Terrassa

ERC es desmarca del govern i defensa no tocar l’illa de vianants

Els socis volen “prémer l’accelerador” i titllen la proposta de Tot per Terrassa de “contradictòria i no oportuna”

El grup municipal d’ERC s’ha desmarcat de la voluntat del govern de reobrir al trànsit dos eixos de la nova illa de vianants: els carrers del Teatre, de Sant Pau i de Puig Novell fins a Baldrich, per garantir la connexió nord-sud de l’illa en cotxe i, d’altra banda, el carrer de la Rutlla i el del Portal Nou, per facilitar els vehicles rodejar l’eix del Vapor Gran. “No ens hem passat de frenada”, ha dit el regidor Pep Forn fent servir la mateixa frase del regidor de Mobilitat, Xavier Cardona, argumentant la mesura.

El republicà ha defensat en el ple de setembre celebrat aquest matí què, en matèria de mobilitat, “cal prémer l’accelerador per fer una ciutat més amable i sostenible”. Forn ha explicitat que ERC està “en desacord amb el tinent d’alcalde” Xavier Cardona. “Creiem que és una proposta contradictòria i no oportuna”.

Pep Forn: “És una proposta  contradictòria i no oportuna”

Les queixes del comerç i les activitats econòmiques són un dels arguments esgrimits per Tot per Terrassa a l’hora de revertir la restricció al cotxe. ERC ha demanat “que s’analitzi l’impacte de l’illa de vianants. Ja va passar amb la Plaça Vella, que primer el comerç es va oposar i després la defensen”. El partit ha demanat al soci que inclogui a l’estudi l’impacte del tancament de la rambla d’Ègara i un estudi sobre la mobilitat a peu.”En aquest moment – ha afirmat-, amb l’ampliació de l’illa de vianants estem a màxims històrics de persones caminant per davant dels comerços.

En resposta al soci, Xavier Cardona ha defensat la proposta del seu partit, “el majoritari d’aquest govern”, ha recordat als republicans. El tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat ha posat dos exemples per avalar la proposta de revertir part de l’illa de vianants. “Per renovar el DNI, si vens de la Rasa pots trigar 32 minuts per arribar al carrer de Baldrich“.

Xavier Cardona: “Ara per anar a renovar el DNI, des de la Rasa pots trigar en cotxe 32 minuts en arribar al carrer de Baldrich”

I ha afegit que l’obertura de l’eix dels carrers de Sant Pau i de Puig Novell vol millorar les connexions a l’illa i també ajudar, per exemple, a “descongestionar Garcia Humet“.

La reversió que proposa el govern no afecta a tota l’illa. “L’entrada de vianants per Font Vella està molt consolidada. Hi ha espais completament consolidats, que han millorat i que la ciutadania de Terrassa gaudeix. Ara hem de trobar el punt d’equilibri en la dicotomia comerç- mobilitat”.

El debat entre els socis de govern ha agafat aquest matí per sorpresa al regidor del PSC, Marc Armengol, que ha estat qui ha introduït el tema de l’illa de vianants aprofitant el debat d’una proposta de resolució de Vox sobre la zona de baixes emissions, que no ha prosperat. “Jo no afegiria res més”, ha dit després d’escoltar el desmarcatge d’ERC.

Els socialistes ja havien expressat públicament aquesta setmana el seu rebuig a la voluntat del govern de reobrir alguns carrers de l’illa de vianants i avui han recordat que “aquesta nova ocurença va contra les polítiques de mobilitat europees” i què, amb la decisió, l’Ajuntament de Terrassa corre el risc “de patir sancions de la UE i d’haver de tornar fons NNGG“.

El regidor socialista Marc Armengol ha preguntat si els canvis en l’illa de vianants han de passar per ple, davant l’escenari que, sense els vots d’ERC, Tot per Terrassa hagi de buscar nous suports per evitar quedar en minoria. No ha rebut resposta.

El projece del pavelló cobert

A banda del debat sobre l’illa de vianants, el ple de setembre ha tractat sobre projectes de futur. Els grups han donat via lliure, tot i que parcialment, a la proposta del PSC d’engegar el procés per construir un pavelló cobert a la ciutat. El govern ha transaccionat la proposta i s’ha compromès a impulsar un procés consultiu que haurà de culminar l’any 2025 amb la licitació de la redacció del projecte. El PSC volia que l’executiu de Ballart assumís també la construcció del pavelló aquest mandat, però no ho ha aconseguit. La tinenta d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Maise Balcells, ha dit que “hi ha la voluntat de fer-ho aquest mandat”, però no es podia comprometre a un calendari.

L’alcalde Jordi Ballart ha intervingut per recordar què està pendent el compromís de la Generalitat de construir el gimnàs de linstiut Mont Perdut, que funcionarà com a pavelló del districte 2. “Vam retirar la nostra reserva d’aportació de més de 600.000 euros davant la inacció del govern”. Ara, ha dit, les converses amb el nou govern van per bon camí i “tornarem a consignar la partida” perquè es pugui executar. L’institut escola Sala i Badrinas també incorpora un gimnàs que pot funcionar com a pavelló del districte III. “Tenim el compromís de la conselleria d’Educació que ens presentaran la proposta de projecte abans de finalitzar el mes de setembre”, ha dit.

Carrils bici i colònies de gats

Dues entitats han parlat al ple de setembre en el torn de participació ciutadana. BiTer i l’Associació Àrea Adaptada demanaven ampliar la infraestructura de carrils bici, en concret consolidant el recorregut ciclat Terrassa-les fonts -Rubí. El govern ha anunciat que negociarà amb els governs de Sant Quirze i de Rubí donar continuïtat al carril bici que ara acaba a Rubí, a la plaça de la Verneda, per garantir la continuïtat fins al polígon de la Llana (Rubí), i connectar-lo amb el camí de Terrassa per la riera de Rubí.

Per la seva banda, l’Associació Progat Terrassa ha demanat la intervenció “política” municipal per reconduir la situació de la colònia de gats al recinte de Parc Vallès. “La direcció fa un any que no ens permet intervenir – ha explicat Maria Antonia Ledesma portaveu de l’entitat- donant aliment, esterilitzant-los i donant els cadells en adopció. Ens retira sistemàticament el pinso i ara els gats s’han dispersat, s’han reproduït sense control i ha augmentat la despesa dels cuidadors”.

La proposta de Progat ha tingut el suport unànime dels grups. L’entitat ha aconseguit del regidor de Benestar Animal, Noel Duque, el compromís de reunir-se amb Parc Vallès “per trobar una solució”.

To Top