Terrassa

Jornada sobre lactància materna a Terrassa

MútuaTerrassa organitza les sessions, que comptaran amb 130 participants

Hospital Universitari MútuaTerrassa / ERIC SERRANO

La Fundació Assistencial MútuaTerrassa (FAMT) celebrarà aquest dijous, 3 d’octubre, la sisena jornada d’actualització en lactància materna. Comptarà amb l’assistència de 130 persones i està dirigida a professionals d’infermeria, llevadores i metges de les àrees de pediatria, ginecologia i medicina de família.

Les sessions han estat organitzades per la Comissió de Lactància Materna de la FAMT “amb l’objectiu de continuar formant els professionals que treballen en aquest àmbit per actualitzar els seus coneixements i proporcionar una millora continuada en termes de suport a les famílies, mares i nadons”.

El títol d’enguany: “Lactància per a tothom: apropant suport i recursos”. La inauguració, prevista per les 9 hores, anirà a càrrec de Miguel Àngel Molina, director d’Infermeria de la FAMT, i la doctora Rosa Puigarnau, presidenta de la comissió de Lactància Materna i adjunta al servei de Pediatria i Unitat de Nounats de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT).

Dues taules rodones

A continuació, la jornada s’estructurarà en dues taules rodones: “Com resolem els casos complexos en lactància materna?” i “Hot tòpics en lactància materna”. La primera estarà moderada per Olga Ezquerro, llevadora i membre de la Comissió de lactància i IBCLC de la FAMT. Hi intervindran cinc professionals de l’entitat provinents dels serveis de Cirurgia Pediàtrica, Ginecologia i Pediatria (Unitat de Nounats).

Marta Jiménez, coordinadora de les llevadores de l’ASSIR i membre de la Comissió de Lactància, moderarà la segona taula, en la qual es parlarà sobre la lactància perllongada “i la visió de la lactància materna des dels diferents corrents feministes”. També s’abordarà el concepte de lactància i sexualitat i l’art i la lactància “en tant que experiència cultural”. Gràcia Coll, supervisora de la sala de parts i de l’ASSIR de la FAMT, pronunciarà la cloenda.

Desè aniversari de la jornada de Lactància Materna

Enguany es compleix una dècada des que, el passat 2014, es va celebrar la primera Jornada de Lactància Materna promoguda per la comissió citada.

La segona va tenir lloc l’any següent i a partir de llavors es va establir una periodicitat bianual. En aquest sentit, la tercera es va celebrar l’any 2017 i aquestes tres primeres es van dur a terme conjuntament amb l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell i l’emplaçament es va anar alternant entre ambdós centres. Al 2019 es va realitzar la quarta, i la cinquena -malgrat estar prevista pel 2021- es va posposar a l’any següent com a conseqüència de la Covid-19.

La setmana mundial de la Lactància Materna, celebrada anualment entre el 6 i el 12 d’octubre -pel fet de tractar-se de la 41a setmana de l’any– tampoc ha passat desapercebuda per la comissió i des del passat 2018 “s’aprofita aquest context per fomentar els grups de lactància materna promoguts des dels Centres d’Atenció Primària gestionats per MútuaTerrassa i realitzar múltiples activitats de suport”, subratlla Mútua.

En aquest marc, l’any 2020 es va celebrar el primer concurs de fotografia sobre aquesta temàtica i l’any passat el segon, l’objectiu dels quals va ser “fomentar els beneficis de l’alletament matern -tant per a la mare com per al nadó, a nivell fisiològic i també en termes psicològics i emocionals-. Amb la mateixa voluntat es va realitzar -l’any 2022- un concurs de dibuix infantil promogut per la mateixa comissió i va aconseguir aplegar una quinzena de propostes“, conclou l’entitat sanitària.

To Top