El canvi d’hora que arriba aquest cap de setmana ens transporta a la controvèrsia de cada any. Es recorda que si l’hora de Berlín, que si s’hauria de canviar o que si és per un estalvi d’energia que neguen els que hi estan en contra, i més i més. Poden haver-hi arguments a favor i en contra, però el cas és que, encara que hi ha iniciatives a escala europea per acabar amb aquesta pràctica, continuem un any més avançant les agulles del rellotge una hora a la primavera i endarrerint-les a la tardor. Tot plegat comporta allò que si es dorm una hora més o menys, que en definitiva, és només per a un dia, que si provoca canvis en el nostre metabolisme, que ja seria una temàtica més seriosa. Defensors, que segur que n’hi ha, i detractors, que sembla que fan una mica més de soroll que els contraris, exposen els seus raonaments, però és molt possible que se’n deixin alguns. Per si de cas, n’exposem cinc de cada, de franc, per si algú els vol utilitzar en qualsevol debat o discussió (de bon rotllo).
Raonaments a favor
1. Dormir una hora més… si la rutina és la de sempre
El mite diu que, amb el canvi d’hora de la tardor, dormim una hora més. És cert en el cas de les persones que repeteixin la mateixa rutina cada matinada de dissabte a diumenge, ja que, en realitat, dormim les hores que dormim. Si més no, serà una circumstància de només una jornada i, per tant, tampoc cal fer una festa per celebrar-ho.
2. Aprofitant la foscor per passar desapercebuts
És un bon moment per passar desapercebut o amagar-se. Es fa fosc més aviat i s’obre un panorama que convida a refugiar-se entre quatre parets. És el moment que apareguin els que volen dur a terme activitats, no prohibides, però sí una mica més atrevides o entremaliades, com omplir de pintades una fàbrica o fer skate board a llocs inversemblants.
3. Escapolir-se de reunions pels canvis en el comportament
Diuen que el canvi d’hora promou canvis d’humor en negatiu i que les persones estem més susceptibles. També hi ha canvis en el comportament, qüestió que, si bé pot semblar que és una mala notícia, també podria ser un bon argument per a qui escapa de relacionar-se molt amb els que l’envolten. Si s’ajunten que es fa fosc més aviat i que ve més de gust estar a casa i que la gent es comporta de manera més esquerpa, tot barrejat, és la fórmula ideal per escapolir-se d’activitats que no sempre venen de gust: reunions a l’escola dels fills o de l’escala de veïns, visitar al parent que no cau bé o quedar amb unes amistats una mica pallisses. No és ser una persona antisocial, és més aviat un tema de voler moments de pau.
4. Algunes activitats més assequibles
L’equació es fa fosc més aviat i més ganes d’estar a casa obre un ventall d’opcions per fer coses que tenim abandonades. No ens referim a pintar l’habitació de la nena o arreglar l’aixeta que goteja des de 2004. No. Ens referim a activitats o aficions que queden aparcades amb la bonança del temps, com jugar a la Play Station o fer panellets.
5. Una hora més per celebrar o per plorar
No escapa a ningú que dissabte, a les 21 hores, Madrid i Barça es veuran les cares en el Santiago Bernabéu. És un clàssic que cada any s’espera amb delit, però la situació dels dos equips enguany encara el fa més atractiu. És a dir, que hi haurà una hora més de celebració per als que guanyin i una més per rabiar pels que perdin. I si empaten? Doncs una X a la travessa.
Raonaments en contra
1. Cada dia es fa fosc encara molt més aviat
Sortir de la feina o de l’escola i endinsar-se en la foscor, possiblement, no és el millor escenari. Suposa una despesa de llum que va a càrrec de l’erari públic, tot i que, al final, els que paguen la festa són els de sempre. Aquest és un dels arguments que etziben els favorables al canvi d’hora, que els contraris neguen amb vehemència.
2. El rellotge del cotxe no es canvia tot sol
La tecnologia ho fa tot, o gairebé tot. Quan hi ha el canvi d’hora, televisors, telèfons mòbils i altres elements adopten el nou horari pel seu compte. Així estan programats. Però, passa el mateix amb el rellotge del cotxe? Per les consultes fetes, o la gent tenen cotxes de l’any de la catapum o a tots els passa el mateix, que l’han de canviar manualment.
3. Més estona per gaudir de la festa del dissabte a la nit
Aquest seria un punt a favor només per un dia, com allò que es dorm una hora més i, per això, passa al cantó negatiu. Els que sortiran de festa també podran complir la premissa i tindran una hora més per més ballaruga i per prendre algunes copes més. Que tots consumeixin dependrà, tanmateix, dels amos dels locals. En un principi, estaran encantats d’aguantar a la clientela una hora més, sempre que consumeixin, és evident. Però si han d’aguantar als passats de voltes de sempre, potser s’ho replantejaran i tancaran portes com més aviat millor. “La nit és llarga, la nit”, que cantava Raimon. Amb una hora més, veritablement, serà una mica més llarga que les dels altres dissabtes. Una hora s’ho val?
4. La campanya de Nadal treu el cap
El canvi d’hora de finals del mes d’octubre obre la porta a l’inici de la campanya de Nadal. No falta gaire per veure llumetes que fan pampallugues, boles de colors, neu artificial, arbres engalanats i cançons terribles. Als qui els horroritza aquesta època, ja es poden preparar que, en no res, s’anunciaran torrons i cava per la televisió.
5. Un tema recurrent només per cortesia
Si hi ha un fet bastant odiós relacionat amb temes d’aquests quotidians o no, és haver de suportar els veïns o companys de feina que els treuen a passejar. És com quan es parla de la pluja o, a l’inrevés, de la sequera perquè no hi ha pluja, o d’altres històries que, en realitat, només es fan servir per cortesia. No cal, doncs, perllongar les converses sobre el canvi d’hora.