Cultura i Espectacles

El Festival Latent fa accessible el disseny a Terrassa

Terrassa acollirà el Festival Latent per tercer any, amb conferències el 4 d’octubre i una jornada gratuïta de disseny emergent el dia 5.

“El festival manté l’esperit d’apostar pel talent emergent en el disseny”, ha anunciat un dels seus fundadors, Xavier Lienas, durant la presentació de l’acte. L’únic canvi serà la ubicació: aquesta edició es farà a la nau de Cal Reig, local on assagen els Minyons. Lienas s’ha mostrat il·lusionat amb la ubicació, destacant que l’espai regenerat ofereix “una conjunció interessant amb la modernitat”. 

La programació del divendres 4 d’octubre estarà plena de conferències i xerrades amb diferents professionals de les arts gràfiques, i caldrà comprar entrada per accedir-hi. En canvi, la jornada de dissabte 5 d’octubre serà totalment gratuïta i només requerirà inscripció prèvia per tal de crear “una jornada accessible per a tothom”. Lienas s’ha mostrat satisfet amb l’acolliment del públic: “Estem a sis o set entrades de fer sold-out”.

Què esperar de la programació?

Entre les conferències del divendres, destaca la presència de Folch, un estudi referent al país. Segons Albert Soriguera, cofundador del Latent, “no venen a ensenyar portfolis, que és fàcil de veure, sinó a mostrar el procés creatiu d’un estudi prestigiós”. També hi serà l’estudi barceloní Abuela, conegut pel seu “punt fresc”, que s’ha encarregat de la identitat gràfica del festival d’enguany.

Hi haurà més presència barcelonina. Tal com ha presentat Soriguera, hi serà l’agència creativa Codea, que “mai deixa indiferent”, i professionals establerts a Barcelona com el dissenyador Ales Div, amb un “estil personal i revival”, i l’Eva Sanchez Clemente, una “professional cent per cent de l’entorn digital”. No hi faltarà tampoc l’animació amb la directora de Device, Ester Dus, i la visió “reivindicativa i crítica” de l’estudi creatiu queer Gina Guasch.

Pel que fa a la jornada gratuïta del dissabte, s’hi podran escoltar fins a quatre conferències breus de projectes i creadors emergents: Júlia Buixadós, Pol Solà, Carla de la Torre i Víctor García. Amb aquesta proposta, anomenada TALENTS ADG,  el festival mostra el seu suport i compromís amb el talent emergent.  Una de les quatre partipants, la terrassenca Júlia Buixadós ha afirmat que el festival “permet entrenar la visió com a joves dissenyadors”, perquè permet conèixer professionals i tendències del sector”. 

La jornada tancarà amb l’exposició NOTES AL PEU, que recollirà els vint anys de trajectòria de l’estudi Run, a la Sala Muncunill de Terrassa, a partir de les 19:15 h. El codirector de l’estudi, Xavi Roca, ha explicat que l’exposició prioritzarà “allò no visible del procés: els referents, els col·laboradors, les anècdotes, els fracassos i contradiccions”. D’aquí el títol, Notes al peu: “És com si les notes al peu haguessin agafat protagonisme al text”. La proposta permetrà endinsar-se a les “golfes” i al “gabinet de curiositats” de l’estudi.

El Latent s’emmarca dins del festival MOARÉ, que hibrida el sector audiovisual amb la moda tèxtil. La regidora de cultura, Rosa Boladeras, ha volgut celebrar aquesta unió entre la ciutat i el disseny:  “El disseny està a tot arreu. La bellesa, com deia Plató, és l’únic que ens salva. Però la bellesa, tal com mostra el Festival Latent, també qüestiona.”

El Festival Latent fa accessible el disseny a Terrassa
To Top