Cultura i Espectacles

Terrassa acollirà la cimera de la Unesco dels rodatges

Terrassa acollirà la Trobada de Ciutats de Cinema de la Unesco, que se celebrarà del 6 al 9 de novembre i en la qual participaran representants de 35 ciutats del món

La presentació de la Trobada de Ciutats Unesco, a l’ESCAC / NEBRIDI ARÓZTEGUI

La setmana passada eren els països del BRICS els que s’ajuntaven a la cimera de Kazán (a Tatarstán). En altres ocasions són les cimeres de la G-7 o de l’OTAN.

Potser no sempre determinen el futur geopolític més immediat. Les de la Unesco, per exemple, parlen de cooperació en l’àmbit cultural. I precisament aquest és el tarannà de la Trobada de Ciutats de Cinema de la Unesco, que se celebrarà a Terrassa de dimecres a dissabte de la setmana vinent (6 al 9 de novembre).

Actualment, hi ha confirmats 35 representants de ciutats com Potsdam, Lodz, Cluj-Napoca, Vicente López, Asaba, Bitola, Valladolid, Galway, Gdynia, Bristol, Busan, Santos, Sofia, Katmandú, Roma i Sarajevo.

La regidora de Cultura, Rosa Boladeras, explica: “Serà un esdeveniment pioner dins de la xarxa de ciutats creatives de la Unesco. Per primera vegada i de forma majoritària, es reuniran les ciutats de cinema en unes jornades específiques de treball i de forma presencial”.

A més, aquesta petita “cimera internacional” servirà també per tal que Terrassa s’acomiadi com a ciutat coordinadora de la xarxa. “Vam entrar a la xarxa el 2017, quan Terrassa va ser designada com a Ciutat Creativa de la Unesco en l’àmbit del cinema. Ara ens toca passar el relleu de la coordinació… I ho tancarem amb aquesta trobada, que serveixi com la cirereta d’aquest període”, afegeix la regidora. Tot i això, Terrassa seguirà a la xarxa, ja que l’any 2022, Terrassa va renovar la distinció per un període de quatre anys, després que el comitè avaluador adoptés la decisió.

Programació

La Trobada arrencarà el pròxim dimecres al vespre, amb una recepció oficial dels delegats a la Seu d’Ègara.

D’esquerra a dreta: Elisabet Tobella, Geoffrey Cowper, Guillem Beltrà, Rosa Boladeras i Lourdes Mora / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Allà hi haurà una visita al conjunt monumental, tot coincidint amb les obres de la biennal Manifesta. I hi haurà un espectacle de Gnomalab, l’estudi de disseny terrassenc liderat per David Martínez. L’endemà estarà dedicada a les visites als centres universitaris de Terrassa, el campus de la UPC i l’ESCAC. En aquest segon cas, la visita l’encapçalarà el cineasta Geoffrey Cowper, graduat, professor de l’ESCAC. “Recordo que fa vint anys vaig llegir al Diari de Terrassa que l’ESCAC es traslladava de Sarrià a Terrassa. Evidentment, va ser la meva excusa per convèncer els meus pares de matricular-me aquí”, recorda el cineasta.

Aquella tarda visitaran el Vapor Prodis, per desplaçar-se ja dijous al Parc Audiovisual de Catalunya. Jordi Fernández, director de projectes del parc, explica: “Visitarem l’Arxiu de la Filmoteca de Catalunya així com el conjunt del Parc Audiovisual”, afegeix.

Cloenda a Cal Reig

La trobada es tancarà divendres vespre amb un acte a Cal Reig, tot coincidint amb un assaig real de la colla castellera Minyons de Terrassa. “Tant pel patrimoni industrial, la cultura popular, com per ser escenari de rodatges com la sèrie “Pubertat”, remata la regidora Rosa Boladeras.

I el control jurídic de la intel·ligència artificial?

Un dels debats que sobrevolarà aquesta trobada de la Unesco és el de la intel·ligència artificial (IA). De fet, serà protagonista del debat sobre el nou marc legal d’IA a Europa, ja que és el primer del món i cal avaluar com impacta en la indústria audiovisual. Comptarà amb la introducció d’Eva Soria, especialista en la temàtica. “És importantíssim i servirà com a espurna del debat”, explica Jordi Fernández. “De fet, la Unesco hi té molta preocupació, en com es defensa l’autoria de l’artista i del creador, en aquesta jungla digital en la qual vivim avui en dia”, afegeix.

Posteriorment, visitaran el Terrassa Film Lab (també al Parc Audiovisual), per observar un rodatge de producció virtual en curs. Concretament, de Guillem Beltrà, graduat de l’ESCAC, cineasta i especialista en VFX. “Jo experimento amb producció virtual. Sobre com implementar la intel·ligència artificial generativa. I trobo molt interessant que a Terrassa tinguem un espai d’experimentació com aquest, ja que el canvi tecnològic és molt important i hem d’anar sempre una passa per davant”.

El videojoc “Neva”, al Principal

Un dels actes oberts de la cimera de la Unesco serà la presentació pública del videojoc “Neva”, a càrrec del creador terrassenc Conrad Roset, també autor del best-seller internacional “Gris” (de Nomada Studio). Serà el divendres 8 de novembre, al Teatre Principal (18 hores). “És un luxe tenir un terrassenc amb ressò internacional com Roset. I que a més a més ens expliqui el seu procés creatiu”, sosté Jordi Fernández, tot apuntant que recentment ha estat citat en un article pel diari referent internacional The New York Times.

Tres “hypes” del circuit egarenc

La Trobada de Ciutats de Cinema de la Unesco també servirà per reivindicar el circuit de l’audiovisual terrassenc. Aquests són tres dels vessants que es destacaran:

Institut Santa Eulàlia

Els estudis d’Imatge i So que s’ofereixen a l’institut Santa Eulàlia són ja part de l’ecosistema. Lourdes Mora, cap d’estudis de Formació Professional, explica: “Vam començar fa 18 anys. I des del principi vam participar de la Taula d’Arts Audiovisuals, però no només per interès vers el cinema, sinó cap a tota forma d’audiovisual”.

I afegeix: “Intentem transmetre el gust per la cultura i l’audiovisual a l’alumnat, que és tant terrassenc com dels municipis d’influència egarenca”. Una prova són les típiques escenes d’alumnes rodant escenes i curtmetratges al parc de Vallparadís (al costat del centre educatiu). Es tracta de la concepció de la ciutat com un gran plató.

Cinema Catalunya

Fa la sensació que el Cinema Catalunya farà molt bon any pel que fa a entrades. Això es deu a la tirada de films com “Casa en flames” (amb 12.000 espectadors, la més vista de la història del cinema) i “El 47” (amb més de 7.000 espectadors, està molt a prop d’entrar dins del Top 3).

Des de l’Ajuntament confirmen que si segueix aquest ritme, serà un dels millors anys de la història, però no poden donar dades fins a finals d’any.

L’èxit mundial de Caye Casas

També cal destacar que ha estat l’any de “La mesita del comedor”, gràcies al boom impulsat per l’escriptor Stephen King.

Un èxit que ha portat el Cinema Catalunya a reprogramar-lo per a la setmana vinent, amb dues úniques sessions: el dimecres 6 de novembre, a les 19.30 hores; i el dijous 7 de novembre, a les 21.45 hores.

Terrassa acollirà la cimera de la Unesco dels rodatges
To Top