Cultura i Espectacles

La postgestió de la DANA ja té la seva cançó protesta (i és terrassenca)

El jove Joan Mulet, valencià establert a Terrassa de fa sis anys, ha compost a correcuita una cançó en solidaritat amb els veïns afectats per la Dana: “Sols el poble salva el poble”. La lletra de la cançó és un cant a l’ajuda i voluntariat que neix en temps de crisi. I també tot un mapa sentimental per les comarques de València

El valencià Joan Mulet / ALBERTO TALLÓN

Feia dies que ja se sentia inquiet, amb el decurs de la gestió de la DANA. Però el veritable detonant va arribar diumenge, quan es va alçar una mica més tard que un dia feiner. “Vaig alçar-me i directament em vaig trobar amb els incidents de Paiporta i el llançament de fang al Rei”, explica el jove Joan Mulet (Orpesa, 2000), castellonenc resident a terrassa des de fa sis anys.

“I amb tot el circ mediàtic que comportava una visita així, em va sorgir expressar-me d’alguna manera”, afegeix. Dit i fet, es va posar a composar la cançó en aquell mateix instant.
“Em va eixir de l’ànima”.

El resultat és “Sols el poble salva el poble”, un vídeo en solidaritat amb els veïns afectats per les riuades de la Dana, que està circulant per les xarxes socials a nivell terrassenc.

Un crit trist, a instants esgarrifador, que no pretén amagar la ràbia. “Crec que està tinguent molt bona acollida, perquè la gent s’hi està identificant en aquest sentiment”, sosté el mateix Mulet.

Tot i així, la cançó va néixer inicialment com un acte quasi “terapèutic” per a Joan Mulet. “Faig música amb la voluntat d’ajudar-me a mi mateix, ja que em permet gestionar petits traumes”, enraona.

Probablement també pels oients. “He comprovat que quan fas coses des del cor, a la gent li arriba al cor”, sosté. Al cor i a la ràbia, que és el sentiment amb el què molta gent està connectant aquests dies. I a la que Mulet dona veu.

Cançó protesta

El procés de gravació de la cançó i el vídeo que l’acompanya va ser immediat. “A la tarda estàvem preparant l’espai i la nit teníem el resultat, amb el vídeo ja muntat”, explica Mulet. El procés de gravació es va fer al casal El Kalitxet, a la plaça de la Creu. I després que estigui circulant per les xarxes socials, ara interpretarà la cançó a la protesta convocada dijous al Raval de Montserrat (19.30 hores), per criticar la gestió de la crisi que ha efectuat la Generalitat Valenciana.

El mateix Mulet, a més a més, posarà un altre granet de sorra aquest cap de setmana. “Els dies passats no he pogut baixar a donar un cop de mà, però aquest cap de setmana sí que aniré a València ciutat i des d’allà on calga”, explica. De fet, bona part dels seus amics també baixaran en tasques de suport mutu.

I vet aquí la clau de la lletra de la cançó, ja que vol donar suport a l’acció del voluntariat què, arreu del territori, fa possible l’arribada d’ajuda als territoris afectats. “Són la sang que fa poble i un raig de sol i esperança, ja no només per la gent que ho ha perdut tot sinó, per tota la societat”, explica el valencià.

El valencià Joan Mulet / ALBERTO TALLÓN

“Espere que ningú pergui eixos valors i romanguen ferms, aportant com es puga i no defallint”, afegeix.

De poble en poble

Igualment, la cançó ha esdevingut un recorregut pel País Valencià. I més concretament, pels municipis més afectats. “Un infant sol a Catarroja”, canta al primer vers. “Ni un carrer en peu a Algemesí”, segueix. I després “Quan arribaran els bombers a Utiel”, “200 mantes per Albal”, “desinfectant per Paiporta”…

Mulet segueix així amb la històrica tradició dels cantautors i la seua “cançó protesta”, popularitzada en els anys setanta. I que el País Valencià ha estat tan prolífic en veure’ls néixer: des de Raimon a Feliu Ventura i Pau Alabajos.

La postgestió de la DANA ja té la seva cançó protesta (i és terrassenca)
To Top