Esports

La felicitat de quatre dones olímpiques

Entre les quatre acumulen 12 Jocs. Les egarenques Sarai Gascón, Paula Leitón i Carola Salvatella i la barcelonina Jessica Vall van recordar les seves experiències

Carme Barceló, amb Sarai Gascón, Paula Leitón, Carola Salvatella i Jessica Vall / alberto tallón

Els Jocs Olímpics de París van ser els primers en què es va arribar a la paritat de gènere. Als Paralímpics es van aconseguir equiparar els premis econòmics amb els esportistes vàlids. Amb aquesta premissa de fons s’ha posat en marxa la tercera xerrada del cicle “Dona i Esport”, que ha aplegat aquest dimecres a la Casa de l’Esport les nedadores Sarai Gascón i Jessica Vall, la waterpolista Paula Leitón i l’exjugadora de hockey Carola Salvatella. Les quatre olímpiques han dialogat sobre el paper de la dona en els Jocs Olímpics i Paralímpics en un interessant debat conduït per la periodista Carme Barceló.

Les quatre s’han obert per expressar les seves emocions i experiències i han aprofitat per mirar enrere parlant dels seus records olímpics. Records de glòria, però també de sacrifici.

“Fa uns anys, si li preguntaves a una nena que jugava a waterpolo quin era el seu referent, sortia un home. Per sort, nosaltres estem ajudant a canviar això. Ara, la majoria de jugadores tenen ja a waterpolistes femenines com a referents”. Són paraules de Paula Leitón, vigent campiona olímpica de waterpolo.

La nedadora Jessica Vall ha celebrat més que mai els seus tercers Jocs, ja que es va quedar a punt de no anar-hi. “Per dues centèsimes, no vaig aconseguir la mínima. Els meus plors es van fer virals. Però al darrer moment, la FINA em va donar una invitació i els vaig poder gaudir com mai”.

Cara i creu

Carola Salvatella ha recordat que ser olímpica és molt important, però que grans esportistes no ho han estat. “Jo he pogut viure les dues cares. A Rio vaig viure els Jocs, però cinc anys després, a Tòquio, vaig ser l’última jugadora descartada. I havia treballat tant o més que a Rio. L’esport té aquestes coses”.

Sarai Gascón té encara gravat a la memòria l’instant en què va tocar la placa de la piscina de La Défense i va adonar-se que havia aconseguit la medalla de plata. “Vaig veure la cara dels meus a la graderia. Descobrir la seva emoció va ser una experiència única. I després, ser al podi amb els meus companys i la meva parella”.

Han assajat totes quatre definicions de què és l’esperit olímpic. “Quan ets allà sents una sensació molt especial que no es pot explicar. Sents que formes part d’un equip molt gran, que va més enllà de l’equip que representes”, explica Jessica Vall.

Quatre estrelles de l’esport català

La tercera xerrada del cicle “Dona i Esport” ha aplegat aquest dimecres quatre primeres figures de l’esport català. Es tracta de les terrassenques Paula Leitón (24), Carola Salvatella (30) i Sarai Gascón (32 anys) i la barcelonina Jessica Vall (35). Entre totes sumen 12 Jocs. La waterpolista Paula Leitón s’ha proclamat aquest estiu campiona olímpica a París amb la selecció de waterpolo. A Rio 2016 havia fet diploma i a Tòquio 2020 va ser plata. L’exjugadora de hockey Carola Salvatella va ser olímpica a Rio, assolint un diploma. L’especialista en 200 braça Jessica Vall ha estat present en els tres darrers Jocs. Als Jocs Paralímpics, la nedadora Sarai Gascón acumula sis plates i dos bronzes en les seves cinc participacions en uns Jocs Paralímpics.

To Top