Terrassa

La població menor de 20 anys supera de llarg els majors de 65 anys

Terrassa envelleix, però una anàlisi de la població per franges d’edat permet comprovar que, a la ciutat, els infants i joves ja són més que el col·lectiu de les persones jubilades

Fa anys que la piràmide d’edat s’estreny per la base, que la ciutat de Terrassa envelleix i l’edat mitjana dels egarencs augmenta. En aquest context, la foto fixa de la població revela un conjunt de dades que capgiren aquesta realitat i apunten una obvietat demogràfica: en matèria de població res és estàtic, els processos són cíclics.

Les darreres dades de població recollides per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) i per l’Observatori de la Ciutat, corresponents a 2023, revelen que a Terrassa, la població de 0 a 20 anys supera de llarg al col·lectiu dels majors de 65 anys.

La població més jove és més nombrosa que la de més edat. Dit d’una altra manera, els terrassencs del futur, els que encara no s’han incorporat a la vida laboral, són molts més que els que ja han deixat de treballar.

Els terrassencs menors de 20 anys són 48.399, pràcticament 20.00 més que els ciutadans que tenen 70 anys o més (28.570). Si obrim el focus del col·lectiu de la gent gran, la diferència continua sent significativa. A Terrassa hi ha 39.514 persones que tenen 65 anys o més. Per contra, els menors de 20 anys superen els 48.000. Els infants i joves amb residència a Terrassa superen en nombre als seus avis i besavis.

La situació entre ambdós col·lectius (joves i gent gran) s’equipara si retallem el grup dels joves i baixem a la franja d’edat entre els 0 i els 15 anys. En aquest cas, el percentatge de població pràcticament s’equipara entre els infants i adolescents i la població més madura. Els primers són el 16,77% de la població terrassenca i els segons, el 17,52%.

L’edat mitjana, 42,2 anys

La franja de població més nombrosa a Terrassa correspon als ciutadans que tenen actualment entre els 40 i els 54 anys. Són 55.925, pràcticament una quarta part de la població. La generació més nombrosa és la del quinquenni entre els 45 i els 49 anys. Més de 20.000 terrassencs tenen aquesta edat, pràcticament un de cada deu ciutadans.

De fet, en aquest moment l’edat mitjana dels terrassencs és de 42,2 anys. Està dos anys per sobre de la mitjana catalana, que se situa en els 40,1 anys.

L’Idescat permet aterrar a les edats mitjanes de cada agrupació censal de Terrassa, cosa que revela quines són les zones més envellides de la ciutat i quines les que concentren la població més jove.
L’agrupació censal amb una mitjana d’edat més elevada és la 4 (Vallparadis-Antic Poble de Sant Pere), on la població té una mitja de 45,9 anys. Per darrere figuren l’agrupació censal 17 (Can boada), amb 44,43 anys de mitjana, i l’agrupació censal 12 (Ca n’Aurell Est), on el veïnat se situa en una mitjana de 45,2 anys.

En l’extrem oposat se situen els barris més joves de la ciutat, amb mitjanes d’edat tots ells per sota dels 40 anys. L’agrupació censal que concentra més població jove és la 7 (torre-sana- Montserrat -Vilardell) amb una edat mitjana de 36,8 anys. És el sector més jove amb diferència. El següent supera la mitjana en dos anys.

És el cas de l’agrupació censal 6 (Ca n’Anglada), amb una mitjana de 38,6 anys, seguida de l’agrupació 11 (Segle XX), on veïns i veïnes tenen una mitjana de 39,7 anys i l’agrupació 16 (Roc Blanc), on se situa en 39,8 anys.

A la resta de la ciutat la majoria dels sectors registren unes mitjanes d’edat que fluctuen entre els 40 i els 43 anys. Sant Pere, la Plaça Catalunya-Escola Industrial, i el Centre-Plaça Vella se situen amb el grup de sectors més envellits i superen els 44 anys de mitjana.

Per nacionalitats

Les dades corresponents a l’edat mitjana de la població per nacionalitat confirmen que les persones procedents d’altres països són notablement més joves que la població amb nacionalitat espanyola. Una realitat que respon a la lògica migratòria (per raons d’estudis, professionals o econòmiques), històricament protagonitzada per persones joves.

Les dades són de Catalunya i revelen que l’edat mitjana de la població catalana és de 40,1 anys. Entre la població de nacionalitat espanyola la mitjana augmenta fins als 41,7 anys i en l’estrangera se situa en els 30,5 anys. La població estrangera procedent de la resta de la UE és la de més edat: 32,8 anys de mitjana.

Entre els estrangers procedents de la resta d’Europa, l’edat mitjana baixa fins als 30,5 anys i entre els procedents de països del continent africà cau fins als 27,7 anys. Els catalans que arriben d’Amèrica Central o del Nord tenen de entre 30 i 31 anys i els d’Àsia i Oceania se situen en els 32,2 anys.

To Top