Terrassa ha estat mostrada com a exemple de “perspectiva interseccional” en un seminari de la Universitat Simon Fraser de Toronto, al Canadà.
L’Ajuntament de Terrassa va obrir el seminari “Avaluació i enfortiment de l’aplicació de la interseccionalitat en les polítiques públiques”, organitzat per l’Institut de Recerca i Polítiques d’Interseccionalitat del Canadà.
El consistori, a través del servei de Relacions Internacionals, ha estat un dels convidats a participar en la sessió d’obertura del seminari d’expertesa “Avaluació i enfortiment de l’aplicació de la interseccionalitat en les polítiques públiques”, organitzat pel citat institut a la Universitat Simon Fraser de Toronto i celebrat el passat 11 d’octubre.
Terrassa va compartir la ponència inicial amb altres tres representants d’administracions locals i estatals: el departament d’Igualtat de Gènere del Govern del Canadà, el departament de Benestar, Famílies i Habitatge de Victoria (Austràlia) i el departament de Famílies de Sao Paulo (Brasil).
Polítiques públiques
La representació terrassenca també ha format part dels comitès de treball posteriors a la ponència, en què s’han valorat els elements facilitadors i limitadors en l’aplicació de la perspectiva interseccional a les polítiques públiques i s’ha apuntat estratègies per superar-les.
Segons destaca l’Ajuntament, l’organització ha reconegut Terrassa “per la seva experiència en l’impuls de la interseccionalitat en les polítiques públiques locals, un treball que va iniciar l’any 2018 a partir del projecte europeu ‘Igualtats Connectades’, cofinançat pel Programa de Drets, Igualtat i Ciutadania de la Comissió Europea, amb el qual es pretenia abordar les polítiques d’igualtat i la no discriminació atenent els encreuaments entre els eixos de desigualtat (sexe-gènere, classe, origen, orientació sexual, capacitats diverses, edat, etc.)”.
L’esdeveniment ha aplegat en format híbrid, presencial i en línia, una setantena de persones expertes en polítiques públiques i interseccionalitat de l’àmbit acadèmic, institucional i comunitari de més de països com Austràlia, Bèlgica, Canadà, Índia, Estats Units, Regne Unit, Brasil, Alemanya, Espanya, Somàlia i Uganda.
L’Institut de Recerca i Polítiques d’Interseccionalitat del Canadà és un centre de prestigi internacional, adscrit a la Universitat Simon Fraser del Canadà, que es dedica a la recerca i assessora el govern del Canadà en el foment de la interseccionalitat en les polítiques públiques.
La ponència terrassenca
La participació de Terrassa en el seminari ha permès, per una banda, ampliar el coneixement sobre altres experiències i establir xarxes internacionals, segons l’Ajuntament. Per altra banda, “ha estat una oportunitat per visibilitzar i posicionar Terrassa com una ciutat europea pionera i referent i per valorar els esforços de l’Ajuntament de Terrassa en el foment de la igualtat i la no discriminació”.
Al seminari ha assistit la coordinadora tècnica del projecte “Igualtats Connectades. Interseccionalitat a les polítiques públiques locals”. Es tracta d’un projecte desenvolupat entre 2018 i 2019, “en què es va generar un procés de recerca, una àmplia formació a tots els equips dels serveis d’igualtat i la creació d’un grup de treball per valorar les possibles aplicacions d’aquesta perspectiva a les polítiques locals”, diu el govern municipal. També es van desenvolupar accions de difusió i transmissió de coneixement, entre les quals es destaca un congrés europeu celebrat el febrer de 2019 a Terrassa.
La presentació ha consistit a explicar les motivacions de l’Ajuntament de Terrassa per desenvolupar un projecte d’aquestes característiques i els principals elements que van potenciar i possibilitar un procés d’aquestes característiques.
Aprenentatges
En aquest sentit, s’ha destacat l’aposta de l’Ajuntament pel foment de la igualtat i la no discriminació i la trajectòria i bagatge dels equips tècnics, així com el compromís de la societat terrassenca amb la igualtat. També s’han remarcat els principals aprenentatges i els resultats del projecte, entre els quals s’ha destacat la importància del treball col·laboratiu i transversal dels serveis municipals i la cooperació amb el teixit associatiu de la ciutat i els agents del territori.
L’abril de 2023, Terrassa va ser guardonada amb el Premi Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat de la Comissió Europea, “que atorga reconeixement i visibilitat a la tasca destacada de les autoritats locals amb la intenció que esdevinguin inspiració per a altres ciutats i regions”, conclou el consistori.