La transformació digital i la intel·ligència artificial (IA) són dos dels principals reptes que més preocupen els professionals del comerç. Els comerciants tenen la sensació d’estar en una “cursa contra rellotge” per integrar tecnologies com la facturació electrònica i la IA, especialment aquells amb menys recursos. Així ho han expressat en una nova edició de #RetailTrends, organitzada per Cecot Comerç.
Durant la jornada celebrada aquest dijous a la seu de la patronal, s’ha destacat la importància d’oferir eines pràctiques per adoptar la IA en el comerç local, així com per generar sinergies amb els equips de vendes mitjançant estratègies d’intel·ligència emocional, ja que, en aquest sentit, la combinació d’aquestes dues eines és clau per mantenir la competitivitat en un entorn cada vegada més digitalitzat.
Aquesta edició de #RetailTrends ha comptat amb un panell d’expertes de renom que han compartit les seves perspectives i estratègies per adaptar la intel·ligència artificial al dia a dia dels professionals del sector comerç. Mònica Valls, consultora experta en intel·ligència emocional, ha posat èmfasi en com aquesta pot facilitar una adopció exitosa de la intel·ligència artificial. Segons Valls, la resistència a la IA sovint està motivada per pors com la manca de recursos o la desinformació. No obstant això, ha animat els comerciants a adoptar una actitud de curiositat, destacant que la IA permet personalitzar l’experiència del client i fer els negocis més eficients. “La IA ens permetrà fer coses impensables fins ara, però la seva adopció requereix adaptació i aprenentatge constant”, ha assenyalat Valls. També ha insistit que, malgrat la velocitat amb què aquesta tecnologia avança, el component humà continuarà sent clau per crear connexions autèntiques amb els clients. “La IA no exclou la necessitat d’interacció humana, sinó que pot potenciar-la”, ha conclòs.
Aprenentatge i adaptació constant
El debat també ha abordat les preocupacions del petit comerç, especialment pel que fa al ritme d’adopció de noves tecnologies i a la percepció de desavantatge davant les grans empreses. Durant la jornada els comerciants han expressat la sensació d’estar en una “cursa contra rellotge” per integrar tecnologies com la facturació electrònica i la IA. Malgrat les limitacions de recursos, els experts han destacat que la clau per sobreviure en aquest nou escenari és l’aprenentatge i l’adaptació constant. Davant d’aquestes inquietuds, Valls ha ofert una visió tranquil·litzadora: “Encara que la IA pugui semblar un repte, és un procés d’aprenentatge que permetrà guanyar temps i agilitzar processos a llarg termini”.
La sessió ha conclòs amb la intervenció de Laia Morales, especialista en noves tecnologies aplicades al màrqueting i docent en diverses escoles de negoci, que ha basat la seva ponència en la integració de la IA generativa en el comerç local i ha exposat exemples pràctics d’aplicacions d’IA en diferents sectors demostrant així la versatilitat i el potencial d’aquestes tecnologies per millorar el servei i la personalització en els negocis. “La IA no només ens permet millorar les vendes, sinó també oferir una experiència més personalitzada i rellevant als clients”, ha subratllat la ponent.