seus impulsors la presenten com la primera aplicació de missatgeria instantània inclusiva, pensada per facilitar la comunicació a distància de les persones amb discapacitat. Està basada en iconografia i llenguatge representat de forma que els pictogrames substitueixen les paraules. Així, els usuaris “podran conversar més fàcilment amb l’ús de les imatges”, expliquen.

3DThinks, “start-up” dedicada a la creació de solucions de programari assequibles per a persones amb discapacitat o en situació d’exclusió social i de pobresa, ha comptat amb Leitat per a la producció automàtica de pictogrames mitjançant l’ús d’intel·ligència artificial (IA) a partir de descripcions de text. “Des del grup d’Enginyeria del Programari i Intel·ligència Artificial de Leitat hem aportat la nostra experiència en automatització de processos i IA generativa per codissenyar un programari que permeti cercar i generar de forma més ràpida pictogrames específics i molt més complexos que puguin reflectir situacions o necessitats complicades de transmetre com tenir set o la visió d’una taula de surf a la platja”, explica Sergio Navas, àrea manager d’Intel·ligència Artificial de Leitat.

Proves pilot

TalX ha estat traduïda a nou idiomes: català, castellà, alemany, anglès, francès, italià, portuguès, danès i suec. Diverses fundacions i entitats, com la catalana TRACE o l’alemanya ICP München Foundation, han estat fent proves pilot amb alguns usuaris, reportant valoracions positives que han ajudat a millorar contínuament l’aplicació abans del llançament, destaquen des de Leitat.

“Tot va començar el 2021, quan vam guanyar un premi en un concurs internacional d’innovació a l’Expo de Dubai gràcies a un suport per a cadira de rodes que facilita la mobilitat i la comunicació. Quan vam donar el mecanisme a Franziska, una jove alemanya amb paràlisi cerebral amb qui vam treballar, vam ser conscients de la bretxa digital que patia perquè no podia enviar missatges a distància, i la nostra solució només li permetia parlar al voltant de la cadira de rodes. En aquest escenari, vam decidir posar-nos a treballar per crear la primera aplicació de missatgeria inclusiva, un WhatsApp inclusiu”, assenyala Jaume Sánchez, CEO i cofundador de 3DThinks.

La col·laboració entre aquesta empresa emergent i Leitat s’ha fet en el marc del projecte de recerca i desenvolupament 3DTHINKS, que ha comptat amb suport financer nacional i europeu. S’enquadra en la convocatòria PADIH i és finançat per la Unió Europea-Next Generation EU i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència; amb el suport del Ministeri d’Indústria i Turisme i l’Escola d’Organització Industrial (EOI).

To Top