[Mercè Boladeras i Domènec Ferran]
L’estil artístic conegut com a gòtic va existir a Europa entre els segles XIII i XV. A Catalunya, però va mantenir-se fins ben entrat el segle XVI, alguns ja amb certs trets renaixentistes, sobretot en finestrals de castells i masies. Aquest seria el cas dels que presentem aquí, del Castell Palau i Torre del Palau de Terrassa, Hostal d’Alberigues, Mas de la Castlania i Can Boada del Pi.
En el seu moment, aquestes finestres varen vestir artísticament els edificis que els contenien incorporant també animals fantàstics, àngels, rostres de persones; representació d’elements que en etapes anteriors només es podien veure en edificis religiosos. Encara que cadascun d’ells té les seves pròpies característiques iconogràfiques i formals, formen un grup estilístic complet i molt interessant pel conjunt del patrimoni terrassenc.
Castell Palau de Terrassa
Del Castell Palau de Terrassa s’han conservat quatre finestrals, un a Terrassa i tres a Sitges (vegeu la pàgina següent). El finestral que es preserva aquí formava part de la façana principal del Castell Palau de Terrassa i, avui dia, s’insereix a l’exposició permanent del Museu de Terrassa al Castell Cartoixa de Vallparadís. És de pedra tallada d’estil gòtic amb arc conopial motllurat amb tres línies. Al centre, hi ha l’escut de la família Muntanyans, castlans del Castell Palau de Terrassa entre els anys 1441 i 1556. A cada banda, hi ha un capitell amb cap d’àngel a l’interior i un àngel alat, de més dimensió, sostenint un llibre a primer pla. Els brancals són motllurats i una de les columnes, a esquerra i dreta, s’acaba amb motius vegetals.
Mas de la Castlania
El finestral gòtic forma part de la casa, situada al carrer de Serrano, 37, que va demanar construir la castlana del Castell de Vallparadís i del Castell Palau de Terrassa, Blanca de Centelles, entre els anys 1319-1323. L’obertura està feta amb pedra tallada i esculpida amb ampit de motllura semicircular i brancals llisos. Conté una llinda coronada per un arc conopial lobulat amb nervis a l’intradós i la representació de dos animals, un a cada costat, possibles gossos. A sota, i a banda i banda, dos capitells amb animals fantàstics, grius i aus disputant-se una presa. En aquest edifici havien existit dos finestrals gòtics més.
Hostal d’Alberigues
A mitjan segle XIV, Terrassa tenia dos hostals de referència. Un d’ells era el d’Alberigues, situat entre la plaça Vella i carrer Cantarer, que amb el temps va ser el bar La Punyalada, després el Mesón de los Arcos i ara és un edifici residencial. L’hostal Alberigues va reformar l’edifici i va incorporar un finestral gòtic que es va preservar fins al 2000, any que va tancar el popular Mesón de los Arcos. En el nou projecte constructiu es va conservar la llinda superior de la finestra i va quedar exposada a la porta d’accés de l’immoble. La llinda és de pedra esculpida. A la part inferior, hi trobem una traceria calada sobre rodones i en primer pla, un arc semicircular que desemboca en una sèrie d’anelles amb caps d’àngel. A banda i banda, dos caps esculpits que evoquen un home, a la dreta, i una dona, a l’esquerra.
Torre del Palau
La construcció medieval de la Torre del Palau data del segle XII, però va ser objecte de transformacions, posteriorment, al llarg dels segles XV i XVI, ja incloses en l’estructura del Castell Palau de Terrassa. En una de les reformes es va afegir aquest finestral gòtic al segon pis de la torre i que es força visible des de qualsevol punt de la plaça que presideix el vestigi medieval. Es tracta d’una finestra de pedra tallada formada per un arc rebaixat lobulat amb traceria calada i un seguit de caps d’àngel que rematen cadascun dels finals dels arcs. Una de les motllures, la inferior, finalitza a cada extrem amb un cap d’àngel alat. El finestral acaba amb un guardapols rematat amb mènsules decorades amb busts humans, un de masculí barbat i un altre femení.
Masia de Can Boada del Pi
Aquest finestral forma part de la masia documentada des del segle XIII que dona nom a l’actual barri de Can Boada del Pi. Està situat a la façana, al primer pis, sobre la porta i sota el carener. Es tracta d’una finestra, amb festejador a l’interior, d’estil gòtic tardà amb trets renaixentistes. És de pedra tallada amb ampit motllurat i brancals amb basa d’on arrenquen dues columnes a banda i banda. En la columna interior hi ha capitells amb rostres humans. A la part inferior, a l’esquerra, hi trobem una representació de sol radiant dins de silueta heràldica. La decoració es completa sota la llinda de la finestra amb una rosassa calada de forma circular, que a l’interior correspon a la part central del festejador.
Tres finestrals de l’antic Castell Palau de Terrassa, a Sitges