[Marina Salvador, Jordi Guillem i Laura Massallé]
La 29a Nit de l’Empresa de la Cecot va reunir dilluns a l’Auditori de Barcelona una àmplia i nodrida representació del teixit econòmic, social i polític de Catalunya. Durant l’acte va ressonar amb força la petició de dur a terme una reforma de l’administració i simplificar tràmits, però també la reivindicació de fer una clara aposta per la reindustrialització. Tant els empresaris com el president de la Generalitat, Salvador Illa, van coincidir en l’objectiu de “tornar a liderar econòmicament Espanya” i ser “un dels motors econòmics d’Europa”. Polítics, empresaris i professionals de diversos sectors van passar pels micròfons del Diari de Terrassa i van exposar els diversos ingredients que, a parer seu, ha d’incloure la recepta per fer de Catalunya un país més competitiu a escala internacional. Unes administracions més facilitadores, més confiança i col·laboració publicoprivada, donar suport als emprenedors, innovar i guanyar en productivitat són alguns dels aspectes mencionats.
“Necessitem centres industrials competitius amb visió internacional”
Núria Betriu, consellera delegada de Pastisart
“Per ser més competitius cal innovar, tenir un producte innovador, tenir capacitat inversora en digitalització i en indústria 4.0, robòtica, intel·ligència artificial… Necessitem centres industrials competitius amb visió internacional. Si alguna cosa s’ha manifestat avui és que tenim un teixit empresarial impressionant a Catalunya, tant en indústria com en comerç. S’han donat premis a empreses que són un exemple a seguir. Moltes d’aquestes empreses ho fan tot per iniciativa pròpia. Estaria molt bé que l’administració ajudés, que posés les coses una mica més fàcils quan les empreses volen invertir. Per això demanem una reforma de l’administració. Moltes vegades, volent ser garants pels ciutadans, sense voler l’administració frena l’activitat econòmica. L’administració té un gran repte en aquest sentit.”
————————–
“ Els emprenedors necessiten recursos i un entorn favorable”
Jordi Casas, cogerent de Casas The Shoe Town
“El que demanem a les administracions és que ens ho posin fàcil, que ens deixin treballar. Hem de complir les normes, hem de fer bé les coses, però ens han de deixar treballar. Moltes vegades tenim problemes simplement perquè trobem entrebancs amb llicències o amb inspeccions que l’únic que fan és entretenir-nos i no poder dedicar tots els esforços a oferir el nostre servei, que és servei públic. D’altra banda, per ser més competitius en l’àmbit internacional, ens hem d’emmirallar en els països que ho estan fent bé. Hi ha països del sud-est asiàtic com Corea, Taiwan o la Xina que estan avançant molt en molts aspectes, sobretot en innovació. Per innovar els emprenedors necessiten recursos, que els ajudin les universitats i tenir un entorn favorable. Això és el que hem d’aconseguir, un entorn favorable per fer coses noves, coses millors, coses que ens portin cap al futur.”
————————–
“L’administració ha d’estar més per ajudar que no per perseguir”
Marta Sánchez, presidenta de Cerclemón
“Per ajudar les empreses, les diverses administracions, en tots els seus nivells, han de facilitar tot el tema de la burocràcia, ser més properes i no posar tantes traves. Des del teixit empresarial ja entenem que la feina que fa l’administració és molt rellevant i que és important que les empreses treballin en condicions i compleixin amb les seves obligacions, però creiem que l’administració ha d’estar més per ajudar que no per perseguir. Tenim un país on, afortunadament, hi ha gent amb moltes ganes i amb molta empenta i el que hem de fer és això que ara comentava, no posar traves i ajudar, facilitar que tots aquests projectes que surten de la ciutadania es puguin portar a terme i arribar a ser una realitat. Això ens ajudarà a ser més competitius a nivell internacional.”
————————–
“Hem de guanyar en productivitat, aquest és el repte que tenim”
Josep Rull, president del Parlament
“Hem establert un sistema de procediments administratius i contractuals basats en la desconfiança, un sistema pretesament garantista que fa que s’entorpeixi absolutament tot. Hem de tornar a confiar en les empreses. Necessitem reformar l’administració i els processos administratius perquè aquells que vulguin emprendre, sigui en l’àmbit de l’empresa o el social, el del tercer sector, puguin desenvolupar el seu potencial. Aquest és el gran objectiu i propòsit que s’han de plantejar totes les institucions. D’altra banda, per ser més competitius hem de guanyar en productivitat, aquest és el repte que tenim pendent. Tenim un PIB industrial consolidat, però l’hem de fer créixer i que arribi al 25%. Catalunya té una indústria molt innovadora i altament exportadora i aquesta tendència s’ha de mantenir, però hem de guanyar la batalla de la productivitat”.
