Terrassa

Pas enrere a l’illa de vianants per millorar les connexions en cotxe

Es vol recuperar la ruta pels carrers de Sant Pau i de Puig Novell, i que els vehicles puguin tornar a circumval·lar el Vapor Gran, pujant per la Rutlla i baixant per Baldrich

“Ens hem passat de frenada”.Amb aquesta frase il·lustra el tinent d’alcalde i regidor de Mobilitat, Xavier Cardona, la proposta de l’equip de govern de revertir algunes de les restriccions al cotxe a l’illa de vianants. “Amb l’ampliació de l’illa, els vianants han guanyat molt d’espai. Ara hem de garantir circuits en vehicle privat i hem de reconnectar l’eix del Vapor Gran”.

El servei de Mobilitat treballa en una proposta de reversió que afecta la concepció mateixa de l’illa de vianants, que passarà a ser una única àrea, i no sis com fins ara (Plaça Vella, Vapor Gran, Vapor Ventalló, Passeig, Seu d’Ègara i rambla d’Ègara). “Treballarem sobre una única àrea de vianants que faciliti la mobilitat entre totes les zones”.

Xavier Cardona: “Ens hem passat de frenada. Els vianants han guanyat molt espai. Ara hem de garantir circuits en vehicle privat i hem de reconnectar l’eix del Vapor Gran”

Les primeres mesures afecten dos eixos molt transitats abans de la restricció al cotxe i que, un cop tancats, s’ha comprovat que “cal revertir-los”.

El primer és l’itinerari que connecta de nord a sud l’illa de vianants, des del carrer de la Rasa, passant pel Vapor Gran, fins a la carretera de Montcada. Mobilitat proposa reobrir l’itinerari pels carrers del Teatre i de Sant Pau, per continuar pel carrer de Puig Novell, i connectar amb el carrer de Baldrich fins a la carretera de Montcada.

Mobilitat vol que els cotxes puguin tornar a circular pels carrers del Teatre, de Sant Pau, de Puig Novell i Baldrich cap a la carretera de Montcada / Nebridi Aróztegui

Ara només el carrer de Baldrich és transitable en cotxe. La resta són vies reservades al pas de veïns i emergències. La idea és reobrir-les.

Connectar el sector Sala i Badrinas

La mesura, apunta Cardona, “és una oportunitat per reconnectar en cotxe l’eix emergent del Segle XX i del nou sector Sala i Badrinas”. La decisió hauria de contribuir també a descongestionar l’eix dels carrers Nou de Sant Pere i Garcia Humet, la ruta que fan molts conductors per anar al sud de la ciutat esquivant l’illa de vianants.

La segona mesura afecta al Vapor Gran. Veïns i comerciants s’han queixat reiteradament de les dificultats de mobilitat que pateixen amb el vet al cotxe. Les botiges, les consultes professionals i els restaurants han denunciat que perden clients per les dificultats per arribar en cotxe.

“Hem decidit reconnectar el Vapor Gran amb l’eix de la Rasa i, en paral·lel, restituir la ruta d’entrada i de sortida al Vapor Gran”. La proposta que hi ha sobre la taula és reobrir el pas en direcció nord pels carrers de Sant Francesc i de la Rutlla, continuar pel carrer del Portal Nou i baixar pel carrer de Baldrich.

Cruïlla del carrer de Sant Francesc amb Sant Genís. El govern vol que es pugui tornar a rodejar el Vapor Gran pujant per la Rutlla, tombant pel Portal Nou i baixant per Baldrich / Alberto Tallón

Ara els cotxes només poden pujar per Sant Francesc fins al carrer de Sant Genís, on es veuen obligats a girar cap a la plaça Nova. El tram de la Rutlla i del Portal Nou estan restringits. Amb el canvi, aquests dos carrers tornaran a ser oberts al trànsit.

Mobilitat treballa ara l’encaix de la reversió i el calendari de la posada en marxa, que serà “durant 2025 i probablement per fases”. La mesura comportarà una adaptació dels distintius d’accés a l’illa de vianants, un procés “que farem de manera progressiva”.

Xavier Cardona és conscient que tornar a obrir al cotxe dos itineraris de l’illa de vianants no satisfarà a tothom. “És clarament una millora -defensa-. Som ciutadans de costums. Al Vapor Gran hi ha establiments de primer ordre que han de fer un esforç ingent per mantenir els clients. Ara, si vas caminant ho tens perfecte. Es tracta de garantir alguns circuits també al vehicle privat”.

To Top