Terrassa

Comença la demolició de la casa Ca n’Amat al carrer de Sant Pere

El projecte transformarà el tram i obrirà un nou carrer de vianants fins al passatge de Tete Montoliu

L’espectacular enderroc de les finques 23 i 25 del carrer de Sant Pere ja ha començat amb la demolició d’una part de la casa de Ca n’Amat, concretament el casal situat a l’interior de la finca. És el primer pas de l’operació d’ensorrament de tota l’edificació, que permetrà obrir un nou carrer per a vianants que connectarà el carrer de Sant Pere amb equipaments com el Teatre Alegria, la Nova Jazz Cava, l’Institut del Teatre i permetrà arribar a peu a la plaça Didó, a l’Ajuntament i al carrer de la Rasa.

El projecte el promou el Grup Ambar Immobiliari, que transformarà aquesta doble finca del carrer de Sant Pere en una nova promoció d’habitatges, comerços i espais públics.

L’enderroc ha començat per l’interior de la finca i encara no es veu pel carrer de Sant Pere. Ja ha anat a terra una de les edificacions / Nebridi Aróztegui

Concretament, a tocar del carrer de Sant Pere, a una façana del nou vial s’edificaran dues cases amb un local comercial als baixos i a l’altre, un local comercial, pisos i dúplex. Més endavant, a la façana del passatge de Tete Montoliu, s’instal·larà un ascensor per salvar el desnivell i s’edificarà un edifici d’habitatges de baixos i una planta.

La urbanització del projecte, que inclou l’obertura del nou vial i la creació d’un espai públic, amb mobiliari per generar entorns d’estada, i l’edificació dels habitatges començarà un cop enllestit l’enderrocament. Ara, al carrer de Sant Pere només s’aprecia la coberta que protegeix la façana de les dues finques. Els treballs es desenvolupen a l’interior, on en les setmanes vinents està previst que s’enderroqui el total del que havia estat la casa Ca n’Amat.

Un edifici amb història no catalogat

Les finques 23 i 25 del carrer de Sant Pere atresoren un munt d’històries que remeten al passat burgès de la ciutat i a una de les seves famílies més il·lustres. Tal com recull el cronista local Rafael Aróztegui Peñarroya en el seu blog, Bartomeu Amat i Torres- Falguera, amb la seva esposa Maria Mercè Galí i Galí, eren propietaris de la finca de Ca n’Amat de la Muntanya a finals del segle XVIII, quan van decidir instal·lar-se al centre de la vila de Terrassa. Ho van fer al número 25 del cèntric carrer de Sant Pere.

A pocs metres, Bartomeu Amat va crear la seva fàbrica tèxtil, el Vapor de la Companyia. La nau, situada a la cantonada del carrer del Pantà amb la Rasa, és seu avui de l’escola pública Lanaspa.
Però va ser la segona generació dels Amat i Galí, concretament el primogènit Ignasi, qui va projectar el negoci familiar construint als jardins de la casa del carrer de Sant Pere la seva fàbrica, el Vapor Ignasi Amat, que va perdurar fins fa uns anys sota el nom Manufactura Tèxtil S.A. “La indústria cobria tot el cicle del tèxtil, des del rentatge de la llana, fins al tint i l’acabat del producte”, recull Aróztegui.

Ignasi Amat i Galí va entrar en política i, com a membre del consistori, va impulsar l’arribada de l’enllumenat de gas als carrers de Terrassa. Més endavant va ser alcalde de Terrassa entre 1963 i 1864, càrrec que va compaginar amb la seva activitat en el sector industrial. Amat i Galí va cofundar l’Institut Industrial i Caixa Terrassa.

De la casa original de Ca n’Amat al carrer de Sant Pere poc queda avui. Les finques dels números 23 i 25 del carrer de Sant Pere han anat canviant de mans, deteriorant-se. L’immoble no forma part del catàleg d’edificis protegits de la ciutat. Ara, la seva desaparició està pensada per transformar la fisonomia del cèntric carrer.

FOTOS | Avança l’enderroc de Ca n’Amat del carrer Sant Pere

To Top