Si quedem amb amics durant la tarda, una cervesa. Si anem a sopar, una copa de vi. Si anem a una discoteca, un còctel. Sovint les ocasions de reunions socials i d’oci esdevenen un escenari en el qual el consum d’alcohol està totalment normalitzat. Tenim una baixa percepció del que comporta, tot i que el consum de begudes alcohòliques pot augmentar el risc de patir lesions, o problemes psíquics i socials. Per no deixar d’esmentar, que quatre de cada deu conductors morts en un accident de trànsit havien begut o s’havien drogat.
L’alcohol és la droga més acceptada socialment, i la que té una edat d’inici més precoç. Segons dades del darrer estudi de l’Ajuntament de Terrassa, un total del 61% dels estudiants d’entre 13 i 21 anys ha consumit alcohol durant la seva vida.
Un ús recreatiu
L’informe en qüestió, titulat “Conductes de salut de la població adolescent escolaritzada de Terrassa” de l’any 2024, exposa les conclusions d’una enquesta realitzada als 1.470 nois i noies de 23 centres educatius (públics i concertats) de la ciutat.
Segons l’anàlisi, estadísticament l’alumnat que consumeix més alcohol és el de més de 16 anys, amb un nivell socioeconòmic familiar més afavorit i que cursa Batxillerat o un cicle formatiu de grau mitjà (CFGM).
D’aquest 61% d’estudiants que ha consumit alcohol alguna vegada, la majoria (79,4%) tenen entre 17 i 21 anys. El percentatge es redueix lleugerament entre els joves de 15 i 16 anys (61,7%) i els de 13 i 14 (38,9%).
El consum d’alcohol entre els joves s’associa a “ocasions especials”, de caràcter recreatiu, sigui en discoteques o amb amics. Els enquestats declaren que les begudes les aconsegueixen als supermercats, a les mateixes discoteques o a través d’altres persones.
Un 30% dels enquestats ha begut alcohol en els darrers 30 dies. En aquest cas, la majoria del grup el representen també els estudiants d’entre 17 i 21 anys (56,4%), així com també han consumit l’11% dels estudiants de 13 i 14 anys.
D’altres han tingut un consum encara més recent. El 30,9% dels joves d’entre 17 i 21 anys manifesta haver begut en la darrera setmana, una xifra que es redueix entre els alumnes de 15 i 16 anys (18,7%), i que tot i que sembli difícil de creure, també hi són presents els alumnes de 13 i 14 anys (5,8%).
T’has intoxicat alguna vegada?
Un 25% de l’alumnat ha tingut alguna vegada una intoxicació aguda. Si indaguem entre els grups d’edat, un 43,9% dels estudiants que han experimentat una intoxicació tenen entre 17 i 21 anys, seguit del grup d’edat dels 15 i 16 anys (22,5%).
Un de cada cinc joves ha experimentat la intoxicació en els darrers 6 mesos. D’aquest grup s’ha analitzat la seva pròpia percepció del consum d’alcohol, i gairebé un terç de l’alumnat creu que beu bastant o molt, la resta considera que beu normal o poc.
L’elevat consum d’alcohol va lligat a les reunions socials. Donat la impossibilitat de beure a un bar, sigui per la minoria d’edat o bé per la falta de recursos econòmics, no és estrany veure els joves reunits en espais públics consumint alcohol. Un 40% dels alumnes assegura haver fet botellot alguna vegada, dels quals un 11,4% tenen entre 13 i 14 anys. La majoria, el 61,1%, tenen entre 17 i 21.
Evolució de les dades
Si comparem les dades respecte a les primeres que es van publicar l’any 1993, les xifres són considerablement més positives. Per aquella data, gairebé el 50% dels joves d’entre 13 i 14 anys havien consumit alcohol en els darrers 30 dies, una xifra que augmentava fins al 60% entre 15 i 16 anys. La xifra d’entre 17 i 21 anys ha disminuït lleugerament, però sí que era més evident la diferència de consum per sexes (el 80% dels nois davant el 60% de les noies).
Des de l’any 2008 s’observa una clara tendència a la disminució del consum durant els darrers 30 dies, una inclinació que també es comença a observar a les intoxicacions durant els darrers 6 mesos.
Dia Mundial sense Alcohol
L’Ajuntament de Terrassa, a través del servei de Salut, i en col·laboració amb les entitats que formen part del Pla Local d’Addiccions (Alba, ABD, CAS i Alcohòlics Anònims), se suma a la commemoració del Dia Mundial sense Alcohol, que se celebra el 15 de novembre, donant impuls a “Amb l’alcohol, tingues vista”, una campanya que posa el focus en els espais d’oci i compta amb el desplegament de cartelleria per la ciutat.
Amb el missatge “Si em vens a veure, vigila amb el beure”, el reforç de la campanya ha previst la instal·lació de lones a 13 camps esportius, per sensibilitzar a les famílies dels i les esportistes sobre el consum d’alcohol.
La regidora de Salut, Laura Rivas, explicava que “una de les nostres prioritats és desenvolupar programes de prevenció d’addiccions adreçats a la joventut i a les famílies”.