Ahir i Avui

Escenes oposades en molts sentits

Portal de Sant Roc (1995-2024)

Feia un bon grapat de dies que en aquesta secció no sortia el Portal de Sant Roc, un dels punts neuràlgics de la població, com ja s’ha dit reiteradament en aquestes línies. Torna per veure una escena de 1995, any en què Ignacio Carrión Hernández va guanyar el Premi Nadal per la novel·la “Cruzar el Danubio”, amb cotxes de la policia i taxis, després d’un incident que tampoc cal repescar. Res a veure amb el paisatge de la instantània de 2024.

Fotos: Ricard Domènech/Arxiu Diari de Terrassa i Nebridi Aróztegui

És possible que, per a moltes persones, tot el que apareix a la foto en blanc i negre, representi l’antiguitat de la modernitat, però tampoc fa tants anys. És veritat que la ciutat ha canviat i molt en aquestes darreres dècades, encara que el record de com era aquesta ubicació roman en les ments de molta part de la ciutadania.

També és veritat que estem davant d’un lloc que ha viscut diverses transformacions, com passa amb altres de rellevància semblant, com la rambla d’Ègara o la Plaça Vella. Altres, com podria ser el raval de Montserrat, han canviat, però potser una mica menys.

D’una competició

No es tracta, tampoc, d’una competició. El que canvia, o ha canviat, no es pot evitar ni es pot tirar enrere. Veure aquesta barreja de vehicles de transport urbà i de la policia no és molt comú, però l’incident de llavors ho va fer possible i, fins i tot, necessari.

Quan es poden comprar fotografies com aquestes, amb un ambient completament diferent, és quan es comprova encara més com ha evolucionat tot, per a bé o per a mal.

To Top