Terrassa

Xavier Marcet, assessor del Govern per reformar l’Administració

És el coordinador en l’àmbit “El prestigi institucional”, considerat prioritari

El terrasenc Xavier Marcet, consultor en estratègia, innovació i transformació d’empreses, és un dels 12 experts elegits per assessorar el Govern de Salvador Illa en el projecte de modernitzar l’Administració catalana. El projecte persegueix modernitzar la funció pública, agilitzar tràmits i adaptar l’administració a la realitat. En deu mesos, el catedràtic de Ciències Socials i Polítiques de la UPF Carles Ramió, que lidera el projecte, ha de presentar una primera proposta a l’executiu.

Xavier Marcet dirigirà una de les 12 àrees encarregades de formular propostes de canvi. Concretament, el terrassenc estarà al capdavant com a vocal coordinador en l’àmbit “El prestigi institucional”, considerat entre els prioritaris.

“El prestigi institucional es basa en el respecte de les institucions cap als ciutadans i de la ciutadania cap a les institucions”, comenta Marcet. El consultor, que en aquest moment prepara la convocatòria de la primera reunió d’equip per abordar el contingut, admet que en l’àmbit del prestigi institucional “hi ha molt de camí per córrer”.

Xavier Marcet comptarà en el seu equip de treball amb la col·laboració de Maria Rodríguez Rodríguez, Miquel Salvador Serna i Manuel Villoria Mendieta.

La modernització de l’Administració l’afronta la Comissó d’Experts per a la Definició de l’Estratègia de Transformació de l’Administració de la Generalitat de Catalunya la millora dels Serveis Públics (CETRA). El Govern ha aprovat un pla de xoc amb mesures d’aplicació urgent.

Els reptes

Alguns dels reptes que assumiran les 12 vocalies impliquen renovar els mètodes de selecció dels treballadors públics, simplificant el tràmit i modernitzant-los, l’actualització de normes que han quedat obsoletes o cal renovar, i abordarà el repte de desvincular el nomenament de càrrecs tècnics, dels directius públics, de la lògica política i electoral. En aquest cas l’objectiu és que en el futur la designació de la cúpula directiva de l’administració catalana respongui a mèrits i capacitats i acabar amb el nomenament a dit després de cada canvi de govern.

Simplificar la normativa, digitalitzar l’administració, fer-la més transparent i assequible, avaluar l’impactes com el demogràfic en els serveis i abordar el repte de recuperar el prestigi de les institucions, són altres objectius.

En total, un equip de 67 experts participaran en l’elaboració de propostes al Govern, una tasca de faran de manera voluntària i sense remuneració. El calendari amb el qual treballen els experts és l’entrega del paquet de recomanacions el mes de setembre de 2025. L’executiu de Salvador illa vol presentar a la ciutadania a principis de 2026 quin és el seu projecte per modernitzar l’Administració catalana.

Entre els 12 assessors que lideraran les vocalies de la CETRA, acompanyaran el terrassenc Xavier Marcet el catedràtic de dret administratiu i codirector de la Càtedra Barcelona d’Estudis d’Habitatge de la UB Juli Ponce Solé, al capdavant de l’àmbit “La simplificació normativa i de processos”. També la doctora en Ciència Política Esther Pano Puey, que liderarà “El disseny dels serveis públics des de les necessitats i la mirada de la ciutadania”. O Juliana Vilers, directora de persones i Organització a Barcelona de Serveis Municipals, al davant de “La consolidació de l’ocupació de qualitat”.

To Top