Terrassa

Pressupost 2025: què ingressarem i en què gastarem

Els comptes municipals creixeran l’exercici vinent en 7,4 milions i destinarà a inversions 5,9 milions menys que l’any passat

L’any vinent serà un exercici econòmic municipal marcat per la congelació fiscal anunciada i la contenció en la despesa. El govern ha presentat el pressupost municipal previst per a l’exercici 2025 i Diari de Terrassa fa l’exercici d’examinar d’on arriben els diners i a què es destinaran entre gener i desembre de l’any vinent. L’executiu confirma que el 2025 no apujaran ni taxes ni impostos, tal com ja va anunciar en comissió informativa el mes de setembre.

D’entrada, el pressupost ordinari de l’Ajuntament de Terrassa (sense les empreses i societats municipals) augmentarà respecte a 2024 en 7,4 milions d’euros, per a situar-se en els 256,4 milions d’euros. Les inversions cauen a la meitat, dels 20,03 milions de 2024 als 10,7 previstos per a 2025. El final de les convocatòries dels Next Generation, que aportaven milions d’euros que comptabilitzaven com a inversions, porta a recalcular la xifra. Sense els Next, les inversions municipals de 2024 van ser de 16,6 milions, 5,9 milions més de les previstes per a 2025.

L’Ajuntament ingressarà l’any vinent 65,5 milions de l’IBI i 43,4 milions de les taxes

Tornant al pressupost, ens centrem ara en els ingressos. Més de la meitat dels 256,4 milions, un 56,05%, procedeixen de la recaptació dels impostos municipals, les taxes i els ingressos patrimonials. El 43,9 restant són ingressos corresponents a les aportacions que fan altres administracions al pressupost municipal, com l’Estat, la Generalitat i la Diputació de Barcelona.
Pel que fa al paquet més gran dels ingressos, el corresponent als recursos propis, l’impost de béns immobles (IBI) és l’aportació més important al pressupost. Aquest any serà de 65,5 milions, una cinquena part del total dels ingressos. Les entrades per l’IBI augmentaran el 2025 no tant per l’increment dels padrons (nous habitatges), com per l’actualització dels valors cadastrals, un procés d’ajust en els valors que continua i que repercuteix en l’actualització del rebut de l’IBI.

Condicionen el pressupost 5,4 milions de despesa per l’increment dels costos de la plantilla municipal

Amb imports més baixos hi ha l’impost de vehicles o l’IAE, que aporten 10 i 9 milions respectivament al pressupost.

Les taxes i els preus públics fan el segon major ingrés als comptes municipals, 43,4 milions. Entre ells, la taxa de residus, que és una de les grans aportadores de recursos.

L’any 2025 augmentaran els ingressos de l’IBI i està per veure si ho faran també els procedents de la participació en els tributs de l’Estat (PIE). “La liquidació de l’exercici 2022 ha estat positiva, però la de 2023 ha anat a la baixa”, explica Maise Balcells, tinenta d’alcaldia i regidora de Serveis Econòmics. Una dada positiva, però. Els pagaments a compte liquidats per l’Estat fins ara “donen un balanç positiu de 740.000 euros”.

Amb la previsió global d’ingressos,de 256,4 milions, “hem elaborat un pressupost que permet fer front a les despeses previstes, sense haver d’incrementar la pressió fiscal”, comenta la regidora Balcells.

Les nòmines i la plantilla

Els ingressos municipals augmentaran en 7,4 milions d’euros, però el pressupost haurà de fer front, d’entrada, a 5,4 milions de despesa extra relacionada amb la plantilla municipal, un cost que es consolida de cara a exercicis futurs.

Aquesta major despesa correspon als increments del 2% i del 0,5% en les nòmines dels treballadors públics aprovades per l’Estat (més de 2 milions extres de despesa a Terrassa), el 0,4% corresponent al mecanisme d’equitat intergeneracional (més de dos milions extres en increment de cotitzacions) i 1,4 milions més vinculats a l’increment de la plantilla de la Policia Municipal.