————————–
“Hi ha d’haver bona política social, però també empresarial”
Juan Antonio Rubio, àrea comercial de Grupo Cant
“Les empreses necessitem recursos propis, però també que els estaments col·laborin en qüestions com la contractació de personal, la formació, el fet de poder augmentar la productivitat i ser més competitius. És important que hi hagi una bona política social, però també empresarial. De vegades no està equilibrat el que és la política de les persones amb la de les empreses. L’administració ha de ser més àgil. L’empresa necessita anar més de pressa del que li deixen anar els estaments públics. Per ser més competitius necessitem un equilibri entre les millores laborals i de les persones i el progrés empresarial. Tenim un problema d’absentisme, en el nostre sector ha pujat un 5% l’últim any. Hi ha unes millores socials que no van compassades amb les millores per a les empreses i això genera desequilibri.”
————————–
“Hem d’aconseguir tornar a configurar una bona xarxa”
Maria Eugènia Cruz, gerent de Penina Grup
“Per ser més competitius cal donar molt suport a l’empresa, a la indústria d’aquí, a nivell d’impostos, d’oportunitats, d’oferta d’espais on puguin instal·lar-se, formar gent d’aquí i fent que no se’n vagi. Penso que ens ha matat el fet que hàgim anat a buscar les coses fora, que les empreses se n’hagin anat a fora. Hem d’aconseguir tornar a configurar una bona xarxa aquí. Pel que fa a l’acompanyament de l’administració al teixit empresarial, penso que l’administració pot ajudar moltíssim perquè té mitjans. Només ha de tenir ganes de fer-ho. El que fa falta, sobretot, és agilitat. Per ajudar al teixit empresarial, des del petit comerç a les grans empreses, el que cal és agilitat. Crec que és la rapidesa el que ens falla. Si tot va més de pressa, si podem fer que el sistema s’agilitzi, podrem fer petits passos per arribar molt més a tot. Crec que aquest és el principal repte.”
————————–
“ És molt important que hi hagi col·laboració publicoprivada”
Sílvia Martí, vicepresidenta corporativa de Moventia
“Per ser més competitius en l’àmbit internacional cal reforçar les empreses a escala local, a nivell de Catalunya. S’ha d’apostar per la industrialització i s’ha de creure en el talent que tenim aquí al nostre país per poder exportar els nostres models de negoci internacionalment. Creure en nosaltres i exportar models de negoci. Aquesta és la clau. L’administració és fonamental per a les empreses. És molt important que hi hagi col·laboració publicoprivada. En el nostre cas, en l’àmbit de la mobilitat, necessitem els recursos de finançament per al desenvolupament d’infraestructures, mobilitat, connectivitats… En definitiva, per millorar la mobilitat que existeix avui dia en el territori. Necessitem duplicar freqüències per transportar la gent i connectar tota l’àrea metropolitana. Per tant, aquesta col·laboració és imprescindible.”
————————–
“Tenim excedent d’empreses de serveis; cal donar facilitats a la indústria”
Santi Ventalló, soci de Colomer Ventalló Advocats
“Crec que tenim un excedent d’empreses de serveis. Som un país d’empreses de serveis. Jo no soc expert en aquest tema, però crec que per reindustrialitzar-nos cal donar facilitats a les empreses industrials perquè s’estableixin aquí amb ajudes fiscals, amb ajudes a la Seguretat Social. Cal ajudar els emprenedors que vulguin engegar indústria. Simplificar tràmits administratius i aconseguir una administració més àgil és una qüestió que fa temps que reivindiquem i que sembla que no arribi mai a port. Jo sempre he pensat que cal apostar pels perfils tècnics. Hi ha molts canvis polítics, però sembla que el focus està en altres qüestions i sobre aquesta no es prem l’accelerador, i per això crec que estem on estem. Al final tot són esculls a l’hora d’emprendre, d’engegar empreses i fins que això no millori, hem de passar per l’adreçador.”