Terrassa

Comerç i veïns celebren la tornada dels cotxes

A l’eix dels carrers del Teatre, de Sant Pau i de Puig Novell, i al tram dels carrers de la Rutlla i del Portal Nou, fins ara vies reservades per al vianant, ja es respiren aires de canvi

A l’eix dels carrers del Teatre, de Sant Pau i de Puig Novell, i al tram dels carrers de la Rutlla i del Portal Nou, fins ara vies reservades per al vianant, ja es respiren aires de canvi. L’Ajuntament ha instal·lat bandes per mesurar el trànsit, el pas previ a permetre que els cotxes tornin a circular. El govern municipal va anunciar la voluntat de reobrir els dos eixos al trànsit i, en el compte enrere per l’aplicació de la mesura, comerç i veïns  aplaudeixen la decisió.

Són moltes les casuístiques que es donen als dos eixos que s’obriran a la circulació i que, amb la tornada dels vehicles, esperen millorar la seva activitat i reactivar el negoci.

Al carrer del Puig Novell, Axel Ramos, encarregat de la botiga “Troll Cave”, de jocs de taula, “wargames” i figures de col·leccionisme, explica que “entre el 30% i el 40% dels clients que participen en els nostres esdeveniments, com tallers de pintura, lligues de “warhammes” o jocs de taula arriben en cotxe des de Barcelona, Sant Cugat o Sabadell. Aparcar i arribar a la botiga és un problema i a vegades renuncien a participar”.

Un panell informa a la Rambla que durant les obres al carrer de Garcia Humet es pot circular provisionalment pels carrers del Teatre, Sant Pau i Puig Novell / Nebridi Aróztegui

Ramos celebra la decisió de tornar a obrir el pas al cotxe. “De conya. Per nosaltres és molt important no complicar la vida als clients i no encarir-los la visita pagant pàrquing. Els nostres són esdeveniments de tot un dia”.

A la plaça de la Cuina Moderna, el restaurant Unus no veu l’hora en què els cotxes tornin a passar per davant de la seva terrassa. “És una qüestió de visibilitat – explica Josep Maria Sáez, cuiner de l’Unus-. Terrassa no és els Països Baixos, aquí no tothom pot anar en bicicleta. Molta gent continua desplaçant-se en cotxe i per nosaltres és molt important que ens vegin, que ens coneguin”.

El cuiner creu que “el debat de la contaminació i la qualitat de l’aire és un altre, i ja seria hora que electrifiquin el parc mòbil, però mentre això no passi, la restauració necessita visibilitzar-se i també que es descentralitzin activitats i concerts, que no tot passi a la Plaça Vella”.

A pocs metres, al carrer de Sant Pau, l’empresa de prevenció de riscos Preven Control, que disposa dos locals, un d’oficines i d’un centre de vigilància de la salut, coincideix amb molts altres comerços en què “la majoria dels clients de Terrassa es desplacen a peu o en bus, ja saben el problema que suposa arribar fina aquí en cotxe, però quan vénen a fer reconeixements mèdics de fora és unproblema”, explica Toñi Piedra, d’atenció al públic.

La reobertura de Sant Pau al trànsit “permetrà descarregar algunes persones a la porta i evitar grans trajectes a peu”. La firma ha tramitat les autoritzacions per als vehicles dels proveïdors de material, però només tenim passes per les places d’aparcament que tenim.

Durant els darrers mesos, als eixos del carrer de Sant Pau/Puig Novell i de Rutlla/Portal Nou, molts conductors han “burlat” la prohibició per resoldre necessitats del dia a dia. Per descarregar material, acompanyar persones amb problemes de mobilitat, per descarregar la compra, per fer un tràmit o resoldre el “check in” de l’hotel. “Al final, clients i proveïdors si van amb presses o ho necessiten, passen o paren on poden. És que si no, han de fer una volta de molts quilòmetres per travessar tot el centre o per aparcar i arribar a lloc. Ara, si s’obre el pas als vehicles, tot es tornarà a normalitzar”.

