Terrassa

Un sistema per reutilitzar l’aigua freda de la dutxa guanya l’Engihack

Treballant en grups, van disposar de 12 hores per trobar les solucions més innovadores i efectives als grans desafiaments actuals

Un sistema per reaprofitar l’aigua freda de la dutxa (abans que no s’escalfi), ha guanyat el primer premi de la segona edició de l’Engihack, la marató de l’enginyeria, dotat en 3.000 €, que es va celebrar el passat dissabte en el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya a Terrassa.

L’Engihack va comptar amb la participació d’un centenar d’estudiants d’enginyeria. Treballant en grups, van disposar de 12 hores per trobar les solucions més innovadores i efectives als grans desafiaments actuals: l’energia, l’emergència climàtica, la transformació digital, la salut de les persones, la indústria innovadora i la construcció d’una societat justa.

La presidenta de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, Maria Salamero, va destacar el 25% de dones participants i va manifestar que “ens il·lusiona veure aquest talent jove i motivat”. Pere Homs, director general d’Enginyers Industrials de Catalunya, va destacar que “l’enginyeria té l’obligació de donar solució als grans reptes del món avui”.

Sostenibilitat i inclusió

El projecte guanyador, anomenat l’Ecoshower i ideat per l’equip InduBotics, format per estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIBde la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), consisteix en un dipòsit per guardar l’aigua que es gasta abans no s’ha escalfat per poder utilitzar-la a l’aixeta del lavabo, a la cisterna del vàter, per regar plantes o per qualsevol altre necessitat, ja que és aigua neta. La solució aprofita la pressió de la pròpia instal·lació i mitjançant una vàlvula termostàtica desvia l’aigua al dipòsit fins que aquesta no té la temperatura desitjada. “Hem pensat que aquesta era la idea més viable i que es podria implementar de forma fàcil”, va explicar Laia Gabarró, membre de l’equip guanyador de l’Engihack.

El segon premi de l’Engihack va ser per a una solució per a transportar persones amb mobilitat reduïda amb una moto elèctrica compartida . El projecte ScootIn de l’equip LightIn, amb estudiants de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la UPC, va apostar per a un servei “inclusiu” alhora que pot servir a qualsevol persona. “M’agradaria poder dur a terme la idea en un futur per millorar l’accessibilitat en determinats punts de les ciutats” va declarar Pau González, amb mobilitat reduïda i membre de l’equip.

L’equip Equilater$, format per estudiants de la UPC, es va endur el tercer premi amb un projecte de prevenció i monitoratge a la feina. La solució consisteix en un sistema amb visió per computador per detectar que el personal du els equips de protecció individuals (EPI) i amb un control de veu, càmera i micròfon, i amb el suport de la intel·ligència artificial, saber de l’estat de l’individu per valorar si disposa de les condicions psicològiques òptimes per treballar. Amb Safely i a través d’unes smartbands, també es pot monitoritzar el treballador per conèixer altra informació com quines són les seves constants vitals o la seva ubicació.

To Top