Terrassa

El Consell de Ministres aprova el conveni de la ronda Nord

El document, que ara està pendent de la signatura, encomana a la Generalitat de Catalunya la redacció dels estudis i els projectes i l’execució de l’obra

La rotonda al sector de Can Roca on acaba actualment la B-40. El conveni permetrà donar continuïtat a la via fins a Sabadell i Castellar / Nebridi Aróztegui

El Consell de Ministres, en la seva reunió d’avui, ha autoritzat el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible a signar tres convenis amb la Generalitat de Catalunya per a invertir 710 milions d’euros en la millora de les condicions de circulació, de la seguretat viària i de la connectivitat de les carreteres de l’Estat en aquesta comunitat.

En concret, els convenis recullen la construcció de la ronda Nord, que donarà continuïtat al corredor de la B-40 entre Terrassa i Sabadell, el reforç de la connectivitat de l’AP-2 i de l’AP-7, el desenvolupament del pla de millora de l’Eix Pirinenc (N-260).

Està previst que la Generalitat liciti i executi els contractes per a la redacció tant dels estudis com dels projectes que siguin precisos i executi les obres i les expropiacions. Així mateix, l’Estat es reserva l’aprovació d’estudis i projectes i rebrà finalment les obres i en tot moment realitzarà el seguiment dels treballs.

Conveni per a l’execució de la ronda Nord

L’objecte del conveni de la ronda Nord és encomanar a la Generalitat de Catalunya la redacció dels estudis i els projectes i l’execució d’una via que connecti els barris del nord de Terrassa, des de la B-122, fins a la B-124, amb els barris del nord de Sabadell. Així, es donarà continuïtat al corredor de la B-40 ja construït a Terrassa i es configurarà la ronda Nord.

Els treballs començaran amb la redacció d’un nou estudi informatiu per la Generalitat, que serà sotmès als preceptius tràmits d’informació pública i ambientals abans de la seva aprovació.

El cost previst per a les actuacions és de 200 milions d’euros, finançats íntegrament per l’Estat. La carretera que es construeixi serà de titularitat estatal, si bé es preveu la possibilitat que les dues administracions estudiïn el traspàs de la titularitat d’aquesta a la Generalitat en un futur.

Els treballs començaran amb la redacció d’un nou estudi informatiu de la ronda Nord, un projecte que costarà uns 200 milions que finançarà integrament l’Estat

El tram de la B-40 entre TerrassaSabadell i Castellar del Vallès dona continuïtat a aquesta autovia i circumval·la Terrassa i Sabadell, per la qual cosa té una funció de ronda urbana comarcal. A més, interconnecta tres vies: C-58, C-58c i B-124 sent, per tant, una via amb una funcionalitat similar a la de la ronda Nord dels sistemes urbans d’aquests municipis, que la Generalitat té prevista en el seu Pla Específic de mobilitat del Vallès.

Conveni per a la millora de la funcionalitat de l’AP-2 i l’AP-7

Amb aquest conveni es preveu construir nous enllaços i remodelar altres existents, així com les seves connexions, en les autopistes AP-7 i AP-2 al seu pas per Catalunya, una vegada que aquestes han deixat de ser de peatge. D’aquesta manera, es millora el funcionament d’aquestes carreteres i es facilita l’accés per part dels ciutadans. El finançament, que ascendeix a 250 milions d’euros, es realitzarà íntegrament per l’Estat.

En total s’executaran:
-9 actuacions de millora d’enllaços existents i les seves connexions amb la finalitat d’augmentar la seva capacitat i funcionalitat.
-10 actuacions per a la construcció de nous enllaços que millorin l’accessibilitat i les seves connexions amb la resta de la xarxa viària i millores a la xarxa complementària.

Algunes de les actuacions que connectin amb carreteres de titularitat de la Generalitat, quedaran finalment integrades en la xarxa autonòmica.

Conveni per a la millora de l’Eix Pirinenc (N-260)

L’Eix Pirinenc (N-260) és una carretera transversal que discorre en paral·lel a la serralada pirinenca a Catalunya i Aragó, travessant comarques d’alta muntanya i gran valor mediambiental. El conveni preveu realitzar un Pla d’actuacions per a millorar la seva funcionalitat i la seva seguretat. Les actuacions incloses en el Pla consistiran en:
-Rehabilitacions de ferma i actuacions de millora.
-Millores de la seguretat i en els seus elements de connexió.

 –Actuacions de nova infraestructura o condicionament.

La comissió de seguiment del conveni consensuarà a l’inici dels treballs, la relació d’actuacions que conformaran el Pla. El finançament, que ascendeix a 260 milions d’euros, es realitza íntegrament per l’Estat.

Els antecedents

La Llei 31/2022, de 23 de desembre, de Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2023, en la seva disposició addicional centèsima vintena, modificada pel Reial decret llei 5/2023, de 28 de juny, va establir el compromís del Govern de signar dos convenis amb la Generalitat de Catalunya per a encomanar-li, en primer lloc, l’execució de les actuacions de millora la millora de la connectivitat de l’AP-2 i AP-7 i en segon lloc, per a desenvolupar un pla de millora de l’Eix Pirinenc (N-260).

Amb aquest antecedent, al juliol de 2023 es va subscriure un Protocol per a establir les bases d’aquesta col·laboració. Així mateix, i en la mateixa data, totes dues administracions van subscriure un altre protocol per a l’execució de la Ronda Nord dels sistemes urbans de Terrassa, Sabadell i Castellar del Vallès (B-40), sota el mateix model d’encàrrec.

To Top