L’Institut Montserrat Roig ha acollit el lliurament dels Premis Impuls de FP del Vallès Occidental, convocats pel departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat. El tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Educació, Joan Salvador, i el coordinador FP dels Serveis Territorials del Vallès Occidental, Josep Lluís Medina, han assistit a l’acte, que ha reunit a vuit centres de la comarca. Els guardons es dividien en quatre categories: Emprenedoria, Innovació, Excel·lència educativa i AlumniFP, i els premis comportaven compensacions econòmiques de fins a 300 euros. Els projectes guanyadors competiran a la final catalana contra els finalistes de totes les seus territorials.
Emprenedoria i innovació
Pel que fa als premis d’Emprenedoria en projectes de grau mitjà, les dues propostes premiades es dediquen al mateix sector, el sabó. També pertanyen al mateix centre, l’Institut de Terrassa. L’equip EKOT, que s’ha emportat el segon premi, s’ha especialitzat en els controls de qualitat químics, i Marisal Soaps, que ha rebut la primera posició, ha creat un sabó de pol·len d’abella totalment sostenible.
Els projectes dels alumnes de grau superior han explorat diferents sectors. La segona posició l’ha aconseguit l’equip Renovaquia, de l’Institut Castellarnau, amb el disseny d’una consultoria mediambiental especialitzada en el tractament, aprofitament i regeneració d’aigües en els processos industrials. L’or l’ha obtingut l’aplicació Timeout, de l’Institut Sabadell, dedicada a la gestió de la informació dels clubs esportius a través d’un emmagatzematge de dades al núvol.
En la categoria d’Innovació en idees de grau mitjà, ambdós guanyadors també pertanyen a l’Institut de Terrassa. La plata l’ha merescut el projecte Corium, fet en col·laboració amb la UPC, que ha dissenyat teixits similars al cuir a partir dels residus del raïm. El primer premi l’ha assolit Identity Soaps, una idea que crea sabons amb identitat pròpia a partir de materials naturals i productes locals, deixant de banda els químics de la indústria cosmètica.
En graus superiors s’han entregat tres premis. El bronze l’ha merescut l’Institut FP Sant Cugat del Vallès amb Fiction, una aplicació dedicada als “runners”, que té com a objectiu incentivar entrenaments més proactius a través d’àudios interactius. El mateix centre educatiu ha arribat a la segona posició amb Chronos.AI, una startup que utilitza la intel·ligència artificial per facilitar la feina dels docents. L’amfitrió de la jornada, l’Institut Montserrat Roig, ha guanyat la primera posició amb el treball “Inclusió de l’alumnat NESE al barri”, un programa que dona una atenció especial al col·lectiu per millorar la seva participació i inclusió al sistema educatiu.
Excel·lència educativa
Els dos darrers projectes premiats sorgeixen de la necessitat de buscar respostes a problemes empresarials. El primer premi a l’excel·lència educativa l’ha aconseguit l’Institut Estela Ibèrica, de Santa Perpètua de Mogoda, gràcies al “Projecte d’importació de Nova Delhi a Badalona”, un repte que posa en pràctica els problemes als quals s’enfronta la logística del transport internacional.
Per acabar, el premi AlumniFP l’ha assolit una aplicació de l’Institut Sabadell, anomenada RelAI. Està dedicada al reconeixement de dades emocionals, una eina que permet a les empreses millorar l’experiència dels clients analitzant les seves reaccions utilitzant els seus serveis.