La cerca de la millora continua és un dels motius d’existència de la jornada Fundació Vallparadís, ha celebrat la seva 15a edició. Per aconseguir-ho, és clau compartir el coneixement sobre bones pràctiques entre centres d’atenció, per exemple la posada en comú de programes d’activitats individuals dedicats a millorar el benestar emocional de persones amb trastorns del desenvolupament intel·lectual. Això precisament, és el que es valora per atorgar el premi al millor projecte, que enguany l’ha rebut l’estudi “Estratègies per millorar la ingesta alimentària en persones amb TEA al CD Montserrat Betriu”.
Millorar la ingesta alimentària
Judith Álamo, directora de la residència i centre de dia Montserrat Betriu, explica que aquest projecte s’ha cuinat, mai millor dit, a partir de la necessitat: “Quatre dels nostres pacients amb TDA presenten el que es coneix com a selectivitat alimentària, que consisteix a rebutjar aliments per les seves característiques, ja sigui pel color, l’olor o la textura”, i afegeix que “quan veus que els teus pacients no s’alimenten correctament perquè es neguen a menjar allò que no els agrada, és necessari posar-hi remei”. Un dels reptes de la selectivitat és que cada persona presenta els seus propis requisits, “per exemple tenim un pacient que només menja fruita de color verd, llavors has de respectar aquests gustos”.
Més feina, més satisfacció
“Vam establir un sistema de bufet al menjador, separant els aliments per colors i textures, sòlids per un costat i salses per un altre, totes elles triturades per facilitar la ingesta”. A l’octubre del 2023 van començar les primeres proves de menú: “Cada setmana proposàvem un menú diferent, i observàvem aquelles coses que es podien millorar”, explica Álamo. Al gener l’equip va implantar el menú definitiu d’hivern, i va seguir el mateix procés pel menú d’estiu.
Els resultats d’aquest projecte són totalment satisfactoris: “Els registres d’ingesta de l’octubre del 2023 eren del 46%, i el març del 2024 eren del 83%”, una dada que no només indica una millor alimentació dels pacients, sinó una significativa reducció del malbaratament. “A més, vam observar una millora en l’autonomia, ja que els pacients es serveixen el seu propi menjar”. Álamo assegura que “ens agradaria que els resultats s’apliquessin a altres centres, és veritat que no és fàcil, però és molt satisfactori”.
L’equip es mostra content amb l’obtenció del premi, “Teníem la il·lusió d’aconseguir-ho, ens agrada pensar que hem facilitat que els pacients puguin gaudir del menjar”.