Comencen un curs més diversos programes en el marc del Pla Educatiu d’Entorn (PEE) que requereixen la participació de persones voluntàries. Tots els programes tenen com a denominador comú l’objectiu de millorar les oportunitats educatives de l’alumnat que més ho necessita, complementant l’acció educativa de les escoles, seguint la filosofia Educació 360. Es tracta de cinc programes, Lecxit, Mentora, Xerrem Junts, Vincles i Croma 2.0, que està previst que arrenquin durant els mesos d’octubre i novembre i que s’allargaran fins a final de curs.
Les persones interessades a fer voluntariat poden omplir el formulari d’inscripció. El formulari permet inscriure’s a un o més programes, exceptuant el programa Croma 2.0, que requereix específicament estudiants de determinats estudis i que es gestiona des de l’àmbit universitari. La resta de programes estan oberts a la participació de qualsevol persona, sense experiència prèvia en programes de mentoria o voluntariat.
El Punt del Voluntariat, un espai creat per l’Ajuntament i per la Taula del Voluntariat per informar, assessorar i orientar tant a les persones com a les entitats interessades en aquest àmbit, ha publicat també una crida a la participació.
Els programes amb voluntariat del PEE són els següents:
∙ Mentora
És un programa de mentoria educativa, és a dir, que es basa en la relació entre una persona amb experiència que fa una funció d’acompanyament i una de menys experta. El programa Mentora, ideat per la Fundació Bofill, té per objectiu que els i les joves en risc d’abandonar decideixin continuar estudiant, més enllà de l’Educació Secundària Obligatòria (ESO), i fins graduar-se als estudis postobligatoris. L’Ajuntament coordina els centres participants i el voluntariat, i la fundació dona suport i seguiment al desenvolupament del projecte.
Les persones voluntàries, que han de ser majors d’edat, mantindran contacte setmanal amb una persona jove, estudiant de 3r o 4t d’ESO, per fer activitats i tenir converses que l’animin a continuar estudiant. No es tracta de fer classes de repàs o reforç escolar, en el sentit clàssic del terme. Les persones voluntàries rebran una formació abans de començar.
El curs passat es van formar un total de 16 parelles, amb alumnat provinent de nou centres. Enguany, hi ha 12 centres interessats a participar en aquest programa.
∙ Lecxit
És un programa de la Fundació Bofill que té per objectiu incrementar l’èxit educatiu dels infants a través de la millora de la seva comprensió lectora. Funciona a Terrassa des del curs 2013-2014, gràcies a la col·laboració de persones voluntàries que acompanyen els infants en la lectura amb una tutoria individual per setmana. Les escoles participants al programa seleccionen l’alumnat que es beneficiarà del projecte.
La majoria del voluntariat prové d’instituts, a través dels programes de servei comunitari, tot i que les persones adultes també poden participar-hi. Les biblioteques de la BCT Xarxa ofereixen espais per desenvolupar l’activitat i, en alguns casos, també canalitzen voluntariat. La Fundació Bofill aporta la formació del voluntariat i material per incentivar la lectura. A més, el Centre de Recursos Pedagògics del departament d’Educació ofereix cada any un seminari adreçat al professorat i a les persones referents de les biblioteques.
En la darrera edició, curs 2023-2024, hi van participar un total de 112 persones voluntàries (87 alumnes de secundària i 25 persones adultes). Els 112 infants lectors que es van beneficiar del programa provenien de 23 centres. Enguany, la previsió és que participin els mateixos centres.
∙ Programes de català oral per a famílies: Xerrem junts i Vincles
Dins del PEE de Terrassa es desenvolupen dos programes per facilitar l’aprenentatge i l’ús del català, de manera informal, destinats a famílies que volen millorar o iniciar-se en l’ús de l’idioma. Es tracta de Xerrem-Junts, una iniciativa de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana, i de Vincles-Treu la Llengua, d’Òmnium Cultural. Ambdós programes volen generar espais socials de trobada i comunicació en català, es basen en el voluntariat i compten amb el suport i la coordinació de l’Ajuntament.
El curs passat, 22 persones voluntàries hi van participar en aquests programes.
∙ Croma 2.0
Croma 2.0 és una iniciativa de la Fundació Autònoma Solidària (FAS), entitat lligada a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El projecte consisteix a organitzar a centres de primària del Vallès Occidental una sèrie de tallers adreçats a alumnat de 5è i 6è de primària en situació de vulnerabilitat socioeconòmica que mostra dificultats en el seguiment escolar. L’objectiu dels tallers és ajudar aquests infants a recuperar la motivació i l’interès per aprendre i per anar a l’escola, reduint així el risc de fracàs escolar. L’alumnat de la UAB interessat a fer voluntariat en aquest projecte pot contactar aquí.
El curs passat, en el programa Croma 2.0 van participar vuit centres, amb un voluntari a cada centre, i van sumar un total de 96 alumnes beneficiaris.