Terrassa

Patinets: amb auriculars, per la vorera i saltant-se semàfors

Són les principals infraccions comeses a la ciutat, on la Policia Municipal ha posat 1.129 multes aquest any

Usuaris de patinets per la vorera /Alberto Tallón

Els patinets tenen cada dia més protagonisme com a vehicles de mobilitat personal (VMP), un fenomen que ha disparat la xifra d’infraccions i també la sinistralitat. Els desplaçaments amb més d’una persona a dalt del patinet, escoltant el mòbil, amb auriculars i saltant-se un semàfor en vermell són algunes de les conductes sancionables més habituals a Terrassa, on la Policia Municipal ha interposat 1.129 multes entre gener i octubre del 2024.

La convivència entre patinets i vianants es fa cada cop més complexa per la presència de patinets trucats, amb més velocitat de la permesa, i per l’augment de conductors que admeten no conèixer la normativa, no respectar-la i conduir sense assegurança.

L’ús del mòbil durant la conducció obliga a deixar el volant. És una de les conductes de risc més habituals / Alberto Tallón

Aquesta setmana, la Policia Municipal de Terrassa desenvolupa una campanya de control d’infraccions amb usuaris de patinets i bicicletes arreu de la ciutat. L’objectiu és “reduir la sinistralitat viària associada a l’ús dels patinets, especialment amb relació als vianants, així com augmentar el coneixement de les infraccions pel seu ús indegut i les sancions”, comenten des de l’Ajuntament.

A Terrassa, la majoria de les sancions imposades aquest any estan relacionades amb la circulació per llocs no autoritzats. Per voreres, per l’àrea de vianants, per fer-ho en moments d’aglomeració de persones, i per desplaçar-se a velocitat inadequada. En total, entre gener i octubre s’han imposat al voltant de dos-cents sancions per aquestes infraccions.

S’han posat 181 sancions  pr circular més de dues persones al patinet

És la xifra més elevada, però no la més alarmant pel que fa als comportaments de risc al volant dels patinets.

Encapçala el rànquing de les multes a la circulació amb dues o més persones a bord (181 sancions) seguit de les que condueixen amb auriculars (132) i les que no respecten la senyalització. Des de gener, la Policia Municipal ha sancionat a 113 conductors de patinets per saltar-se un semàfor en vermell, un cada tres dies.

Circular parlant amb el mòbil és una altra infracció comuna (94 infraccions), però també conduir sota els efectes de l’alcohol (11).

Un 61% se salta els semàfors

El quart baròmetre del RACC, fet públic aquesta mateixa setmana, revela que un 61% dels usuaris de patinet admeten saltar-se els semàfors i un 48%, gairebé la meitat, circulen contra direcció. El baròmetre també revela que un 12% dels usuaris afirma tenir el vehicle trucat per anar a més velocitat.

Les dades de la sinistralitat mostren la importància de fomentar una nova mobilitat sostenible, però també segura.

A Terrassa, la majoria de les multes estan relacionades amb la circulació per espais no permesos, en molts casos per voreres o àrees de vianants. Són espais reservats per als vianants, on la confiança i la tranquil·litat de les persones que es desplacen a peu col·lideix amb la dinàmica ràpida i agressiva de la conducció en patinet elèctric.

El baròmetre del RACC revela que un 20% dels conductors de patinet, un de cada cinc, admeten no conèixer la normativa de circulació, un 18% diuen haver estat multats i un 83% no disposa d’assegurança.

Els sinistres amb danys personals en què hi ha implicat un VMP han augmentat aquest any en un 2% respecte a 2023 i d’aquests, vuit de cada deu es corresponen a col·lisions o atropellaments. La majoria d’aquests incidents són lleus, però ara fa una setmana van morir a Barcelona el conductor d’un patinet i el conductor d’un autobús que van patir una col·lisió a les 8 del matí a la Gran Via de Barcelona, davant l’edifici de La Campana.

A Terrassa, en un 9% dels accidents amb víctimes hi ha implicat un VMP, segons les dades de Policia Municipal i de l’àrea de Mobilitat. I el percentatge d’accidents amb VMP o bicis en els quals es registren ferits és del 80%.

La Policia Municipal fa una campanya de control d’infraccions aquesta setmana a Terrassa / alberto tallón

La taxa de sinistralitat és més alta que altres modes de transport i el factor cultural és clau: molts conductors es comporten amb el patinet com si conduïssin una joguina, no un vehicle, amb els deures i drets que comporta.

Aquesta setmana, la Policia Municipal realitza una campanya de seguiment de les infraccions comeses per persones conductores de patinets. Ho fa a tota la ciutat, donat que l’ús dels VMP augmenta al centre de Terrassa, però també als barris, als seus carrers i a les grans avingudes.

No obeir els senyals d’obligació o de prohibició, les indicacions dels agents de circulació, circular en sentit contrari o fer-ho sense llum, són infraccions que es repeteixen cada mes de l’any al llistat de les infraccions comeses a la ciutat aquest 2024.

L’actitud i la conscienciació dels conductors dels patinets és clau per millorar la convivència amb mitjans de transport i vianants. Al baròmetre del RACC, un 62% dels conductors enquestats es manifesta a favor que se sancionin els incompliments de la normativa i la meitat defensen que se’ls tracti com la resta de conductors d’un cotxe en el moment de posar una multa, tot i que defensen que en cas de sanció econòmica, se’ls hauria d’aplicar una flexibilitat, diuen, similar a la que es té amb els vianants.

Pel que fa a la inseguretat que perceben els conductors, el 54% se sent vulnerable quan circula amb VMP. Les motos són els vehicles que generen més inseguretat entre els usuaris, seguits dels cotxes, els autobusos, les furgonetes i els camions. Malgrat tot, puntuen amb un 5,6 sobre 10 l’experiència d’anar en patinet.

To Top