Terrassa

7 milions d’euros per millorar la xarxa d’aigua

El pressupost del 2025 contempla una inversió en el projecte de Transició Digital i Millora en l’eficiència del cicle de l’aigua

La Comissió Informativa de Territori i Sostenibilitat celebrada aquest dilluns ha desglossat les inversions previstes de l’àrea incloses en el pressupost municipal del 2025. Millorar el model de gestió de l’aigua és una prioritat, i tal com van informar, es contempla una partida de 7.081.006,25 d’euros dedicada al projecte de Transició Digital i Millora en l’eficiència del cicle de l’aigua (PERTE), que té l’objectiu de millorar l’eficiència hidràulica i energètica. El PERTE comptarà amb una aportació municipal d’1.509.091,72 euros i la resta de la quantia es finançarà amb una subvenció dels fons Next Generation de 5.571.914,53 euros.

Evitar les fuites

Pel que fa a la xarxa d’abastament, que gestiona TAIGUA, el PERTE inclou actuacions com l’optimització o digitalització de les captacions d’aigua, la modelització de la xarxa, la regeneració i recàrrega d’aqüífers, la millora de l’eficiència energètica, la gestió avançada de les fuites per millorar l’eficiència hídrica i el disseny.

Una determinació que coincideix amb la publicació de les auditories hidràuliques municipals enviades a l’Agència Catalana de l’Aigua, que demostren que anualment a Terrassa es perd el 21% de l’aigua que entra a la xarxa d’abastament. Una xifra que, tot i ser alarmant, està dins de la mitjana catalana. En concret, un 12,9% d’aquestes pèrdues es deuen a fuites en la xarxa, normalment degudes al trencament de canonades o el desbordament de dipòsits.

A banda de les fuites, els informes recullen un altre supòsit de pèrdua d’aigua: els errors en els comptadors o bé punxar aigua per consumir-ne sense pagar, que s’inclouen en la mateixa categoria. El centenar de municipis declara que s’escapen per aquests motius un 4% del total de mitjana.

Un pla de gestió integral

Aquest projecte, en relació al clavegueram, representa el punt de partida per poder continuar, a futur, els treballs i obtenir, finalment, el Pla Integral de Gestió del Sistema de Sanejament de tota la ciutat. L’objectiu és aconseguir un model digital i hidràulic de la xarxa municipal per optimitzar el disseny, la planificació i la seva gestió, així com conèixer el seu estat i la seva capacitat de transport.

D’aquesta manera es podria predir el seu comportament en situacions futures, simulant i analitzant diferents escenaris de disseny o operació que podrien ajudar a concretar un millor enfocament dels diferents projectes, o senzillament, de presa de decisió municipal.

Aquest pla recull les actuacions necessàries per avançar en la redacció del Pla integral de Gestió del Sistema de sanejament, que és obligatori pels ajuntaments, segons la modificació de la normativa que regula el Domini públic Hidràulic.

Amb l’execució d’aquestes actuacions, l’Ajuntament disposarà de les dades per elaborar aquest pla integral que abastarà, aproximadament, un terç de la xarxa, de 425 km de col·lectors, i que inclourà el clavegueram de la conca nord de la riera del Palau, per tal que, en episodis de pluja intensa, es puguin evitar els desbordaments i la contaminació associada. Aquesta conca té un especial interès, ja que engloba els àmbits de la ciutat on els últims aiguats han provocat majors inundacions.

To Top