Diners

Dos gremis clau per entendre la història dels seus sectors

L’Institut Industrial de Terrassa – Gremi Tèxtil i el Gremi de la Fusta són dos gremis amb una llarga trajectòria i que segueixen al peu del canó, defensant els interessos de les empreses

Impuls a l’associacionisme empresarial: Institut Industrial de Terrassa – Gremi Tèxtil i Gremi de la Fusta

La Cecot reconeixerà dilluns, en una categoria fora de concurs, dos dels gremis que formen part de la seva organització multisectorial per l’impuls que han fet i fan a l’associacionisme empresarial: l’Institut Industrial de Terrassa-Gremi Tèxtil i el Gremi de la Fusta.

Com destaca la mateixa patronal, l’Institut Industrial de Terrassa-Gremi Tèxtil va ser fundat l’any 1873 com a resposta a la necessitat de crear una associació professional que representés i defensés les empreses del sector tèxtil a la comarca. Es considera la primera associació econòmica de la ciutat. Va néixer a partir de la fusió de les antigues corporacions tèxtils, com el Gremi de Fabricants de Teixits de Llana i l’Asociación de Fabricantes para la Compra y Venta de Desperdicios de Lana, sent la primera d’elles un vestigi de l’època gremial dels segles XIII i XIV. La institució és membre fundador de la patronal Cecot.

A més de ser un punt de trobada per a les empreses del sector, el seu objectiu és oferir una àmplia gamma de serveis, que inclouen informació, assessorament, formació, promoció internacional, gestió de la innovació i serveis d’interès col·lectiu.

Per la seva banda, el Gremi de la Fusta, constituït el 1871, és una associació empresarial que representa i defensa els interessos de les empreses del sector de la fusta i el moble a la comarca del Vallès. Com a membre fundador de la Federació de la Fusta i el Moble de la Província de Barcelona, forma part de la Confederació Catalana de la Fusta i està representat a UNEMADERA i a la Plataforma Madera y Mueble, que negocia amb els sindicats l’acord marc del conveni estatal.

L’associació engloba tota la cadena de transformació de la fusta i el moble, incloent-hi activitats com l’aprofitament forestal, el tall i l’extracció de fusta, i l’ús de subproductes forestals com a biomassa. A més, promou la producció de fusta asserrada, tècnica i estructural per a diversos usos en construcció, així com la fabricació d’elements de fusteria i mobiliari. El Gremi també aborda la indústria d’envàs i embalatge, produint palets i envasos per a diferents sectors.

El Gremi de la Fusta ha estat un actor clau en la preservació de la història del sector, destacant la tarifa dels fusters, un document signat el 19 de març de 1871, que és l’antecedent més antic conegut d’una acció col·lectiva dels professionals de la fusta.

Dos gremis clau per entendre la història dels seus sectors
To Top