Terrassa

“El govern ha perdut valentia i ha fet un gir a la dreta, conservador”

Ona Martinez, portaveu del grup muicipal d’ERC, diu que tornen al ple com a oposició per recuperar el debat polític furtat per l’ultradreta

La regidora Ona Martínez parla sobre la marxa dels republicans del govern de la ciutat. Diu que ERC no podria continuar formant part d’un executiu que  “vol contentar a tothom” i gasta recursos “en moltes coses petites”, quan els comptes municipals estan en una situació de “feblesa com mai”. En aquest mandat, afegeix la líder republicana, l’executiu que lidera Jordi Ballart “ha perdut valentia i ha fet un gir a la dreta, conservador”. Els republicans van a l’oposició amb la voluntat de negociar “millores per la ciutat” i recuperar el debat polític.

Una setmana després de deixar el govern municipal, després de cinc anys a l’executiu, com encaixa passar a l’oposició? Ho portem bé. Ha estat una decisió serena, amb plena consciència, tot i que gens fàcil. Estic orgullosa i molt millor del que podia estar si no haguéssim pres la decisió.

Pot dir ara quines són les raons que han portat ERC a deixar l’executiu? Una és que el govern ha començat a fer girs a la dreta, a l’esquerra, després endavant, i tres passes enrere, per acabar anant en direcció contrària.

“Han passat de la Revolució verda a la involució grisa, de multar els bancs a escoltar massa els lobbies, de dissenyar un pla de polígons i no desenvolupar-lo”

Posi exemples. Hi ha voluntat d’acontentar a tothom, de voler-ho tot i tot no és possible. I si ho vols, si al final no prens decisions, no prioritzes, acabes abocant recursos públics en moltes coses petites i portes la ciutat a la mediocritat. No un, alguns exemples: Han passat de la Revolució Verda a una involució grisa, de multar els bancs a escoltar massa els lobbies, de dissenyar un pla de polígons a no creure-se’l ni desenvolupar-lo. I això passa perquè no hi ha model, perquè no se sap cap on va la ciutat. Van dir que eren els valents, els del canvi, que farien avançar la ciutat i ara diuen que ens hem passat de frenada.
I una segona raó que té a veure amb les maneres de fer. Amb la manca de generositat i de voluntat de treballar en equip, de sumar. Amb tots els actors de la ciutat, i ERC és un.

Quin paper ha jugat el congrés d’ERC i la direcció nacional en la sortida del govern de Terrassa? Cap. És una decisió del grup municipal i de l’assemblea. I té el suport de la direcció nacional. Si és la nostra decisió, ens han dit, endavant.

“Tenim una administració empobrida, un pressupost feble com mai, en els ossos, esquelètic, que obliga a prendre decisions valentes”

L’alcalde, sense mencionar-los, dissabte deia en una tribuna a Diari de Terrassa que “hi ha gent que creu que Terrassa només pot anar bé si la ciutat va cap on ells volen”. Se senten al·ludits?  No ens aporta res parlar de frases. Hi ha coses que van més enllà del que s’escriu. No s’han complert els compromisos dels primers cent dies del pacte de govern. S’havia de crear una oficina dels Drets, la Igualtat i la no Discriminació que encara no hem vist. S’havia de fer un pla de xoc contra l’abandonament prematur a l’escola… Al final anem al mateix lloc. Si vols fer-ho tot, no arribes a res. I els diners no donen. Tenim una administració empobrida, un pressupost municipal feble com mai, en els ossos, esquelètic, que obliga a prendre decisions valentes.

Ona Martínez diu que l’entrada a l’Ajuntament de l’extrema dreta ha furtat el debat polític i es mostra disposada a tornar a plantejar al ple temes de ciutat / nebridi aróztegui

Com quines? Augmentant la fiscalitat? ERC sempre ha defensat que, si cal, s’han d’apujar impostos, però les economies de les famílies també s’han empobrit. L’IPC ha pujat un 15% i l’Ajuntament els darrers anys ha congelat tributs i només el 2024 ha pujat un 3,5%. Insisteixo, cal fixar prioritats, no jugar a acontentar a tothom, prendre decisions. Les nostres són la mobilitat sostenible i avançar cap a una economia del coneixement que generi llocs de treball. Crear les condicions perquè hi hagi indústria, perquè els terrassencs puguin accedir a feines estables i ben pagades. Si les famílies treballessin a la indústria no s’haurien empobrit. Són els únics salaris que s’han mantingut per sobre de l’IPC.

El PSC intueix que amb la marxa d’ERC el govern serà més conservador. Ho comparteix? En un moment d’involució, el govern ha perdut valentia, ha fet un gir a la dreta, conservador. Ja s’ha produït i aquí també hi ha la nostra discrepància. Ara anem a l’oposició, el govern suma 13 i necessitarà construir majories. Nosaltres anem al ple a aconseguir millores des de l’oposició. I ens fem responsables també de recuperar el debat polític, que se’n parli de la ciutat, del model. L’entrada de la ultradreta està condicionant el debat i, fins ara, la reacció ha estat que tot sigui un oasi, donant d’aquesta manera força a la ultradreta.

Després de la sortida del govern, admeten algun error? Hi ha qui diu que no han assimilat que només eren dos al govern. Qualsevol que ens conegui sap que érem plenament conscients. Sabem que som dos, però remem amb força, no ens resignem a res. I som autocrítics. Quan vam decidir reeditar el govern l’any 2023 vam dubtar. Si haguéssim pensat en les eleccions municipals de 2027 no hauríem entrat. Ho vam fer pensant en la ciutat. I estic orgullosa.

“Anem a l’oposició a aconseguir coses per la ciutat i a recuperar el debat polític. La ultradreta l’està condicionant i l’hem de recuperar”

En un moment com aquest, han reflexionat de per què a Terrassa, ERC sempre paga amb un retrocés electoral entrar al govern de la ciutat? Les municipals són molt presidencialistes i l’alcalde s’ho endú tot. Potser ens arremanguem massa. Un dels mals de la política és prendre decisions pensant en les eleccions, La ciutat i la gent necessiten que es planifiqui a llarg termini, governs valents que ho facin. Si nosaltres paguem per fer-ho, però guanya la ciutat, benvingut sigui.

Fora del Govern, Ona Martínez deixarà la política municipal? No! El meu compromís és amb la ciutat. Continuaré com a regidora i tornaré a ser candidata.

ERC deixa el govern de Terrassa: “No compartim el model de ciutat”

To Top