Terrassa

Bonificacions a l’IBI per cedir cobertes a plaques fotovoltaiques

instal·lació plaques fotovoltàiques taulada Ajuntament de Viladecavalls

Les ordenances fiscals fomenten des d’aquest any l’autoconsum compartit

L’Ajuntament de Terrassa pren mesures per incentivar l’autoconsum compartit d’energia renovable a la ciutat i la creació de comunitats energètiques. Des d’aquest any, les ordenances fiscals contemplen la possibilitat de cedir o llogar cobertes amb aquesta finalitat. La propietat que ho faci podrà beneficiar-se d’una bonificació de l’Impost de Béns Immobles (IBI). Des del programa municipal de Transició Energètica es dona informació, assessorament i, també, models de contractes per fer efectiva aquesta cessió o lloguer. Es pot contactar a través del correu electrònic transicioenergetica@terrassa.cat 

La normativa actual permet que hi hagi instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum compartit amb altres habitatges o empreses, sempre que no estiguin a més de 2 km de distància de la instal·lació del punt de generació de l’energia. Un dels elements que dificulten aquest procés és la falta de cobertes disponibles, que estiguin ben orientades i que tinguin una bona estructura per a col·locar-hi les plaques fotovoltaiques. A partir d’ara, les ordenances fiscals afavoriran l’autoconsum compartit. 

La ciutat compta, en l’actualitat, amb 20 polígons industrials, amb naus que podrien tenir a les seves teulades una quantitat important de mòduls fotovoltaics per generar la seva pròpia energia elèctrica renovable, amb la possibilitat de poder compartir-la amb empreses i amb la ciutadania. D’aquesta manera, s’impulsaria la creació de mercats energètics locals, de km0 i renovables que, a més de reduir les emissions de CO2 i descentralitzar el sistema elèctric per fer-ho més participatiu, aportarien beneficis per a tothom: els consumidors de l’energia tindrien un estalvi a la factura d’electricitat i, els propietaris de les cobertes, a més de la bonificació de l’IBI cobrarien un lloguer.

Terrassa és la tercera ciutat amb més  instal·lacions fotovoltaiques, després de Sant Cugat i Barcelona

A hores d’ara, diferents col·lectius de la ciutat ja treballen en aquesta línia i promouen el teixit social per crear aquestes noves font d’energia renovable solar, que permeti l’autoabastiment i l’autoconsum, amb instal·lacions que siguin pròpies i de proximitat. En aquest moment, Terrassa ocupa el tercer lloc en el rànquing de municipis que té més instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum, amb un total de 1.534 només per darrere de Sant Cugat del Vallès i Barcelona, segons l’Observatori de l’Autoconsum de Catalunya.  

Tanmateix, això només representa un 6,5% dels edificis de la ciutat i el gruix d’instal·lacions són en habitatges unifamiliars. El sector empresarial, principalment l’industrial, està registrant una clara tendència a l’alça, que es veuria multiplicada si es treballa paral·lelament amb el canvi de fibrociment de les cobertes.

To Top