Construir un nou pàrquing, connectar-lo amb el de la Plaça Vella i urbanitzar la superfície costarà uns 25 milions, més del que estava previst. El govern refà els números d’un projecte que es complica. Diu, però, que començarà obres el 2027
L’Ajuntament de Terrassa ha acabat les consultes preliminars als operadors del sector del pàrquing i les conclusions situen grans incògnites sobre el projecte del pàrquing i de la reurbanització del portal de Sant Roc. La primera i la més important, l’econòmica.
En l’operació, l’Ajuntament haurà de pagar 8 milions pel rescat de la concessió de l’aparcament de la Plaça Vella, al que li resten 20 anys de concessió
“Els imports econòmics inicials no s’ajusten, l’obra és més cara”, explica el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Xavier Cardona. El regidor explica que SABA, grup que ha participat en les consultes i que gestiona el pàrquing de la Plaça Vella, ha posat sobre la taula que el projecte serà més costos i ha convidat l’Ajuntament “a refer els números”.
Reurbanitzar el portal de Sant Roc i reconstruir l’aparcament costarà vora 25 milions d’euros.
D’entrada, no es pot aprofitar l’estructura del pàrquing antic. “Malgrat que ja tinguem el forat fet – apunta Cardona-, caldrà fer un reforç estructural de tot el perímetre, de tota l’estructura del pàrquing”.
Enderrocar i construir el nou aparcament, amb les connexions (entrada i sortida per la Rambla i túnel fins a l’aparcament de la Plaça Vella), costarà 13 milions d’euros, i la urbanització de la superfície tindrà un pressupost de tres milions.
En l’operació, l’Ajuntament de Terrassa haurà d’assumir el rescat de l’aparcament de la Plaça Vella, al que queden 20 anys de concessió. Aquesta compensació a l’operadora (SABA) ja s’ha quantificat i costarà 8 milions d’euros. “És una quantitat que haurem d’afrontar i que podríem negociar recuperar en el futur, però d’entrada haurem de fer l’aportació”.
Xavier Cardona té coll avall que “si licitem el projecte i trobem un operador, l’Ajuntament haurà de fer l’aportació perquè sigui viable”. Difícilment serà, doncs, un projecte encarregat a tercers.
Hi ha un segon repte que té a veure amb la normativa, amb la configuració de les societats mixtes. “Un canvi en la Llei de Contractes fixa que la majoria en les societats mixtes l’ha de tenir l’administració pública. Quin privat entrarà si ha de cedir el control?”, es pregunta el regidor.
A Terrassa la fórmula de les societats mixta funciona des de fa dècades. L’Ajuntament té experiència als aparcaments ue gestiona SABA a la ciutat, on està en minoria. La Societat d’Aparcaments de Terrassa (SATSA) gestiona els pàrquings de la Plaça Vella, el Raval i la plaça del Doctor Robert. A la societat mixta, SABA té una majoria del 80%, l’Ajuntament té un 10,75% i la Cambra de Comerç de Terrassa un 1,20%.
El cronograma de l’obra
En el nou escenari que afronta el projecte – un únic operador interessat, a priori; un pressupost disparat, la necessitat de finançament públic; i un repte societari- el govern municipal afirma tenir clar que no renuncia a reurbanitzar el portal de Sant Roc. “Ja sabem què costarà recuperar-lo -apunta Cardona-. A partir d’aquí hem de resoldre qüestions com la connexió dels pàrquings. Tenim clar que el portal de Sant Roc no pot continuar així i farem el possible per començar obres abans d’acabar el mandat”.
L’executiu municipal té un cronograma sobre la taula segons el qual començarà a redactar el projecte a finals de 2024, amb la previsió de tenir-lo enllestit a mitjan 2025. “La idea és licitar les obres a l’estiu de 2025 i poder-les començar l’any 2027”.
Aquest calendari permetria al govern municipal complir parcialment amb el compromís de l’alcalde que el portal de Sant Roc estaria acabat aquest mandat. D’acord amb el cronograma, les obres estarien començades, no acabades. S’hauria posat fi, però, a les incògnites que han planat durant anys sobre el projecte i només caldria esperar al final dels treballs.
Ara, el portal de Sant Roc afronta uns mesos determinants per a tancar la seva viabilitat. El govern vol valorar totes les variables i recorda que “tenim altres pàrquings públics que estem acabant d’amortitzar, estem al tram final”.
Respecte a la possibilitat que finalment s’opti per afrontar el projecte exclusivament amb inversió pública, que sigui l’Ajuntament qui el promogui en solitari, Cardona afirma que “no descartem res. La mobilitat és una necessitat i si traiem els cotxes de la superfície hem de donar una alternativa”.
En aquest moment l’escenari que planteja SABA i la condició ineludible d’una aportació pública situa el projecte en un escenari “de difícil viabilitat”, sentencia Cardona. El govern redactarà una memòria de viabilitat, que inclourà els costos d’amortització, i actualitzarà l’informe de mobilitat. Tot amb la idea de començar a redactar el projecte aquesta mateixa tardor.
Amb els ulls posats al pàrquing de la plaza de l’Ensanche de Bilbao
L’Ajuntament de Bilbao afronta la renovació de la cèntrica plaça de l’Ensanche i la reconstrucció de l’aparcament soterrani. Com a Terrassa, el repte és fer un pàrquing nou a l’espai d’una estructura antiga. A Bilbao han decidit desmantellar l’estructura anterior per construir l’aparcament nou i reurbanitzar la plaça. El pressupost del projecte, que promou l’Ajuntament, és de 14,9 milions per l’aparcament, que tindrà 549 places, i 3,3 per la plaça. Les obres ja han començat i han d’estar enllestides la tardor de 2026.