La ciutat de Terrassa té 151 esportistes olímpics. Des del 1928, un total de 140 olímpics i 11 paralímpics. L’Ajuntament ha lliurat aquest dimecres a la tarda les medalles de la ciutat a l’esperit esportiu als 19 terrassencs que van prendre part a París en els seus primers Jocs. Tots ells tenen ja la seva placa commemorativa al memorial “Terrassa Olímpica”, davant de l’Estadi Olímpic.
L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha presidit aquest acte de lliurament de medalles de la ciutat a l’esperit esportiu, on també han assistit el tinent d’alcalde de Projecció de la Ciutat, Joan Salvador; el regidor d’Esports, Alberto Muñoz; portaveus dels grups municipals i membres de la corporació local. Els esportistes homenatjats, que han disputat aquest estiu uns jocs olímpics per primer cop, han estat Jordi Bonastre, Marc Recasens, Gerard Clapés, Pepe Cunill, Xavier Gispert, Marc Miralles, Edu de Ignacio-Simó, Marc Vizcaino, Júlia Strappato, Clara Pérez i Marta Segú (hockey); Isa Piralkova i Paula Camus (waterpolo); César Castro i Mario Mollá (natació), Marc Pubill (futbol), Cristina Montesinos (atletisme); Jacobo Garrido i Álex Villarejo (natació paralímpica).
També cal destacar els set esportistes que han repetit presència en els Jocs de París i que ja tenien la seva placa commemorativa: Sarai Gascón (natació paralímpica); Pili Peña, Bea Ortiz i Paula Leitón, Álvaro Granados i Bernat Sanahuja (waterpolo) i Jordi Ruiz (bàsquet en cadira rodes).
La glossa als esportistes homenatjats ha anat a càrrec de Josep Cadalso, cap d’Esports del Diari de Terrassa. Cadalso ha explicat que participar en els Jocs Olímpics “és una fita inigualable per a un esportista, un moment que quedarà guardat en el disc dur de la seva trajectòria i de la seva vida fos quin fos el resultat obtingut”. Ha recordat la mítica frase del periodista Andreu Mercè Varela en un reportatge publicat amb motiu dels Jocs de Tòquio al 1964. Mercè Varela definia Terrassa com “la ciutat més olímpica del món”. Cadalso assegura que per aquell llavors la ciutat “estava representada per deu esportistes”. El periodista barceloní considerava que cap altre ciutat del món podia tenir més esportistes olímpics en relació amb el seu nombre d’habitants. Des de llavors, fa 60 anys, l’impacte d’aquella realitat indiscutible encara és vigent i s’ha anat alimentant al llarg dels anys amb una vinculació inigualable entre Terrassa i l’olimpisme”.
Josep Cadalso ha destacat la “inesgotable capacitat de la ciutat per generar esportistes de primer nivell”, remarcant “el talent, el treball i la constància d’aquests esportistes”, així com “la feina dels seus clubs, els seus entrenadors i les seves famílies”. Adreçant-se als olímpics, ha expressat que “tots vosaltres sou referencials per a les futures generacions d’esportistes. La relació de Terrassa amb l’olimpisme va més enllà dels resultats. És un lligam sòlid, construit des d’unes històries personals i col·lectives que han escrit un relat”.
D’altra banda, la jugadora d’hoquei, Clara Pérez, ha adreçat unes paraules en nom dels i les esportistes guardonats: “Per a nosaltres és un honor rebre aquesta medalla, la qual no només reflecteix el nostre esforç i perseverança per aconseguir els nostres objectius, sinó que també reconeix el suport que rebem i esperem continuar rebent al llarg de les nostres carreres esportives. Molts de nosaltres no ens podem dedicar única i exclusivament al nostre esport o disciplina, però amb el recolçament adequat som capaços d’aconseguir metes extraordinàries. Aquest reconeixement ens impulsa a continuar treballant amb passió i dedicació, demostrant que junts podem aconseguir grans fites”.
Posteriorment, els esportistes olímpics han descobert una placa commemorativa al memorial “Terrassa Olímpica”, a l’avinguda de l’Abat Marcet, cantonada amb el carrer dels Jocs Olímpics, espai de reconeixement als i les esportistes de la ciutat que des del 1928 han participat en els Jocs Olímpics i Paralímpics.