Cultura i Espectacles

Nacional Pescara: rumb al MNACTEC

El MNACTEC incorpora l’únic exemplar complet que es conserva de la marca Nacional Pescara, de 1929

L’exemplar serà exhibit al MNACTEC de Terrassa en els proper mesos

És un exemplar únic. O millor dit: l’únic que es conserva. El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha adquirit un automòbil de la marca Nacional Pescara de 1929. Es tracta d’un vehicle històric d’especial valor patrimonial perquè és l’únic d’aquesta marca catalana de fabricació de cotxes.

L’automòbil s’incorporarà a la Col·lecció Nacional i passarà a formar part de la col·lecció de ciència i tecnologia del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC).

El vehicle adquirit és un automòbil de cursa de la marca catalana Nacional Pescara, matriculat l’any 1929, 8 cilindres, 125 CV, 3 litres de cubicatge i motor sobrealimentat per a competició.

De tots els vehicles que l’empresa va fabricar, és el més destacat des del punt de vista històric i tècnic, ja que va ser el més competitiu de la marca en curses internacionals del primer terç del segle XX i va rivalitzar amb marques com Bugatti, Alfa Romeo, Packard, Chrysler etc. Va destacar, entre altres, a les curses del Campionat d’Europa de Muntanya (1931) i al Gran Premi de Barcelona, als circuits de la Rabassada i de Montjuïc, de la mà dels pilots Enric Tort i Juan Zanelli.

Dins del patrimoni industrial i tecnològic moble de Catalunya, el Nacional Pescara adquirit és un objecte d’excepcional rellevància per la importància que va tenir a Catalunya el seu desenvolupament automobilístic i tecnològic i per la singularitat de ser l’únic exemplar sencer que es conserva arreu del món d’aquesta marca de fabricació catalana.

Nacional Pescara és una destacada marca de fabricació d’automòbils instal·lada entre 1928 i 1934 a Barcelona. Va ser fundada per Raul Pateras, Marquès de Pescara, nascut a l’Argentina, de família italiana, amb nacionalitat francesa.

En els mesos vinents es presentarà al públic l’automòbil Nacional Pescara, que s’exhibirà en una mostra d’automòbils singulars de fabricació catalana anteriors a la Guerra Civil com Bonet, Elizalde, Hispano Suiza, David, Ricart, etc., que tindrà lloc al MNACTEC a Terrassa.

Nacional Pescara: rumb al MNACTEC
To Top