Lluïsa Melgares
Aquest any, Terrassa celebra una fita important: els 10 anys del Pacte per a la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere, més conegut com el Pacte DASIG.
Aquesta dècada de treball col·lectiu ha consolidat Terrassa com un referent en la promoció dels drets de les persones LGTBIQ+, i mostra que les polítiques locals poden ser una eina transformadora i inclusiva.
El Pacte DASIG va néixer el 2014 amb un objectiu clar: garantir els drets i la igualtat de les persones LGTBIQ+ a través d’un compromís ferm i compartit per part de l’Ajuntament, entitats, institucions i ciutadania. Va ser una resposta necessària a les desigualtats que encara avui afecten moltes persones amb orientacions sexuals o identitats de gènere diverses, i va establir una sèrie de compromisos que han guiat el treball en xarxa durant tots aquests anys.
En aquests deu anys, el Pacte DASIG ha impulsat projectes transformadors. Des de serveis com el SAI DASIG, que ofereix atenció personalitzada a la ciutadania, fins a iniciatives educatives i culturals com el curtmetratge “Silenci. Contra l’homofòbia a les aules” o el documental “Se receta silencio”, que visibilitza la realitat intersexual. També hem promogut campanyes per combatre l’LGTBI-fòbia en l’esport, jornades formatives per a professionals i activitats lúdiques com la festa de l’Orgull, la presentació del joc MAGMA i la recent Fira de llibres la Diversa.
Aquestes accions no només han posat Terrassa al mapa com una ciutat compromesa amb la diversitat, sinó que han deixat una empremta profunda en la societat. El Pacte DASIG ha estat un espai de cogovernança exemplar, en què institucions i ciutadania han col·laborat per avançar cap a una ciutat més justa, inclusiva i igualitària.
La commemoració dels deu anys del Pacte DASIG no només és una oportunitat per celebrar els èxits aconseguits, sinó també per mirar cap al futur. La renovació dels compromisos del Pacte aquest any és un pas endavant per continuar desplegant polítiques que facin de Terrassa un espai segur i respectuós per a totes les persones, independentment de la seva orientació sexual o identitat de gènere.
Entre els nous reptes es troben l’enfortiment de la participació ciutadana en les polítiques públiques, la creació del futur Arxiu LGTBIQ+ com a eina de memòria i aprenentatge, i la consolidació d’espais com la Taula del Pacte DASIG, que continuen sent claus per coordinar accions i ampliar les adhesions al Pacte.
Com a regidora del Servei LGTBIQ+, vull agrair a totes les persones, entitats i institucions haver fet possible aquesta dècada de treball i compromís. El Pacte DASIG no és només un document, és un reflex de la força col·lectiva de Terrassa per avançar cap a una ciutat que celebra i respecta la diversitat en totes les seves formes.
Aquest desè aniversari és un moment per renovar el nostre compromís amb els valors que van donar origen al Pacte: la lluita per la igualtat, la llibertat i la dignitat de totes les persones. Continuem sumant esforços per construir una ciutat en què tothom pugui ser, estimar i viure en plena llibertat. Per molts més anys de Pacte DASIG!
