Comarca

Ullastrell estrena la taxa justa de residus

El nou sistema permet traslladar el principi de “qui contamina paga”

/ ALBERTO TALLÓN

Els veïns que separin correctament els residus i generin menys resta, pagaran menys en el seu rebut. Això ja és una realitat a Ullastrell. Gràcies al sistema de recollida porta a porta, s’ha posat en marxa la taxa justa comarcal. Aquest sistema és possible gràcies a la identificació de les aportacions dels ciutadans de la recollida de residus.

La nova normativa europea i estat obliga que sigui la ciutadania qui assumeixi el 100% del cost del servei de recollida i tractament, cosa que fins ara no passava. Per això, és recomanable la implantació de sistemes fiscals com la taxa justa als municipis amb identificació d’usuari.

Sistema pioner

Amb aquest sistema pioner a Catalunya, el rebut de la taxa comarcal es calcula en funció de les vegades que es treu el cubell de resta i orgànica durant uns mesos de l’any 2024, i aplicant la proporció dels trams definits per a tot l’any. Cal destacar que la resta és la fracció que té un cost ambiental i econòmic més gran.

D’aquesta manera, es trasllada el principi de “qui contamina paga” i es premia aquells ciutadans i comerços que s’esforcen per reduir els seus residus i participar en la recollida selectiva.

El tractament de residus és una competència municipal que els ajuntaments d’Ullastrell i Sentmenat han delegat al Consell Comarcal, juntament amb els ajuntaments de Terrassa, Sabadell, Rubí i Santa Perpètua de Mògoda.

Ullastrell estrena la taxa justa de residus
To Top