Estava previst que aquest diumenge mateix marxés, cap a les 17 hores, un primer comboi amb tres furgonetes i un camió cap a Mislata. Tanmateix, el viatge s’ajornarà per precaució, a causa de l’avís de climatologia adversa a les Terres de l’Ebre. Quan la seguretat estigui garantida, “anirà directament al Pavelló de Quint, a Mislata”, assegura l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart. “No hi haurà intermediaris”. Es tracta d’ajuda de municipi a municipi. “Dimarts hi haurà un segon comboi, en aquest cas un tràiler”, explica.
L’Ajuntament ha fet també una donació de 60.000 € a Creu Roja i enviarà, per petició dels serveis d’emergència, 8 policies municipals a Vilamarxant, al País Valencià, a fer tasques de regulació del trànsit. “Sembla poca cosa, però significa molt per a un municipi petit”, contextualitza Ballart.
Aquest cap de setmana, “Terrassa ha respost massivament a la crida”, remarca amb orgull l’alcalde. Dissabte, ciutadans de tots els barris van desplaçar-se fins al Centre Cívic President Macià. Tot el material recollit ahir és a hores d’ara al Recinte Firal, que opera fins a les 18 hores com a punt de recollida.
A part de continuar necessitant més aliments de llarga durada i primera necessitat, cal sobretot “material de neteja, com escombres i galledes, per treure el fang i l’aigua que està inundant baixos i garatges”, trasllada el dirigent de Terrassa, qui està en contacte directe amb Carlos Fernández, alcalde de Mislata.
“El Recinte Firal estarà obert fins que faci falta, al servei de l’ajuda al poble de València”, afirma Jordi Ballart
L’espai del Passeig de 22 de Juliol, molt més gran que el centre cívic, ha permès als prop de 200 voluntaris organitzar efectivament els materials en seccions i etiquetar-los per a l’enviament. Des de l’Ajuntament, asseguren haver rebut oferiments d’ajuda per part d’altres entitats i empreses que recullen aliments, ofereixen caixes, camions i furgonetes. “Estem oberts a fer les crides que facin falta. Sobretot molt en contacte amb la realitat i les autoritats locals”, assegura el portaveu de Tot per Terrassa.
“El govern autonòmic i el govern estatal semblen jugar al joc del gat i la rata”, diu Jordi Ballart
Per contrarestar, el dirigent terrassenc incideix en la importància d’estar en contacte amb els alcaldes i alcaldesses de les poblacions afectades: “són els que estan al peu del canó, al carrer, coordinant dispositius”. En aquest sentit, l’alcalde ha volgut recordar la importància que la solidaritat va tenir a Terrassa en l’època de la riuada del 1962: “la ciutat es va poder reconstruir gràcies a l’ajuda externa”. Ara els terrassencs es bolquen amb el poble de València, davant del que “es tracta d’una tragèdia de dimensions encara desconegudes”, assenyala l’alcalde.