Comarca

L’activista santcugatenc Vicenç Fisas, premiat per la seva lluita per la pau

El Parlament de Catalunya ha acollit aquest dijous l’acte d’entrega del 13è Premi Construcció de Pau

El santcugatenc Vicenç Fisas ha estat guardonat amb el 13è Premi Construcció de Pau. L’activista i divulgador ha recollit el premi aquest dijous, en un acte d’entrega que ha tingut lloc al Parlament de Catalunya i ha estat encapçalat pel president de la cambra Josep Rull, i pel de l’Institut Internacional per la Pau (ICIP), Xavier Masllorens.

El reconeixement, que s’atorga cada any amb motiu del Dia Internacional per la Pau (21 de setembre), ha caigut en mans de Fisas per la seva trajectòria “extensa i continuada” en el camp de la investigació i de l’activisme per la pau i els drets humans, així com per la tasca feta en la mediació i l’anàlisi de conflictes. Rull ha donat les gràcies al guardonat en nom del Parlament i “d’allò que en diem humanitat”.

En el discurs d’agraïment, el santcugatenc ha considerat que “estem davant d’un repte majúscul” en la defensa de la pau, perquè “anem enrere en comptes d’avançar”. I davant la possibilitat de desànim, demana pensar “com enfoquem les coses a partir d’ara, perquè les estratègies i esquemes de fa vint anys ja no serveixen. Ha manifestat que cal “repensar-ho tot i tornar a mobilitzar la gent per crear una societat més digna i més decent”.

Un punt d’esperança

Per la seva part, el terrassenc Josep Rull ha reflexionat que “sense dignitat humana, sense humanitat i sense drets fonamentals no hi ha futur”. El president també subratlla que persones com Fisas aporten “un punt d’esperança i optimisme”, perquè fan veure que “es pot canviar el món”.

Finalment, Masllorens no s’ha quedat sense destacar la trajectòria del guardonat: “investigador, divulgador i activista compromès des de fa més de 50 anys amb la recerca, l’estudi dels conflictes socials, la gènesi de les guerres, la mediació en conflictes violents, la divulgació sobre construcció de pau i l’activisme en les bones causes socials”. Ha assegurat que la tasca del santcugatenc és fonamental en un context en el qual “estem vivint una espiral bèl·lica els últims 15 anys, amb més víctimes des de la Segona Guerra Mundial”.

To Top