Baixa la factura de la llum, però el govern ja no podrà disposar del superàvit per inversions

L’Ajuntament de Terrassa té vora 3.000 treballadors (amb societats municipals), un equip professional que genera una despesa pròxima a la meitat del pressupost municipal. Maise Balcells recorda que es tracta de treballadors al servei de la ciutat i què “un percentatge important de la plantilla treballa directament en l’àmbit dels serveis a les persones”.

Els costos salarials no són l’únic condicionant del pressupost municipal. N’hi ha alguns en positiu, com la contenció dels preus de l’energia. Les factures municipals de la llum, el gas i l’aigua han baixat. Tot i això, “encara fem una reserva del 20% en previsió de nous increments”.

En negatiu hi ha la suspensió de la regla de la despesa, que impacta directament en el pressupost. Després de tres exercicis disposant del superàvit com a recurs extraordinari, ara els estalvis que generin els comptes municipals no es podran destinar a inversions, hauran d’anar a eixugar deute. A tall d’exemple, l’exercici 2022 aquest romanent va ser de 7,1 milions d’euros.

El pressupost per àrees

Per àrees, Territori i Sostenibilitat, que inclou despeses com la millora de l’espai públic, el paviment i la neteja i les rieres, s’endú la partida més alta de la despesa ordinària del pressupost de 2025: 96,3 milions. Per darrere, amb 47,4 milions, hi ha l’àrea de Serveis Transversals, Estructura Territorial i Atenció Ciutadana; i amb 41,7 milions Acció Social i Cicles de la Vida, que inclou regidories tan sensibles com serveis socials, adolescència i joventut, gent gran, polítiques socials d’habitatge i salut.

El comerç, els polígons industrials, les escoles bressol, el consum i la innovació, que son serveis dependents de l’àrea de Promoció Econòmica i Educació, tindran una aportació de 36,7 milions,
La Projecció de la Ciutat, que inclou la Fira Modernista, la Masia Freixa i la nova Marca de Terrassa, tindrà 14,7 milions i l’àrea de Participació, Qualitat Democràtica i Drets Humans (accessibilitat, igualtat i polítiques lingüístiques): 4,3 milions.

Estalvi per la doble taxa de residus i noves bonificacions

El pressupost de 2025 està farcit de novetats i dues de les més rellevants estan relacionades amb la nova taxa de residus i amb les bonificacions.

Pel que fa a la nova taxa, els ingressos que registra el Consell Comarcal del Vallès Occidental en concepte de tractament de residus, una tasca que abans realitzava l’Ajuntament de Terrassa, no revertiran al pressupost municipal. Serviran per pagar el servei de tractament. L’Ajuntament de Terrassa s’estalviarà aquest cost, donat que ja no presta el servei. Ara, la taxa municipal, que ha augmentat un 3,5 l’any 2024, finança la recollida. Amb els estalvis, “estem invertint en millores a Eco Equip i al servei”, comenta la regidora Maise Balcells.

L’any 2025 la UE obliga a que els usuaris financiin el 100% del cost del servei. Ho farà Terrassa? Doncs amb la doble taxa inicalment no ho feia, però hi ha canvis de darrera hora.

La tinenta d’alcalde Maise Balcells explica que “s’ha creat un grup de treball que ha fet una instrucció amb un nou càlcul dels costos del servei i del grau de compliment. Segons aquests criteris, els ingressos municipals per la recollida cobreixen el 94,5% del cost del servei i la taxa comarcal pel tractament un 96,26%. Es dóna, doncs, per complerta l’obligació sense cap increment específic”.

Ajuts i bonificacions

La taxa municipal de residus no apuja i les ordenances preveuen noves bonificacions. Pel que fa als residus, el 5% de descompte a la taxa s’aplicarà a partir de la tercera aportació a la deixalleria, i no la quarta, com fins ara.

També es crea una bonificació, vinculada a la capacitat econòmica, de fins a un 20% per persones amb discapacitat.

Pel que fa als habitatges cooperatius, tindran una bonificació del 95% en l’IBI els primers cinc anys.

I s’incorporen nous criteris d’empadronament per al rebut de l’aigua: progenitors separats amb custòdia compartida, menors en acollida, cuidadors de persones amb discapacitat i estudiants no empadronats.

La voluntat municipal a Terrassa: no apujar impostos el 2025

To Top