Es tracta d’una operació de gran transcendència per la ciutat de Terrassa. La Fundació Sant Llàtzer, propietària de l’Hospital i del CAP de Sant Llàtzer, de l’Escola Universitària d’Infermeria (EUIT) i de Torrebonica, afronta el procés de venda de l’edifici situat a tocar de la via de Rodalies, prop de l’Hospital de Terrassa.
La fundació negocia amb una operadora privada la venda de tota la finca de Can Viver de Torrebonica, inclòs l’edifici protegit. El projecte és convertir la propietat en un complex sociosanitari, amb usos educatius i esportius.
El comprador vol transformar Torrebonica en una gran residència geriàtrica, un centre de gran format. La nova residència esdevindria el segon gran equipament geriàtric de la ciutat, juntament amb la residència pública de Mossen Homs.
La transformació de Torrebonica en un centre sociosanitari inclou també l’obertura d’un centre de formació i d’un equipament esportiu vinculat a les activitats previstes. El mític edifici esdevindrà, doncs, un centre multifuncional on conviuran les persones residents i els estudiants, persones joves i grans. Un equipament que combinarà la funció assistencial amb l’esportiva, la formativa i també la recerca.
Torrebonica està a la venda per un preu superior als 5 milions d’euros. La finca inclou l’edifici protegit, que acolliria el centre geriàtric i el formatiu, i un conjunt d’edificis annexos que podrien ser enderrocats i aixecats de nou.
Adequar l’mmoble de la finca de Can Viver als nous usos tindrà un cost aproximat d’uns 50 milions d’euros. L’edifici va ser restaurat fa anys per frenar el seu deteriorament i deixar-lo en condicions par a una futura adequació a nous usos.
La fundació Sant Llàtzer negocia amb el comprador el tancament de la venda. La finca de Can Viver de Torrebonica, però, té dos compradors més interessats en l’adquisició de l’edifici que podrien entrar en l’equació i a última hora es frustrés l’actual operació. De fet, “després de molts anys sense candidats, aquest estiu hem rebut fins a sis propostes de compra -explica Marià Gàllego, vicepresident de la Fundació Sant Llàtzer-. Tres propostes han quedat descartades, una està en negociació i dues continuen sobre la taula”.
Eixugar deute
La venda de Torrebonica permetrà a la Fundació Sant Llàtzer superar una situació econòmica molt complexa. La fundació ha de fer front “a dues hipoteques sobre l’edifici de Torrebonica, amb una càrrega financera de 3 milions d’euros”, explica Gàllego. “La venda ens permetrà alliberar deute de la fundació i serà una oportunitat per reprendre la tasca social per la qual va ser creada”.
En el ple d’octubre, la regidora d’Equipaments i de Gent Gran Laura Rivas va anunciar que l’operació de compravenda està avançada, “pendent de la signatura del contracte d’arres. És el que volem que passi”. La fundació estaria “negociant una carència (amb els bancs) per poder atendre el crèdit” i guanyar temps fins a la culminació de la venda. El comprador ha mostrat la voluntat “ferma” d’adquirir l’edifici, informen fonts de l’operació. Ara, la signatura del contracte d’arres estaria subjecta a una sèrie de tràmits previs que es resoldrien els següents mesos.
Marià Gàllego: “La venda ens permetrà alliberar deute de la fundació i serà una oportunitat per reprendre la tasca social per la qual va ser creada”
La venda de Torrebonica tindrà un doble efecte sobre la fundació i també sobre la ciutat. La recuperació econòmica de l’entitat li permetrà recuperar la solvència davant el sector bancari i afrontar el projecte d’obrir a la ciutat una nova escola universitària d’odontologia.
Es tracta d’una iniciativa que la Fundació Sant Llàtzer ha madurat i que està pendent de finançament per tirar-lo endavant.
“Aquest és un dels projectes de futur de la fundació- comenta Marià Gàllego- que se suma a altres projectes socials que estarem en disposició d’afrontar amb el tancament de la venda”.
Una residència privada, amb places concertades
Terrassa guanyarà amb el projecte de Torrebonica noves places residencials per a gent gran. Seran privades, “però la compradora ens ha dit que està disposada a concertar places tant amb la Generalitat com amb l’Ajuntament”, comenta Marià Gàllego. L’obertura de l’equipament, doncs, modificarà substancialment el mapa de l’oferta de places residencials a la ciutat, actualment molt deficitària. En aquest moment hi ha una única residència amb places públiques – Mossen Homs – i una segona de 90 places pendent de construir a Sant Pere Nord. La resta de l’oferta és privada o concertada. El nou equipament de Torrebonica se sumarà a l’oferta amb un centre que oferiria per sobre de 100 places noves.
Una facultat d’odontologia vinculada a l’UAB
El projecte de la Fundació Sant Llàtzer d’obrir una Escola Universitària d’Odontologia a Terrassa està avançat en la tramitació. “Ja tenim l’acord del consell Interuniversitari de Catalunya”, explica el vicepresident Marià Gàllego.
La nova facultat estaria adscrita a la Universitat Autònoma de Barcelona, soci de la Fundació Sant Llàtzer també en l’Escola Universitària d’Infermeria de Terrassa.
El nou centre docent s’ubicaria a la Casa Sañé, situada al número 4 del carrer de Topete. L’obertura de la nova facultat d’odontologia consolidaria el “hub” sanitari i formatiu de la fundació al peu de parc de Vallapradís: Hospital de Sant Llàtzer, CAP Sant llàtzer, EUIT i la nova facultat.
La Casa Sañé és una donació de la família Sañé a la Fundació Sant Llàtzer l’any 1969. Amb una superfície d’uns mil metres quadrats, l’edifici va ser remodelat com residència assistida als anys setanta i està en desús des de 1990. La situació actual de l’edifici, segons la fundació, és “ruïnosa”, de manera que un cop es tanqui el finançament i el projecte caldrà enderrocar la casa i edificar un nou centre docent. L’escola estaria operativa en el termini d’uns quatre anys.
Descartat el “hub “ d’Innovació social i sanitària
La venda de Torrebonica s’ha activat després que el projecte de la conselleria de Salut de crear un “hub” d’innovació social i sanitària a la finca hagi quedat al calaix. El projecte va presentar el novembre de 2023 el llavors conseller de Salut, Manuel Balcells a Terrassa, acompanyat de l’alcalde Jordi Ballart. L’impuls de la iniciativa corresponia al Consorci Sanitari de Terrassa, amb el suport del laboratori Leitat. L’equipament havia de ser un “laboratori” de salut que abordaria, entre altres temes, el problema de la soledat no volguda. El “hub” d’innovació social i sanitari havia de conviure a Torrebonica amb l’espai sociosanitari Sant Llàtzer.