“L’emprenedoria necessita molt suport. Sol és molt difícil”. Amb aquesta frase ha resumit Montse Junyent, project manager d’emprenedoria de la Cambra de Comerç de Terrassa, la idea comuna entre els diversos ponents que han participat aquest dimarts a la jornada “The Futur Makers’Forum” organitzada per la corporació terrassenca.
La sessió s’ha centrat, entre altres, en el rol del mentor com a peça clau per al creixement d’una nova empresa. En aquest sentit, Juan Álvarez de Lara, fundador de Solvere Capital i mentor del programa d’acceleració Impulsa Startup de la Cambra, ha destacat la importància de buscar el mentor adequat en cada etapa. “En cada fase de la teva empresa necessites unes capacitats. Ningú és Superman. Tots sabem d’alguna cosa, però no de tot. Per tant, recomanaria posar a la teva vida un mentor per a cada necessitat vital”, ha aconsellat a l’auditori, entre els quals hi havia joves i no tan joves decidits a emprendre.
Eduard Teixidó, alumni del programa Erasmus For Young Entrepreneurs i CEO i cofundador de l’empresa emergent Opground, ha llançat, però, un missatge d’avís. “Vigileu molt quin mentor incorporeu i poseu condicions. Pregunteu a altres ‘start-ups’ que hagin ajudat i poseu períodes de prova perquè al final, si no us aporten, tampoc no cal estirar res. A mi no m’ha passat, però us podeu acabar trobant amb el fet que heu de donar un percentatge de l’empresa a algú que amb prou feines us ha ajudat”, ha alertat. “Cada mentor s’ha de dedicar a un tema i un objectiu concret. El pitjor és que es creïn falses il·lusions”, ha afegit Joan Matutano, fundador i cofundador de dotze “start-ups” en el sector industrial, que ha recomanat deixar-ho tot per escrit.
I és que com es paguen els serveis d’un mentor? Amb un preu fix, amb un preu per hora, donant-li a canvi un percentatge de l’empresa o amb “equity”?, ha preguntat la moderadora, la periodista i empresària Bibiana Ballbè. Doncs hi ha diverses opcions, fins i tot la de combinar inversor i mentor. Algunes “start-ups”, quan obren una ronda de finançament busquen inversors que també puguin exercir el rol de mentor. Álvarez de Lara, però, aposta per diferenciar una figura de l’altra. Aquest dimarts ha reconegut que hi ha mentors que es poden acabar convertint en inversors, alguns que facturen per hores, però que també n’hi ha que no cobren i que una altra cosa és buscar un mentor i una altra, inversors quan necessites capital per finançar-te.
I com es busca un mentor? Doncs Matutano ha fet èmfasi en el fet que primer cal tenir clar què es necessita, en quina àrea o àmbit de l’empresa cal una empenta o reforçar-se i després hi ha diverses vies per trobar la persona adient. Els ponents han mencionat eines com Linkedin i han ressaltat també el paper de les entitats empresarials i les cambres de comerç en aquest camí.