Barcelona i els municipis de l’Arc Metropolità, del que forma part Terrassa, reclamen crear quatre jutjats penals que assumeixin la competència dels judicis ràpids de la resta de partits judicials de la província de Barcelona. És una de les mesures que demanen en una declaració conjunta feta pública aquest dimecres. També reivindiquen impulsar la reforma del Codi Penal i la Llei d’Enjudiciament Criminal per penalitzar de forma efectiva la multireincidència i canvis legals per incrementar la planta judicial, així com més recursos. “Demanem que surtin dels carrers i entrin a les presons, que és on haurien de ser, i per això cal que la justícia tingui els mitjans suficients”, ha dit l’alcalde de Barcelona Jaume Collboni sobre els multireincidents.
Concretament, sobre els recursos, demanen incrementar els recursos humans, tecnològics, materials i pressupostaris del sistema judicial, per reduir la sobrecàrrega del sistema i augmentar la seva eficàcia. “Un dels àmbits principals que han de permetre incidir i millorar la situació i les percepcions de la ciutadania pel que fa a la seguretat ciutadana, és el de la lluita contra la multireincidència, a tots els nivells”, recull la declaració conjunta.
Collboni ha destacat que és un repte i un problema compartit de Barcelona amb els municipis de l’Arc Metropolità – Terrassa, Granollers, Martorell, Mataró, Mollet del Vallès, Rubí, Sabadell, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú-.
“Tenim el mateix problema i demanem les mateixes solucions”, ha indicat. Segons ell, la sensació d’inseguretat té a veure amb els furts i els petits furts, però també a una sensació “d’impunitat” per aquells que no entren a la presó. Per això, ha justificat, donen suport a les diverses mesures que demanen, com ara la creació de quatre jutjats penals i l’ampliació de la planta judicial per intentar reduir “l’embut” als jutjats i que els judicis que s’haurien de celebrar ràpidament puguin celebrar-se a temps.
L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, presidenta de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, ha detallat les peticions recollides en la declaració i ha assenyalat que ha estat una fita “molt important”. “Hem aprovat una declaració conjunta per unes ciutats més segures”, ha afirmat.
Confiança en els canvis
Segons ha dit Collboni, divendres passat va reunir-se amb el ministre de Justícia, Fernando Grande-Marlaska, qui és “conscient” del problema. “Confiem en el ministre i en el govern d’Espanya”, ha assegurat convençut que hi haurà una resposta “positiva” a les seves peticions en les pròximes setmanes. D’altra banda, ha celebrat que ahir dimarts es fes la primera reunió del Comitè Nacional de Seguretat al Palau de la Generalitat.
Els acords de Barcelona i l’Arc Metropolità es traslladaran ara al Departament d’Interior i Seguretat Pública i al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats i els seus grups parlamentaris, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, a la Fiscalia General de l’Estat, al Consell General del Poder Judicial, al Ministeri de l’Interior i al Ministeri de Justícia.