Terrassa

La Junta de Consum de Terrassa resol 16.000 litigis en 30 anys

Les telecomunicacions encapçalen la llista de demandes

L'Ajuntament ha presentat aquest dimarts el balança dels 30 anys de l'òrgan

La Junta Arbitral de Consum de Terrassa (JACT) ha resolt més de 16.000 litigis entre consumidors i empreses en 30 anys d’activitat. El 40% de les demandes estan relacionades amb les telecomunicacions. El segon apartat en importància estadística és el del comerç, amb el 35%. A molta distància es troben els subministraments, amb el 14%. L’organisme, un dels primers creats a Espanya, celebra aquesta setmana l’aniversari amb dues jornades.

La xifra de 16.000 litigis inclou 14.087 mediacions i 2.006 arbitratges des de la creació de l’òrgan, el 15 de novembre del 1994, fins el 30 de setembre de 2024.

El balanç d’aquests 30 anys s’ha presentat aquest dimarts en el decurs de la 1a Jornada d’arbitratge de consum de Catalunya, un acte organitzat per l’Ajuntament de Terrassa i l’Agència Catalana del Consum, amb el suport de la Càtedra UB-ACdC sobre estudis de consum i resolució alternativa de litigis.

La tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Educació, Meritxell Lluís, qui ha fet la cloenda de la jornada, ha agraït la tasca de la JACT i ha destacat que “caldrà aplicar tot el bagatge de 30 anys de bon funcionament a la millora d’un servei que no deixa de presentar nous reptes, sobretot vinculats a la utilització de les tecnologies que des de fa uns anys estan condicionant i transformant els hàbits de consum de les persones”.

No prou conegudes

Per la seva banda, la regidora de Consum, Montserrat Caupena, ha indicat que “les juntes arbitrals de consum i en particular la de Terrassa fan una gran feina però sovint no són prou conegudes. Per això, cal donar-hi més visibilitat, tant a les juntes com als serveis de consum, per exemple, amb actes com aquest, perquè totes les persones sàpiguen que el seu ajuntament els hi fa costat també com a persones consumidores“.

Segons subratlla l’Ajuntament, l’arbitratge de consum “és un procediment dedicat a trobar una solució extrajudicial als litigis entre persones consumidores i empreses proveïdores. És una via ràpida, eficaç, voluntària i econòmica per resoldre aquestes controvèrsies amb caràcter vinculant i resolutiu per a ambdues parts. Els òrgans que gestionen aquests procediments són les juntes arbitrals de consum. Terrassa va ser un dels primers municipis de l’Estat a crear una JAC”.

Abans de posar en marxa el procediment de l’arbitratge de consum, la junta intenta resoldre el conflicte mitjançant una mediació, a càrrec del personal del Servei de Consum. Aquesta mediació pot donar lloc a un acord entre les parts que posi fi al conflicte. Si amb la mediació no s’arriba a resoldre la controvèrsia, es passa a l’arbitratge, sempre que l’empresa accepti. En cas d’arbitratge, la junta emet un laude que té caràcter vinculant, resolent així el litigi.

Tres dècades en xifres

Durant aquests 30 anys, la JACT ha rebut un total de 24.392 sol·licituds. D’aquestes, 13.969 s’han arxivat per no acceptació, desistiment o altres causes. Dels 17.747 casos restants, 1.654 s’han derivat a la Junta Arbitral de Consum de Catalunya i 16.093 els ha resolt la JACT (14.087 via mediació i 2.006 via arbitratge).

Per sectors, tres quartes parts de les sol·licituds rebudes aquests 30 anys han tingut relació amb les telecomunicacions o amb el comerç. Aquesta és la distribució per
sectors de tots els casos que han arribat a la JACT:

-Telecomunicacions: 40% (9.858)
– Comerç: 35% (8.419)
– Subministraments: 14 % (3.398)
– Automòbils: 4% (974)
– Transport: 4% (863)
– Serveis financers: 2 % (578)
– Assegurances: 1% (302)

Un altre indicador destacable d’aquest balanç històric és el de les empreses adherides: en aquestes tres dècades, 915 empreses han signat convenis d’adhesió a la JACT, segons el consistori. L’adhesió comporta per a les empreses acceptar els procediments d’arbitratge, fet que les confereix un plus de servei i un factor de qualitat i de professionalitat davant la clientela.

Les jornades

L’acte d’aquest dimarts ha aplegat uns 40 àrbitres, secretàries i secretàries d’òrgans arbitrals de consum. Es tracta de les persones encarregades de dirimir entre les parts en un cas d’arbitratge, d’arreu de Catalunya.

Els temes centrals de la jornada han estat el nou Reglament del procediment arbitral, aprovat recentment, i com millorar l’arbitratge. També amb motiu del 30 aniversari de la JACT, aquest dijous vinent està prevista una jornada organitzada per l’Ajuntament de Terrassa i la patronal Cecot adreçada principalment al sector empresarial de la ciutat, especialment als sectors comerç i serveis, per promoure la reflexió al voltant de l’arbitratge de consum, fomentar l’adhesió del sector empresarial a l’arbitratge i donar a conèixer les novetats que comporta el nou Reglament del Sistema Arbitral de Consum. La jornada tindrà lloc a la seu de Foment de Terrassa.

To Top