Des del restaurant Tapiñas, al carrer del Teatre, recorden que “vam perdre clients amb el tancament i ara estem contentíssims perquè els recuperarem”. Angel Sabando, encarregat, explica que l’avantatja és “pel client, però també per nosaltres. Carreguem producte d’un restaurant a l’altre i ho hem de fer a pes, per la pujada del carrer del Teatre, perquè hem d’aparcar ben lluny. Quan es reobri haurem resolt dos problemes”.

Una banda mesura la intensitat del trànsit al carrer de Puig Novell/Nebridi Aróztegui

Costa trobar algú a peu dels carrers que tornaran a obrir-se al trànsit que qüestioni la mesura. Com a molt, hi ha quino percep avantatge ni perjudici per la seva activitat. És el cas de l’Hotel Petit Luxe, on “els clients mai s’han queixat”, explica Miquel Borràs, des de la recepció. “L’únic problema que tenim és que, amb la restricció, el vehicle de Google no deu haver passat pel carrer del Teatre i, en la recerca a Google Maps no es pot accedir a la façana de l’hotel”.

Cada establiment és un món, però sorprèn comprovar com tots, al marge de la tipologia d’activitat, estan pendents de l’aixecament de la prohibició al cotxe.

A Greend The CBD Store, especialitzada en productes naturals amb component del cànnabis, els sembla “perfecte” que tornin a passar els cotxes – “contínuament ens truquen els clients preguntant si es pot passar o no”- però adverteixen de dos riscos. “Un, que al tram de Sant Pau amb Font Vella els vehicles envaeixin l’espai dels vianants, amb el risc que comporta en un tram tan estret. I el segon -afegeixen-, que es produeixin taps de vehicles de càrrega”.

Pel negoci Gerard Gaig, propietari de la botiga, assegura que “hi ha clients de fora que han fet dues o tres voltes i han acabat marxant avorrits”. Estem segurs que si es pot arribar a la porta, tot i que hagin de buscar un pàrquing, millorarà la demanda”.

Cecot Comerç dona suport a la mesura i també defensa la ZBE

La patronal Cecot és una de les institucions veïnes dels trams de l’àrea de vianants que es revertiran i, alhora, la seva divisió Cecot Comerç ha estat un agent actiu en el debat sobre l’ampliació de la zona restringida al cotxe. “Vam dir a l’Ajuntament que calia ser curós en la mesura, aparentment bona, però que calia seguir-la de prop per si era necessari fer ajustos”, explica Cristina Escudé, presidenta de Cecot Comerç.

La patronal recorda que amb l’ampliació de la zona de vianants, “tancant carrers com la Rutlla i Sant Pau, s’obliga a fer una volta allunyada de quilòmetres, un contrasentit. Cal un pas que permeti travessar el centre, aproximant aquest circuit a l’àrea de vianants”.

Cristina Escudé creu que amb l’ampliació de la zona de vianants “cal fer moltes excepcions amb escoles, gent gran… Ara es faran ajustos i nosaltres aplaudim la decisió si és per millorar”. De fet, la patronal es mostra també “a favor de la zona de baixes emissions, que comportarà menys cotxes i més pacificació”.

Des de Cecot Comerç defensa “espais per a vianants macos, agradables, nets, on la gent gaudeixi passejant i amb oferta d’aparcament a prop i accessible”. És el combinat perfecte per al comerç, recorda Escudé, per a qui “no cal tenir el cotxe ni el pàrquing a la porta de casa, però sí uns espais de vianants agradables i amb facilitats per acostar-se a les zones comercials”.

Més visibilitat

El cas de la Rutlla, diu, és paradigmàtic. “Amb el tancament de la Rutlla, l’accés a l’aparcament del Vapor Gran és molt enrevessat, quan aquest pàrquing ha de donar servei a l’eix comercial. Ara, amb la reobertura de la Rutlla i del Portal Nou es facilitarà l’accés i es donarà més visibilitat al comerç i a les activitats. És una bona decisió”.

L’àrea de Territori i Sostenibilitat no té una data tancada per la reobertura dels eixos de Sant Pau-Puig Novell i la Rutlla-Portal Nou. Primer, vol analitzar els mesuraments de freqüència de trànsit per ajustar la mesura i aplicar-la en funció de les necessitats a cada tram.

To Top