Terrassa

Emergència per 26 tones de carn putrefacta en una nau a Terrassa

L’Ajuntament ha contractat una empresa especialitzada per retirar el producte de manera urgent

Seu de les societats inspeccionada, al carrer de l'Ebre / ALBERTO TALLÓN

La fallida de l’empresa Cárnicas Ginés SL, vinculada a Plataforma de Distribución Cárnica SA, ha tingut una derivada de salut pública. El tall de subministrament elèctric de la nau arrendada per aquestes societats al carrer de l’Ebre ha provocat el deteriorament i la posterior putrefacció de, com a mínim, 26 tones de carn que l’Ajuntament, mitjançant un contracte d’urgència amb una empresa especialitzada, ha hagut de retirar per acabar amb una situació considerada “d’emergència sanitària” i de greu risc de contaminació ambiental.

Així ho explica el propi govern municipal, i així queda clar en informes oficials. Així, un decret signat el 23 d’octubre pel tinent d’alcalde de Territori ordenava a l’empresa propietària de la nau i a les dues empreses inquilines “la retirada immediata dels residus derivats dels productes carnis en estat de putrefacció” emmagatzemats en l’edifici, situat en el número 42 del carrer de l’Ebre. Aquesta retirada havia d’anar acompanyada de la “correcta gestió” dels residus “a través d’una empresa gestora autoritzada per l’Agència de Residus de Catalunya”, i de “la posterior neteja i desinfecció de les càmeres“.

El mateix decret informava que l’actuació l’executaria l’Ajuntament si els implicats no complien amb el requeriment. L’administració municipal, per descomptat, imputaria el cost als responsables, que serien també objecte d’un expedient sancionador “per la comissió de diverses infraccions greus de la Llei 7/2022, de 8 d’abril de residus i sòls contaminats”

L’empresa propietària de la finca va manifestar la seva voluntat de netejar la nau i per a això va contactar amb diverses empreses de gestió de residus, però va obtenir respostes negatives. Al final, la firma Skorpeston SL va mostrar la seva disponibilitat a dur a terme la intervenció. Però els propietaris de la nau no hi podien accedir perquè estava llogada a una altra empresa.

Les dates del procés urgent

El 4 de novembre, el jutjat mercantil número 6 de Barcelona va informar la declaració de concurs de creditors voluntari per part de Cárnicas Ginés, i va nomenar administrador concursal. Tres dies després, el 7 de novembre, el mateix òrgan jurisdiccional autoritzava l’autoritat pública a entrar en la nau per netejar-la. El 8 de novembre, l’administrador concursal donava permís a Skorpeston per a accedir a l’immoble amb la supervisió de la Policia Municipal i en coordinació amb l’Ajuntament.

L’11 de novembre, l’empresa especialitzada va inspeccionar la nau, va avaluar la situació i va elaborar el pressupost. Al costat dels tècnics es trobaven agents locals i personal del servei de Medi Ambient. El 12 de novembre va presentar el pressupost. Calia ozonitzar i desinfectar les caixes que contenien carn insalubre, i buidar i desinfectar cinc càmeres, i gestionar la retirada de 5.000 quilos de producte. Aquesta era la xifra inicial.

Els productes carnis en estat de putrefacció avançada “provocaven una situació d’insalubritat greu amb risc de contaminació del medi i risc sanitari per a la salut de les persones”, afirma l’Ajuntament

El 13 de novembre, l’àrea municipal de medi Ambient va iniciar un contracte menor de tramitació urgent, “ja que els productes carnis en estat de putrefacció avançada provocaven una situació d’insalubritat greu amb risc de contaminació del medi i risc sanitari per a la salut de les persones”. El servei s’havia de fer quan abans millor, “ja que el subministrament elèctric de la nau portava diverses setmanes tallat per manca de pagament”. Gràcies a una gestió de la Policia Municipal amb la companyia elèctrica s’havia restablert la llum de manera excepcional cinc dies abans “per poder tonar a congelar la carn i facilitar la seva retirada”.

Apareixen més caixes de carn

Els treballs efectius de retirada i desinfecció de la nau van començar el 14 de novembre i van acabar aquest divendres passat, 22 de novembre. Ja el primer dia els operaris van advertir que la quantitat de residus carnis en descomposició era “molt superior a la quantitat prevista en el moment inicial”, doncs existien espais i contenidors de carn als quals no s’havia pogut accedir quan es va procedir a la inspecció, degut a la manca de llum i a la mala olor. Havien aparegut caixes i contenidors amb productes sota altres dipòsits.

Hi havia també molta carn sense envasar, i sense congelar, “amb el conseqüent vessat de lixiviat al sòl de les càmeres” que regalimaven per terra cap als desguassos, “provocant un augment del risc de contaminació del medi i del risc sanitari per a la salut de les persones”. A més, en una de les càmeres no havia productes congelats perquè allà no hi havia corrent elèctric. Buidar-la, netejar-la i desinfectar-la tindria un cost addicional. El personal havia d’entrar amb EPIs i amb màscares d’oxigen.

“Risc sanitari”

El càlcul no era precís, però la quantitar de producte trobat de nou era de 21.678 quilos, segons l’informe oficial. En total, com a mínim, més de 26 tones. Calia un segon pressupost. La situació era de greu risc d’insalubritat i de contaminació. Un informe municipal la descrivia així: “La putrefacció de la matèria càrnia s’associa a la proliferació microbiana en el procés de descomposició, fet que comporta un risc sanitari per a la salut de les persones. La neteja i la desinfecció de les càmeres de la nau és imprescindible per posar fi a la situació de perill per la contaminació del medi i de risc sanitari”.

Els treballs efectius de retirada i desinfecció de la nau van començar el 14 de novembre i van acabar aquest divendres passat, 22 de novembre. Ja el primer dia els operaris van advertir que la quantitat de residus carnis en descomposició era “molt superior a la quantitat prevista en el moment inicial”

Es tractava “d’una emergència sanitària”. Calia seguir “un procediment excepcional per a la contractació d’aquests treballs”, amb un pressupost base de licitació de 23.019,09 euros. La carn ja està fora de la nau i aquesta, netejada i desinfectada, afirma l’Ajuntament.

To Top