Terrassa

Saps on és…el mosaic amb un intèrfon incrustat?

En un edifici del raval de Montserrat, trobem una obra molt poc reconeguda que va crear l’artista terrassenc Santiago Padrós

No costa gaire trobar informació sobre moltes de les obres que va deixar per a la posteritat Santiago Padrós, artista nascut a la ciutat el 4 de juny de 1918. De reconeguda trajectòria, els seus mosaics estan disseminats per una bona extensió del territori, a més d’altres mostres artístiques com pintures i dibuixos. N’hi ha o n’hi ha hagut a Caldes de Malavella, Manresa, Molins de Rei, Lleida, Castellar del Vallès o Girona, però també a Madrid, Nova Jersei, Ourense, Ginebra, Puerto Rico, Burgos o Palma. I, com era suposable, també a Terrassa.

Un d’aquests mosaics, situat a l’entrada d’un edifici al costat de l’oficina de CaixaBank del raval de Montserrat, a tocar de la seu principal de l’Ajuntament de Terrassa, sembla una decoració més, però té el seu valor. Llavors, a aquesta ubicació hi havia l’oficina principal de la Caja de Ahorros y Monte de Piedad que, amb els anys i algunes fusions d’entremig, va acabar sent l’esmentada hereva. Hi havia viscut el delegat d’aquesta entitat bancària i, també havia sigut la seu de la Cambra de Comerç. Era un edifici de planta baixa i dues plantes i, posteriorment, es van enderrocar per bastir-ne un de nou, l’actual, amb set pisos.

En el seu lloc

Afortunadament, el mosaic de Padrós va romandre en el seu lloc, si bé amb algunes parts tristament deteriorades i amagades. Insòlitament, l’intèrfon del nou bloc de pisos, està incrustat a una part de l’obra, com si, en realitat, fons part del tot. Amb connotacions que semblen de caràcter religiós, aquesta peça, de la qual hi ha nul·la informació, només que és de 1953, aglutina dues èpoques ben diferenciades, la del mosaic i la de l’intèrfon.

To Top