Terrassa

Les pluges fan presagiar el retorn de bolets al Vallès al 2024

Després de tres anys de sequera i la presència anecdòtica de bolets als boscos, es respira optimisme al circuit boletaire. En parlem amb cinc aficionats de Terrassa

La fira del Bolet torna a Sant Pere al novembre / LLUÍS CLOTET

Encara no està escrit, però sembla que la temporada de bolets serà molt millor que els tres anys anteriors.

Bàsicament, perquè als boscos de la comarca va ser inexistent. “Feia dos o tres anys que aquí a terrassa no en collíem cap bolet”, contextualitza Ignasi Martínez, enginyer agrícola i tècnic en certificació d’explotacions ecològiques. “Però ja es comença a veure ‘vidilla’ en alguns horts de Terrassa”, explica, apuntant que en el seu ha trobat uns primers bolets no mengívols.

Ergo: els bolets tornaran presumiblement a l’Anella Verda terrassenca i els entorns naturals propers. “Sembla que podrà ser, perquè les condicions climàtiques fins ara han estat adequades. Però falta que plogui una mica més ara a mitjan octubre, de forma que entre finals d’octubre i el mes de novembre hi puguin aparèixer”, afegeix Martínez.

El jove enginyer es trobava ahir mateix a la Cerdanya per motius de treball. “Aquí va ple de bolets”, diu, tot apuntant a unes setmanes molt bones tant al Pirineu com el Prepirineu, a les comarques del Berguedà i el Ripollès.

Al Mercat

“Per ara pinta bé i també fa la sensació que acabarà bé”, vaticina Armand Conrad, propietari de la referencial parada Bolets & CO del Mercat de la Independència, que rep producte de diferents proveïdors, tant particulars com generalistes. “Per parc natural de Sant Llorenç, per exemple, serà possible trobar cep d’estiu i llenega”, afegeix.

Tanmateix, l’inici de l’aparició dels bolets depèn també de l’alçada a la qual es troba cada contrada. “Als boscos del Vallès triguen més a sortir que no pas al Berguedà, per exemple, on nosaltres ja hem anat a buscar bolets”, explica el jove boletaire Pol Roure.

Parada Bolets & CO del Mercat de la Independència / NEBRIDI ARÓZTEGUI

I si es confirma que la temporada fos relativament bona, fins al mes de desembre no hi hauria d’haver problema a trobar bolets als boscos del Vallès.

I és que la diferència amb l’any passat és abismal, quan els boletaires van arribar a donar per perduda la temporada als entorns del Vallès. “No han sortit bolets”, deia el 2023, bocabadat, l’aficionat Pere Garcia.
Malgrat aquesta comparació, el món boletaire sempre és prudent. Pol Roure assegura: “Fa poc, els boscos del Berguedà encara estaven secs. Anaves caminant i se senties el crec-crec”. I és que el camp pateix un estrès hídric que no ha estat resolt, malgrat les pluges d’aquest 2024. Ara bé, un altre element climatològic que pot fer anar en orris la temporada és el vent. I precisament aquesta setmana hem tingut un parell de dies ventosos, especialment dimecres.

Tot i així, ja es veuen indicis que els bolets brotaran al Vallès. “En aquesta comarca sempre es fa rovelló”, explica Pol Roure, “que si bé es pot trobar per Sant Llorenç, també és cert que hi va tanta gent que es complica”. Un altre bolet habitual de contrades vallesanes és el fredolic, que com el nom indica, apareix amb els mesos freds.

Canvi climàtic

Però la mínima divendres no va baixar dels 15 graus. Així que, ara mateix que en trobem? Venim dels mesos calents, en els quals fan aparició els primerencs: Rovelló, camagroc, rossinyol i ceps, enumera Armand Conrad. “Després, a mesura que es refreda i sempre que hi hagi condicions climàtiques, arriben les carretes, la trompeta de la mort i la llenega negra”, afegeix. I finalment, quan pega el fred, arriba la llenega blanca i els fredolics.

la Fira del Bolet serà al novembre a Sant Pere / LLUÍS CLOTET

“Tota manera, la temporada cada cop comença més tard, per mor del canvi climàtic; i també es va escurçant”, afegeix Jaume Serra, barceloní establert a Terrassa i boletaire de soca-rel. I també altera els cicles: “La setmana passada vaig collir espàrrecs de marge, prop de Sant Joan d’Horta, en ple setembre!”. I és la temporada tocaria començar al gener.

Tot i així, Serra també opina que estem a les portes d’un bon any. “Al Ripollès ja n’he trobat, tot i que aquesta setmana he anat per la carretera de Rellinars i encara no havien sortit”.

Igualment, Pasqual Guillem també ha sortit cap al Montseny, on ha trobat molta llenega, un poc de rossinyol i el que per ell és el rei dels bolets: el carlet. “Una bullida de res, una mica de sal i els poses en pots de conserva”, explica Guillem.

Des de la pandèmia

Guillem es mostra optimista per la tardor de 2024. “Aproximadament des de la pandèmia que va baixar molt i va arribar a zero”, diu, sobre la presència anecdòtica de bolets als boscos vallesans i de comarques limítrofs. De fet, Guillem, de 79 anys, recorda quan sent un adolescent, pujava amb els seus pares a Matadepera en cotxe de línia. “En trobàvem a dojo, perquè llavors no es feia turisme els caps de setmana”.

Guillem conclou que entre el pont d’El Pilar i finals d’octubre és la finestra d’oportunitat més bona. I avui dissabte és justament, El Pilar. Així que traieu la pols del cistell, que toca fer sortida a camp.

El cuiner Keco Martínez / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Cuina amb bolets

A Terrassa hi ha un grapat de restaurants que cuinen bolets de temporada, així que en cas què cuinar no sigui la teva especialitat, pren nota. Al restaurant Cresol, per exemple, el cuiner Jordi Sereno acostuma a cuina bolets els dissabtes de la part central de temporada. Els fa en forma de truita oberta, com ara rossinyols.

Així mateix, al restaurant El Cel de les Oques, el cuiner Keco Martínez prepara diferents plats amb bolets. Com ara el clàssic saltat de bolets amb ou poché i escuma de patates. I durant tot l’any preparen el rigatoni a la crema de trompetes de la mort i tòfona negra.

Per una altra banda, al restaurant Vapor Gastronòmic tenen a vegades rovellons, que els fan a la llauna.

Les pluges fan presagiar el retorn de bolets al Vallès al 2024
To Top