Terrassa

Els Minyons de Terrassa inauguren Cal Reig amb una festa emotiva

La nova seu de la colla malva s’omple de gent i d’emoció

Un pilar ha obert l'acte institucional / ALBERTO TALLÓN

Xavi Bacardit no hi era, però sí que hi era. Xavi Bacardit s’havia jubilat, entre altres coses, per continuar posant la seva obstinació màxima en el projecte que aquest dimarts ha culminat amb una gran festa a la qual ell no ha pogut assistir, però sí el seu record, sí el seu esperit, sí el seu protagonisme. Xavi Bacardit, el Baca, va morir al juliol passat, i la seva memòria ha estat present en cada nota de gralla, en cada parlament, en cada mà i mà del pilar que ha obert la festa d’inauguració de Cal Reig, la nova casa dels Minyons de Terrassa al carrer de la Mare de Déu dels Àngels .

L’actriu i directora Leticia Dolera era de les més emocionades. Semblava una minyona més després dels mesos que s’ha passat a Cal Reig rodant la seva sèrie “Pubertat”, amb argument basat en una colla castellera, Menuts de Santa Vènia de nom fictici. “Aquesta és una colla compromesa, apassionada, valenta, plena d’actorassos”, ha subratllat la directora en parlar dels seus amfitrions .

Jaume Maeso, president de la colla / ALBERTO TALLÓN

Els focus il·luminaven la façana de Cal Reig. Dins no s’hi cabia. Centenars de persones, entre les quals Josep Rull, president del Parlament, han assistit a la festa d’obertura d’un local diàfan. Per entrar a la Casa Jacint Bosch, la seu fins fa poc, al carrer del Teatre, calia travessar cinc portes. S’havia d’estar molt segur del lloc on s’entrava. “Deixem enrere aquestes cinc portes i obrim els braços a tota la ciutat. Benvinguts a casa vostra”. Així ha acabat Jaume Maeso, el president de la colla, el seu discurs, ple d’agraïments a tots els que han fet possible aquesta aventura, inclosos l’Ajuntament, la Diputació i la Generalitat. I Baca, per descomptat: “Com et trobem a faltar”. La diada castellera de la Fira Modernista es dirà també Memorial Xavi Bacardit.

Les gralles no sonen igual dins de Cal Reig. Els aplaudiments tenen veu de tro. Han sonat com a baluern amb el vídeo de les gestes dels malves, inclòs en el documental “Minyons. Una nova era”; i amb el lliurament de la segona edició del premi Mà i Mà a la plataforma Aturem les Guerres i de la insígnia de plata als 51 membres de la colla que porten 25 anys en els Minyons.

Leticia Dolera, una presentadora emocionada / ALBERTO TALLÓN

L’entitat celebra enguany el 45è aniversari. “Volem fer de Cal Reig un espai referent de la cultura popular i tradicional terrassenca, un espai per descobrir el patrimoni industrial d’aquesta ciutat, però també volem que sigui un espai d’acollida, de socialització i de lluita a favor d’un món més just i millor”, ha deixat clar Maeso.

No sempre és fàcil la complicitat de diverses administracions per tirar endavant un projecte així, “de ciutat i de país”, ha remarcat l’alcalde, Jordi Ballart, que el gener del 2023 va signar amb Maeso el conveni de cessió de la nau industrial on s’ha construït la casa nova. “Porteu 45 anys trencant barreres i obrint camins. Ara podeu tocar el cel més a prop”, ha afegit Ballart.

Al pati, una placa recordarà el Baca amb una frase seva: “La meva carta als reis és veure aquest pati ple”. Els reis han arribat a l’octubre a Cal Reig.

To Top