Policias x Valientes de Terrassa ha creat una beca per investigar el sarcoma d’Ewing, un tipus de càncer infantil. L’objectiu és aconseguir 90.000 euros en tres anys per subvencionar estudis en benefici de la recerca d’aquest tipus de càncer.
L’entitat, impulsada per la Policia Municipal de Terrassa, ha posat en marxa per a aquesta campanya 2025 la beca FaViAl (Fa per Fabri, Vi per Víctor, Al per Àlex), amb la que es proposa aconseguir 30.000 euros anuals en donatius, durant tres anys per subvencionar estudis en benefici de la recerca del càncer infantil sarcoma d’Ewing.
“La beca FaViAl està inspirada en la fortalesa, resiliència i optimisme d’en Fabri, en Víctor i l’Àlex, tres joves que han vist el seu projecte de vida esguerrat per una malaltia cruel i injusta”, destaca l’Ajuntament. Es tracta d’una tipologia de càncer infantil i, per tant, una malaltia poc freqüent “que no rep finançament públic per ser investigada i tractada”. El càncer infantil afecta un nen per cada 200 adults.
El consistori deixa clar que els resultats de les investigacions en càncer d’adults, tant en relació als factors de risc com als tractaments, no es poden extrapolar al càncer infantil, per la qual cosa “cal impulsar investigacions específiques“.
Un tipus de tumor agressiu
El sarcoma d’Ewing és un tipus de tumor agressiu que es desenvolupa en nens i joves adults amb un pic d’incidència als 15 anys. Apareix principalment als ossos, però també en altres teixits com l’esòfag, el pàncrees o el fetge. Tot i que el percentatge de supervivència es troba entre el 75 i el 80% en nens més joves de 15 anys, i el 65% en pacients de 15 a 19 anys, el principal problema és que no existeix una teràpia específica per tractar aquesta malaltia.
Aquest càncer es caracteritza per presentar en la majoria de casos una única mutació que forma una proteïna aberrant anomenada EWSR1-FLI1. Aquesta proteïna és capaç d’alterar l’expressió de gens de les cèl·lules tumorals per tal que es desenvolupi el tumor. La oncoproteïna EWSR1-FLI1 no te activitat enzimàtica (no participa en reaccions metabòliques específiques), “i per tant no existeix cap fàrmac que pugui alterar la seva expressió”.
El projecte finançat per la Beca FaViAl es centra en estudiar dos gens alterats per EWSR1-FLI1 que formen part del complex Mediator, un conjunt de proteïnes que ajuden a mantenir l’estructura de l’ADN perquè s’expressin diferents gens. D’aquesta manera, caracteritzant la relació que té EWSR1-FLI1 amb Mediator i les funcions que fa “es podran trobar noves vulnerabilitats del tumor que permetin dissenyar noves teràpies específiques”.
Campanyes solidàries
Policías x Valientes va iniciar l’any 2017 la seva primera campanya contra el càncer sota el nom “Posa’t al seu cap”, confeccionant un calendari on 12 nens i nenes afectats de càncer rapaven al zero a 24 agents de la Policia Municipal de Terrassa. La iniciativa es va transformar en una rapada multitudinària que es fa any rere any a Terrassa, com la realitzada el 30 de setembre passat al raval de Montserrat.
Fins ara, l’entitat solidària policial ha aconseguit recaptar 500.000 euros per a la investigació del càncer infantil “i s’ha transformat en un espai d’acompanyament pels infants i les seves famílies, per permetre’ls gaudir de la infantesa que hauria de ser, del futur a què tenen dret”, apunta l’Ajuntament.
L’administració municipal recorda que existeix una fiscalitat específica per a donacions als Centres de Recerca de Catalunya (CERCA). Les persones físiques (IRPF) tenen un 100% de deducció donant fins a 250 euros i un 70% de deducció de l’import que superi els primers 250 euros (límit 10% base liquidable). Les persones jurídiques (IS) tenen un 40% de deducció en quota íntegra, amb un límit del 15% de la base imposable.